Vorige

Starten als zelfstandig vrij beroeper doe je zo

15 april 2020 Starters

Nog even doorbijten voor de eindexamens, de startblokken voor je professioneel leven zijn al in zicht. Misschien weet je nog niet 100% zeker of je echt zal starten als zelfstandige of niet… Geen probleem! Want bij Acerta kan je je laten preregistreren. Je bent dan nog geen officiële klant, maar wij laten je weten wanneer je je inschrijving het best doet en welke stappen je onderneemt om dit foutloos te laten verlopen. De lijst van vrij beroepen is lang en de regels en voorwaarden kunnen verschillen van beroep tot beroep. Als voorbereiding vind je enkele aandachtpunten in een notendop.

Leestijd: Later lezen?

De voorbereiding

Voor je naar het ondernemingsloket gaat, kan je best deze 3 zaken in orde maken:

 1. Aanvraag erkenning bij de Orde of het Instituut Voor een grote groep van vrij beroepen is het nodig om eerst je erkenning bij de orde of instituut aan te vragen. Hieronder enkele voorbeelden.

Door je alvast te laten preregistreren, laat Acerta je weten wat je in orde moet maken.

 1. Juridische vorm: ga ik voor flexibiliteit of voor meer zekerheid?

Als zelfstandige vrij beroeper heb je de keuze tussen een vennootschap of een eenmanszaak. Als je een eenmanszaak opstart, ben je van niemand anders afhankelijk, maar je aansprakelijkheid is groter. Afhankelijk van je keuze zijn er andere administratieve verplichtingen. Wil je meer te weten komen over de juiste juridische vorm lees dan onze blog van ikwilstarten.be

 1. Openen van een zakelijke bankrekening

Hou je privéverrichtingen en je professionele rekening gescheiden met de KBC-Business PRO. Meer informatie vind je hier.

De administratieve opstart

Nu heb je alles bij de hand om naar het ondernemingsloket te gaan of je online in te schrijven als zelfstandige. Hou je rijksregisternummer bij de hand.

 1. Inschrijving bij Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) Via het ondernemingsloket vraag je een ondernemingsnummer aan, dit unieke nummer kan je vergelijken met het rijksregisternummer van je bedrijf, alle informatie over je bedrijf is daar gebundeld.
   
 2. BTW-registratie De meeste vrij beroepen zijn niet btw-plichtig, vraag aan je boekhouder of jij al dan niet btw-plichtig bent. Je btw-nummer is eigenlijk je ondernemingsnummer dat geactiveerd wordt bij de btw-registratie. Je kan dit onmiddellijk bij het ondernemingsloket aanvragen, zo moet jij je niet meer verplaatsen!
   
 3. Aansluiting sociaal verzekeringsfonds Als zelfstandige betaal je per kwartaal een sociale bijdrage aan een sociaal verzekeringsfonds, deze vormt de schakel tussen jou, als zelfstandige, en de overheid. Je bouwt hiermee je sociale rechten op, zoals het recht op pensioen, kinderbijslag, gezondheidszorg. Nog goed nieuws! Bij je inschrijving aan het ondernemingsloket kan je onmiddellijk ook je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds in orde brengen. Alles gaat in één keer: eenvoudig en snel.
   
 4. Je verwittigt je mutualiteit dat je een zelfstandig statuut hebt vanaf de datum van opstart. Dit geldt niet als je opstart in bijberoep, dan wordt je sociaal statuut nog geregeld door je werkgever.

 

Pre-registreer je bij Acerta

First things first, een diploma is sowieso noodzakelijk om te starten. Laat simpelweg je e-mailadres of telefoonnummer achter en geef aan wat je toekomstige beroep wordt, vervolgens neemt Acerta op het juiste moment, na je examens, contact met jou op, zodat jij je nu volop kan concentreren op je examenstof. Veel succes met je examens!

Stuur me een reminder

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Waar moet je op letten bij het kopen van bedrijfsvastgoed?
Starters

Waar moet je op letten bij het kopen van bedrijfsvastgoed?

19 oktober 2021

Een fijn en spannend vooruitzicht, je eerste bedrijfspand kopen. Toch zijn er een aantal heel belangrijke zaken om op te letten alvorens je tot een aankoop overgaat. Wij zetten deze punten even op een rijtje, zodat je niet voor onwelkome verrassingen komt te staan.

Lees meer
Welke vennootschapsvormen zijn er – en wat kies jij?
Starters

Welke vennootschapsvormen zijn er – en wat kies jij?

14 oktober 2021

Wil je zelfstandige worden en weet je nog niet voor welke ondernemingsvorm te kiezen? In deze blogpost vind je de belangrijkste, van eenmanszaak tot en met naamloze vennootschap.

Lees meer
5 tips voor het vinden van de ultieme ruimte voor jouw onderneming
Starters

5 tips voor het vinden van de ultieme ruimte voor jouw onderneming

20 september 2021

Je hebt de sprong gewaagd en bent als zelfstandige aan de slag gegaan! Na een tijdje merk je echter dat je een locatie nodig hebt om je activiteiten naar behoren te kunnen uitoefenen. Dit kan een charmant handelspand zijn, moderne horeca, een kantoor voor jezelf en je medewerkers, een loods om voorraad in te stockeren of zelfs een volledig bedrijfs...

Lees meer