Beroepskaart

Beroepskaart: vergunning zelfstandige als niet-EU-onderdaan

Ben je geen EU-onderdaan en kom je ook niet uit Noorwegen, IJsland of Liechtenstein? Dan heb je een beroepskaart nodig om in België als zelfstandige te ondernemen. Die kaart is persoonlijk en maximaal vijf jaar geldig. Al aan de slag met je beroepskaart? Zorg ervoor dat je ze tijdig verlengt. 

Voor aanvraag, wijziging, hernieuwing of vervanging van een beroepskaart moet je bij een erkend ondernemingsloket zijn. Bij Acerta zit je dus goed, als je in België gedomicilieerd bent. Woon je niet hier, contacteer dan de Belgische ambassade of het consulaat in het land waar je verblijft. 

Als je uitbatingszetel gevestigd is in het Vlaams Gewest en je vraagt voor de eerste keer een beroepskaart aan, moet je je rechtstreeks wenden tot het WSE loket van het departement Werk & Sociale Economie. Ook voor een hernieuwing moet je je rechtstreeks wenden tot het Vlaams Gewest. Voor een wijziging of een vervanging kan je wel bij Acerta terecht.

Vrijstelling beroepskaart

Er zijn redenen waardoor je als niet-EU-onderdaan toch geen beroepskaart hoeft te hebben. Die vrijstelling kan te maken hebben met je activiteit, met je verblijfsvergunning of met internationale verdragen. Een overzicht van mogelijke redenen kun je hieronder downloaden. 

Meer over vrijstelling beroepskaart [pdf - 47kb]

Acerta regelt je beroepkaart

Je betaalt 140 euro bij de aanvraag, plus 90 euro per jaar waarvoor de kaart afgeleverd wordt. Je hebt immers niet altijd beide diensten nodig. Iemand kan een aanvraag doen maar het is niet zeker dat de kaart ook afgeleverd kan worden, bijvoorbeeld wanneer de toekenning geweigerd wordt. Wanneer een kaart via de ambassade aangevraagd is, zorgt Acerta enkel voor de aflevering. In het Brussels Gewest kost een beroepskaart altijd 90 euro, ook als ze voor meer dan één jaar wordt afgeleverd.