Voor verschillende diensten gelden verschillende btw-tarieven. Als je start is het dan ook van groot belang om te weten of je al dan niet btw-plichtig bent, maar ook welke tarieven je moet hanteren.
De btw, ofwel belasting op toegevoegde waarde, is een indirecte belasting die de overheid heft op de verkoop van goederen en diensten. Bij elke stap in het productie of leveringsproces wordt er een stukje van deze belasting geïnd. Het is uiteindelijk de eindgebruiker, consument of niet-btw-plichtige organisatie, die de belasting betaalt.
21% is het standaard btw-tarief in België. Voor de basisgoederen zoals geneesmiddelen is dit dan weer 6%. En sommige diensten van algemeen belang, zoals bijvoorbeeld ziekenvervoer, zijn dan weer niet onderhevig een de btw.
Omdat vrij beroepers hun diensten doorgaans noodzakelijk zijn, en zij die ook ter beschikking stellen van het algemeen belang, geniet het merendeel een vrijstelling op de btw. Denk aan: verplegers, artsen, psychotherapeuten, tandartsen, vroedvrouwen, verzorgers, enz...
Let op: andere vrije beroepen, zoals: advocaten, architecten, notarissen, boekhouders, veeartsen, belastingconsulenten en gerechtstolken zijn dan weer wél btw-plichtig.
Je Acerta ondernemingsloket of boekhouder kunnen je bevestigen of je al dan niet btw-plichtig bent. Ga zeker ook na onder welk btw-tarief jouw producten en diensten vallen.
Ligt jouw jaaromzet onder de €25.000? Dan kan je beroep doen op de gunstmaatregel 'bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen' en bij het btw-kantoor een vrijstelling aanvragen. Zo kan je lagere prijzen hanteren én hoef je geen btw-administratie op te volgen. Dit betekent wel dat je de btw die jij betaalt, niet zal kunnen recupereren. Stijgt je omzet? Dan zal je plotseling wél btw moeten gaan aanrekenen en zal je dus je prijzen moeten laten stijgen. Weeg dus beide opties goed af voor je een vrijstelling aanvraagt.
Het kan dat je voor je verschillende diensten en producten die je levert, verschillende btw-tarieven moet hanteren. Bijvoorbeeld:
Zit jij in een uitzonderlijke situatie? Dan doe je best beroep op je boekhouder om te zorgen zodat jouw boekhoudkundige administratie foutloos verloopt.
Doe je zaken met het buitenland? Dan kan het zijn dat je buitenlandse btw moet betalen. Dit hangt af van:
Hier gelden de plaatsbepalingsregels. Contacteer je boekhouder voor meer informatie.
Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters
Sinds 1 april 2018 kan elke startende zelfstandige in hoofdberoep, voor de eerste 4 kwartalen, een beroep doen op de starterskorting voor de sociale bijdragen. Lees hier wat dat voor jou kan betekenen.
Lees meer10 tips voor startende zelfstandigen
Droom jij ervan om ondernemer te worden en je eigen zaak te starten? Met deze 10 tips helpen de experten van Acerta je op weg.
Lees meerOp starten als zelfstandige staat geen leeftijd
Heb je altijd al de droom gehad om je eigen zaak op te starten, maar vrees je dat je er ondertussen ‘te oud’ voor bent geworden? Of misschien heb je het gevoel dat je nog wat te groen achter de oren bent? Niets is minder waar. Successen kan je boeken op elke leeftijd.
Lees meer