Vorige

Starten als zelfstandig vrij beroeper doe je zo

15 april 2020 Starters

Nog even doorbijten voor de eindexamens, de startblokken voor je professioneel leven zijn al in zicht. Misschien weet je nog niet 100% zeker of je echt zal starten als zelfstandige of niet… Geen probleem! Want bij Acerta kan je je laten preregistreren. Je bent dan nog geen officiële klant, maar wij laten je weten wanneer je je inschrijving het best doet en welke stappen je onderneemt om dit foutloos te laten verlopen. De lijst van vrij beroepen is lang en de regels en voorwaarden kunnen verschillen van beroep tot beroep. Als voorbereiding vind je enkele aandachtpunten in een notendop.

Leestijd: Later lezen?

De voorbereiding

Voor je naar het ondernemingsloket gaat, kan je best deze 3 zaken in orde maken:

 1. Aanvraag erkenning bij de Orde of het Instituut Voor een grote groep van vrij beroepen is het nodig om eerst je erkenning bij de orde of instituut aan te vragen. Hieronder enkele voorbeelden.

Door je alvast te laten preregistreren, laat Acerta je weten wat je in orde moet maken.

 1. Juridische vorm: ga ik voor flexibiliteit of voor meer zekerheid?

Als zelfstandige vrij beroeper heb je de keuze tussen een vennootschap of een eenmanszaak. Als je een eenmanszaak opstart, ben je van niemand anders afhankelijk, maar je aansprakelijkheid is groter. Afhankelijk van je keuze zijn er andere administratieve verplichtingen. Wil je meer te weten komen over de juiste juridische vorm lees dan onze blog van ikwilstarten.be

 1. Openen van een zakelijke bankrekening

Hou je privéverrichtingen en je professionele rekening gescheiden met de KBC-Business PRO. Meer informatie vind je hier.

De administratieve opstart

Nu heb je alles bij de hand om naar het ondernemingsloket te gaan of je online in te schrijven als zelfstandige. Hou je rijksregisternummer bij de hand.

 1. Inschrijving bij Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) Via het ondernemingsloket vraag je een ondernemingsnummer aan, dit unieke nummer kan je vergelijken met het rijksregisternummer van je bedrijf, alle informatie over je bedrijf is daar gebundeld.
   
 2. BTW-registratie De meeste vrij beroepen zijn niet btw-plichtig, vraag aan je boekhouder of jij al dan niet btw-plichtig bent. Je btw-nummer is eigenlijk je ondernemingsnummer dat geactiveerd wordt bij de btw-registratie. Je kan dit onmiddellijk bij het ondernemingsloket aanvragen, zo moet jij je niet meer verplaatsen!
   
 3. Aansluiting sociaal verzekeringsfonds Als zelfstandige betaal je per kwartaal een sociale bijdrage aan een sociaal verzekeringsfonds, deze vormt de schakel tussen jou, als zelfstandige, en de overheid. Je bouwt hiermee je sociale rechten op, zoals het recht op pensioen, kinderbijslag, gezondheidszorg. Nog goed nieuws! Bij je inschrijving aan het ondernemingsloket kan je onmiddellijk ook je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds in orde brengen. Alles gaat in één keer: eenvoudig en snel.
   
 4. Je verwittigt je mutualiteit dat je een zelfstandig statuut hebt vanaf de datum van opstart. Dit geldt niet als je opstart in bijberoep, dan wordt je sociaal statuut nog geregeld door je werkgever.

 

Pre-registreer je bij Acerta

First things first, een diploma is sowieso noodzakelijk om te starten. Laat simpelweg je e-mailadres of telefoonnummer achter en geef aan wat je toekomstige beroep wordt, vervolgens neemt Acerta op het juiste moment, na je examens, contact met jou op, zodat jij je nu volop kan concentreren op je examenstof. Veel succes met je examens!

Stuur me een reminder

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Een nieuwe locatie voor mijn bedrijf, maar moet ik gaan kopen of huren?
Starters

Een nieuwe locatie voor mijn bedrijf, maar moet ik gaan kopen of huren?

29 juli 2021

Als ondernemer heb je al vaker voor grote keuzes gestaan, maar wanneer het aankomt op het gebouw waar je je onderneming zal vestigen, bedenk je best ook al eens of je het gebouw wenst te gaan kopen of huren. Beide opties hebben natuurlijk eigen voor- en nadelen. We bekijken samen welke optie het beste past bij jouw onderneming en jouw situatie.

Lees meer
8 woorden die een andere betekenis krijgen als zelfstandige
Starters

8 woorden die een andere betekenis krijgen als zelfstandige

29 juni 2021

Zelfstandig worden, dat betekent meer vrijheid! Maar wat verandert er nog meer?

Lees meer
Welke kosten komen allemaal kijken bij het huren van een handelspand of kantoor?
Starters

Welke kosten komen allemaal kijken bij het huren van een handelspand of kantoor?

23 juni 2021

Dat er bij het huren van een handelspand of kantoor moet gekeken worden naar de huurprijs en verbruikskosten om het kostenplaatje te berekenen, spreekt voor zich. Toch zijn er nog andere kosten waar je best rekening mee houdt bij het zoeken naar het perfecte pand. Wij zetten ze even op een rijtje!

Lees meer