Vorige

Btw: de startersgids

01 februari 2023 Starters

Voor verschillende diensten gelden verschillende btw-tarieven. Als je start is het dan ook van groot belang om te weten of je al dan niet btw-plichtig bent, maar ook welke tarieven je moet hanteren. 

Leestijd: Later lezen?

Belasting op toegevoegde waarde

De btw, ofwel belasting op toegevoegde waarde, is een indirecte belasting die de overheid heft op de verkoop van goederen en diensten. Bij elke stap in het productie of leveringsproces wordt er een stukje van deze belasting geïnd. Het is uiteindelijk de eindgebruiker, consument of niet-btw-plichtige organisatie, die de belasting betaalt.

21% is het standaard btw-tarief in België. Voor de basisgoederen zoals geneesmiddelen is dit dan weer 6%. En sommige diensten van algemeen belang, zoals bijvoorbeeld ziekenvervoer, zijn dan weer niet onderhevig een de btw.

Wie is btw-plichtig?

Omdat vrij beroepers hun diensten doorgaans noodzakelijk zijn, en zij die ook ter beschikking stellen van het algemeen belang, geniet het merendeel een vrijstelling op de btw. Denk aan: verplegers, artsen, psychotherapeuten, tandartsen, vroedvrouwen, verzorgers, enz...

Let op: andere vrije beroepen, zoals: advocaten, architecten, notarissen, boekhouders, veeartsen, belastingconsulenten en gerechtstolken zijn dan weer wél btw-plichtig. 

Je Acerta ondernemingsloket of boekhouder kunnen je bevestigen of je al dan niet btw-plichtig bent. Ga zeker ook na onder welk btw-tarief jouw producten en diensten vallen.

Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen

Ligt jouw jaaromzet onder de €25.000? Dan kan je beroep doen op de gunstmaatregel 'bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen' en bij het btw-kantoor een vrijstelling aanvragen. Zo kan je lagere prijzen hanteren én hoef je geen btw-administratie op te volgen. Dit betekent wel dat je de btw die jij betaalt, niet zal kunnen recupereren. Stijgt je omzet? Dan zal je plotseling wél btw moeten gaan aanrekenen en zal je dus je prijzen moeten laten stijgen. Weeg dus beide opties goed af voor je een vrijstelling aanvraagt. 

Verschillende btw-tarieven hanteren

Het kan dat je voor je verschillende diensten en producten die je levert, verschillende btw-tarieven moet hanteren. Bijvoorbeeld:

  • Anton is architect en schrijft daarnaast ook boeken over architectuur. Hij moet dus zowel het tarief van 21% btw hanteren als dat van 6%. 
  • Elise is dierenarts maar verkoopt ook dierenvoeding. Ook zij hanteert dus zowel een tarief van 21% en 6% btw. 

Zit jij in een uitzonderlijke situatie? Dan doe je best beroep op je boekhouder om te zorgen zodat jouw boekhoudkundige administratie foutloos verloopt. 

Belasting op toegevoegde waarde en het buitenland

Doe je zaken met het buitenland? Dan kan het zijn dat je buitenlandse btw moet betalen. Dit hangt af van:

  • de aard van je klant: bedrijf of consument;
  • of je producten of diensten levert.

Hier gelden de plaatsbepalingsregels. Contacteer je boekhouder voor meer informatie. 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer