Voor verschillende diensten gelden verschillende btw-tarieven. Als je start is het dan ook van groot belang om te weten of je al dan niet btw-plichtig bent, maar ook welke tarieven je moet hanteren.
De btw, ofwel belasting op toegevoegde waarde, is een indirecte belasting die de overheid heft op de verkoop van goederen en diensten. Bij elke stap in het productie of leveringsproces wordt er een stukje van deze belasting geïnd. Het is uiteindelijk de eindgebruiker, consument of niet-btw-plichtige organisatie, die de belasting betaalt.
21% is het standaard btw-tarief in België. Voor de basisgoederen zoals geneesmiddelen is dit dan weer 6%. En sommige diensten van algemeen belang, zoals bijvoorbeeld ziekenvervoer, zijn dan weer niet onderhevig een de btw.
Omdat vrij beroepers hun diensten doorgaans noodzakelijk zijn, en zij die ook ter beschikking stellen van het algemeen belang, geniet het merendeel een vrijstelling op de btw. Denk aan: verplegers, artsen, psychotherapeuten, tandartsen, vroedvrouwen, verzorgers, enz...
Let op: andere vrije beroepen, zoals: advocaten, architecten, notarissen, boekhouders, veeartsen, belastingconsulenten en gerechtstolken zijn dan weer wél btw-plichtig.
Je Acerta ondernemingsloket of boekhouder kunnen je bevestigen of je al dan niet btw-plichtig bent. Ga zeker ook na onder welk btw-tarief jouw producten en diensten vallen.
Ligt jouw jaaromzet onder de €25.000? Dan kan je beroep doen op de gunstmaatregel 'bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen' en bij het btw-kantoor een vrijstelling aanvragen. Zo kan je lagere prijzen hanteren én hoef je geen btw-administratie op te volgen. Dit betekent wel dat je de btw die jij betaalt, niet zal kunnen recupereren. Stijgt je omzet? Dan zal je plotseling wél btw moeten gaan aanrekenen en zal je dus je prijzen moeten laten stijgen. Weeg dus beide opties goed af voor je een vrijstelling aanvraagt.
Het kan dat je voor je verschillende diensten en producten die je levert, verschillende btw-tarieven moet hanteren. Bijvoorbeeld:
Zit jij in een uitzonderlijke situatie? Dan doe je best beroep op je boekhouder om te zorgen zodat jouw boekhoudkundige administratie foutloos verloopt.
Doe je zaken met het buitenland? Dan kan het zijn dat je buitenlandse btw moet betalen. Dit hangt af van:
Hier gelden de plaatsbepalingsregels. Contacteer je boekhouder voor meer informatie.
Wonen op kosten van je vennootschap
Als starter een eerste woning aankopen brengt al snel enkele vragen met zich mee. Ga je bouwen of kopen? Indien kopen, doe je dit privé of met je vennootschap? De twee opties hebben beiden hun voor- en nadelen, maar waar kies je nu best voor?
Lees meerSuccesvol starten doe je via de Starters academie
De Starters academie is een reeks korte, gratis online workshops die jou klaarstomen voor de opstart van je eigen zaak.
Lees meerZelfstandigen starten in de bouwsector vooral in bijberoep
In 2020 zijn er heel wat meer zelfstandigen gestart in de bouwsector dan in 2019. In België waagden 7% meer zelfstandigen de stap in de sector, maar dan vooral in bijberoep. De bouwsector doet het daarmee niet zo slecht.
Lees meer