Acerta voor Zelfstandigen

SABAM: muziek in je bedrijf

SABAM: muziek in je bedrijf

Als er in je onderneming muziek klinkt op de werkvloer, in de refter, op je website of wachtlijn, of tijdens een bedrijfsfeest, dan moet je auteursrechten betalen. Want iedereen die muziek creëert –van auteur en componist tot artiest en producent – heeft recht op een vergoeding wanneer zijn of haar werk gebruikt wordt.

Dit wordt geregeld via beheersmaatschappijen zoals SABAM (auteursrechten), Simim en Playright (billijke vergoeding, naburige rechten). Om muziek te gebruiken, moet je je registreren. Je kunt dit best gecombineerd doen via de overkoepelende organisatie Unisono.

Hoeveel kost het je?

Wat je aan rechten moet betalen, varieert per bedrijf. De tarieven zijn gebaseerd op de volgende criteria:

  • de oppervlakte (voor kantines en restaurants van de onderneming)
  • het aantal Voltijds Equivalenten (voor werkruimtes van de onderneming, voor de toepassing van het combinatietarief, de bedrijfsfeesten en voor de websites)
  • het aantal telefoonlijnen (voor telefonische wachtmuziek)

SABAM wijzigen of stopzetten

Wijzigt je gebruik omdat je bijvoorbeeld alleen in de kantine maar niet meer op kantoor muziek speelt, geef je een bedrijfsfeest, of schaf jij je telefonische wachtmuziek af? Dan moet je dit ook laten registreren via je ondernemingsloket.

Acerta regelt het voor je

Acerta brengt deze registratie graag voor jou in orde brengen, wijzigt je aanvraag of zet ze stop. Je betaalt hiervoor 72,60 euro administratiekosten per aanvraag. Vul het benodigde formulier hieronder in en bezorg het via e-mail. Of kom naar het Acerta-kantoor in je buurt om het samen met ons te vervolledigen. Wil je eerst meer uitleg, dan kun je vrijblijvend info vragen.