De eindstreep van je opleiding als kinesist is daar! Hup strek de benen en spring in het boeiende leven van de zelfstandige kinesist! Loop niet te hard van stapel, laten we eerst de opstartformaliteiten en beroepsvoorwaarden bekijken. Heb je een broertje dood aan administratie dan kan je je alvast gratis inschrijven bij Acerta. Ze springen in de bres voor je en verwittigen wanneer de volgende opstartformaliteit in orde moet worden gebracht.
De start verloopt vlot want de eerste honk is genomen en dit zonder bijkomende inspanning! Enkele weken na het behalen van je diploma, wordt jouw erkenning als kinesist toegekend door de Vlaamse Gemeenschap. Nadien ontvang je het visum van de FOD Volksgezondheid.
Let op: kies je er voor om je te specialiseren dan moet je wel zelf een erkenning aanvragen bij de FOD Volksgezondheid.
Nadien ontvang je ook je RIZIV nummer, dit nummer vermeld je op alle officiële papieren. Zo worden jouw prestaties doorgegeven en dankzij dit RIZIV-nummer krijgen de patiënten een deel van hun gemaakte kosten via hun ziekenfonds terug. De meerwaarde voor jou is dat jij als opstartende kinesist recht hebt op het RIZIV-Sociaal Statuut. Dit is een jaarlijkse vergoeding van het RIZIV. Vraag deze vergoeding jaarlijks opnieuw aan vóór 30 september.
Tip: gebruik je RIZIV-vergoeding om jouw eigen sociale bescherming gedeeltelijk te vergroten.
Financiële tip:
Als kinesist ben je verplicht, bij opstart, om een verzekering beroepsaansprakelijkheid te nemen, deze dekt de kosten voor fouten die eigen zijn aan je beroep. De verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid is ook verplicht, je kan deze vergelijken met de “familiale verzekering”, ze dekt schade, die een derde, oploopt als je onbedoeld een fout maakt. Maak dit zeker in orde voor je opstart!