Vorige

Opstarten als arts: “an apple a day keeps the doctor away”

26 oktober 2018 Starters

Je cursussen heb je onder de loep genomen, stages voltooid en daar is eindelijk na zes jaar het diploma in de algemene geneeskunde. Je staat voor een keuze: ga je opstarten als specialist of word je huisarts? Je studies vormen een start, om het beroep van arts te mogen uitoefenen zijn er verschillende beroepsvoorwaarden. Verder vergeet je best de opstartformaliteiten niet.

Registreer je alvast gratis bij Acerta. Wij verwittigen je voor de volgende administratieve stap.

Leestijd: Later lezen?

1. Beroepsvoorwaarde: visum en inschrijving in de Orde der Artsen

Na het behalen van je master diploma als arts, ontvang je automatisch van de FOD Volksgezondheid een voorlopig visum. Je krijg dan ook een attest om jouw RIZIV-nummer aan te vragen.

Een tweede belangrijke beroepsvoorwaarde bij opstart is de inschrijving bij de Orde des Artsen. Elke provincie heeft zijn eigen raad, richt je dus naar de provincie waar je hoofdactiviteit wordt uitgeoefend. Je neemt volgende papieren in drievoud mee:

 • diploma of promotiebewijs, indien jouw definitief diploma nog niet is uitgereikt;
 • artsenvisum;
 • bewijs van goed gedrag en zeden, niet ouder dan 3 maand.

2. Beroepsvoorwaarde: aanvraag officiële erkenning

Na je basisopleiding als arts volg je een verdere opleiding met stage, voor de bijzondere beroepstitel als huisarts of specialist. Heb je de nodige stagerapporten opgemaakt dan kan je eindelijk jouw erkenning aanvragen bij de Vlaamse overheid.

“Haal een dokter in huis, start als huisarts”

Heb je gekozen om als huisarts op te starten, dan ben je verplicht twee jaar als HAIO (huisarts in opleiding) in een erkende opleidingspraktijk te werken. Je hebt eigen spreekuren, gaat op huisbezoek en neemt ook wachtdiensten voor jouw rekening. Op regelmatige tijdstippen maakt de stagemeester tijd voor overleg.

 • Bij aanvang van je opleiding zorg je voor een stageplan.
 • Binnen de drie maanden na het einde van elk stagejaar dien je het stagerapport of medbook van het afgelopen jaar in.
 • Drie maanden voor het beëindigen van de opleiding kan je jouw aanvraag tot erkenning richten aan het Agentschap zorg en gezondheid.

“Met jou als reumatoloog loopt alles weer gesmeerd!”

Als specialist heb je nog een opleiding en een stageplan voor 4, 5 of 6 jaar voor de boeg, afhankelijk van je specialisatie. Het academisch programma wordt verspreid over het aantal jaren waarin je specialiseert en start in het eerstvolgende academiejaar. Voor de inhoud van je beroepsopleiding contacteer je jouw coördinerende stagemeester.

 • Bij de start van jouw opleiding zorg je voor een stageplan.
 • Het stagerapport of medbook, lever je binnen de 3 maanden na het einde van elk stagejaar in. Heb je geen medbook gebruik dan het model voor je specialisatie.
 • Drie maanden voor het beëindigen van de opleiding kan je jouw aanvraag tot erkenning richten aan het Agentschap zorg en gezondheid.

3. Beroepsvoorwaarde: jouw RIZIV-nummer

Bij positief advies krijg je van het RIZIV een nummer opgestuurd, je vermeldt dit RIZIV-nummer op alle officiële papieren.

Ook als beginnende arts heb je recht op het RIZIV sociaal statuut, dit is een jaarlijkse vergoeding van het RIZIV. Deze vergoeding kan je best gebruiken om jouw eigen sociale bescherming gedeeltelijk te vergroten. Vraag deze vergoeding jaarlijks opnieuw aan vóór 30 september.

4. Beroepsvoorwaarde: verplichte bijscholing of accreditering

Als arts ben je verplicht om je elk jaar bij te scholen. Dit kan bij het LOK, een lokale peer-review kwaliteitsgroep, die de medische diensten kritisch beoordeelt en waakt over de zorgkwaliteit. Als lid van een LOK word je geaccrediteerd.

Als opstartende arts kom je in aanmerking voor een voorlopige accreditering van 1 jaar. Je dient jouw aanvraag in bij de dienst accreditering van het RIZIV. Als je geaccrediteerd bent dan krijg je jaarlijks een deel van je vormingskosten terugbetaald.

5. Opstartformaliteit: jouw administratieve opstart

 • Inschrijving bij Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO):
  • NACE codenummer huisarts: 86 210
  • NACE codenummer arts specialist: 86220
  • De eerste inschrijving van je activiteit als ‘niet-handelsonderneming’ is gratis.
 • BTW registratie:
  • Volgens het artikel 44 van het Btw-Wetboek zijn de activiteiten voor artsen, als ze voldoen aan de voorwaarden van artikel 4, vrijgesteld.
  • Let op indien je huisarts of specialist bent en esthetische ingrepen uitvoert, val je onder het btw-tarief van 21%.
  • Het kan dus zijn dat je als arts ook activiteiten uitoefent die btw-plichtig zijn, dan ben je gemengd btw-plichtig.
 • Aansluiting Sociaal verzekeringsfonds
 • Je verwittigt je mutualiteit, dat je een zelfstandig statuut hebt vanaf de datum van opstart als arts.

6. Opstartformaliteit: verplichte verzekeringen

Als arts ben je verplicht om een verzekering beroepsaansprakelijkheid te nemen. Deze dekt de kosten voor fouten die eigen zijn aan je beroep. De verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid is ook verplicht. Je kan deze vergelijken met de “familiale verzekering”. Ze dekt schade, die een derde, oploopt als je onbedoeld een fout maakt.

Moeiteloos starten als zelfstandige na je afstuderen?

Acerta regelt dat graag voor jou! Laat je inschrijving meteen in orde brengen, of laat je op tijd herinneren wanneer het tijd is voor de volgende administratieve stap.

Regel het voor mij

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Heb jij al een goed uitgewerkt financieel plan voor de start van je zaak?
Starters

Heb jij al een goed uitgewerkt financieel plan voor de start van je zaak?

24 februari 2020 Nicolas Pevenage

Om je te helpen in je zoektocht naar informatie over financiële planning, lanceert Acerta de Netto Planner. Met deze online tool ontdek je de relatie tussen je inkomsten, je uitgaven en de financiering daarvan en hoeveel je netto uiteindelijk zal overhouden.

Lees meer
Opening nieuw kantoor in Brussel
Starters

Opening nieuw kantoor in Brussel

16 december 2019

Op 16 december opent het gloednieuwe Acerta-kantoor op de Louizalaan 123 A in Brussel. Naast het kantoor op de Heizel in het noorden van Brussel, zijn we nu ook in het zuiden van de stad bereikbaar.

Lees meer
Maak kennis met chatbot Cas
Starters

Maak kennis met chatbot Cas

11 december 2019 Christine Festjens

Startende zelfstandigen hebben nood aan toegankelijke informatie, bij voorkeur op elk uur van de dag. Daarom lanceerde Acerta een chatbot op het startersplatform ikwilstarten.be. Maak kennis met chatbot Cas!

Lees meer