Vorige

Starten in loondienst of als zelfstandige (in bijberoep)?

26 januari 2020 Starters

Kies je voor vrijheid, veiligheid of een vleugje avontuur?

De veilige studeeromgeving ligt achter je en plots moet je het écht gaan waarmaken. Kies je voor de vrijheid als zelfstandige of voor zekerheid in loondienst? Maar is het allemaal zo zwart wit? Laten we de mogelijkheden op een rijtje zetten.

Leestijd: Later lezen?

Loondienst: veiligheid

Als je in loondienst werkt, kies je voor veiligheid. Je werkt voor een werkgever en in je arbeidscontract staat hoeveel uren je werkt en wat je maandelijks loon zal zijn. Het sociaal statuut is volledig geregeld. Jij moet je daar geen zorgen over maken.

Meestal werk je in een team, dat heeft voor- en nadelen, maar je staat er niet alleen voor. De taken en rollen zijn mooi afgelijnd en je weet exact wat er van je verwacht wordt.  Als je je baas kan overtuigen, neemt hij ook de kosten op zich voor de opleiding, die jij nog zo graag wilt volgen.

De meeste artsen starten als zelfstandige vrij beroeper. Als je natuurlijk opteert voor een academische carrière of een loopbaan bij een andere overheidsdienst, heb je het statuut van ambtenaar of dat van loontrekkende.

Zelfstandige: vrijheid

Solo

Als zelfstandige ben je je eigen baas en geniet je een grote dosis vrijheid. Je bepaalt zelf je werkuren, maar je draagt ook zelf alle risico’s. Buiten je werk als vrij beroeper is er ook de boekhouding, de administratie en de marketing.  Er zijn steeds meer vrij beroepers, de concurrentie groeit. Hoe val jij op en trek je het juiste cliënteel aan? Als kers op de taart kan je maar best een goede dosis zelfmanagement bezitten! Je bent zelf verantwoordelijk voor de betaling van de sociale bijdragen en de voorafbetaling van de belastingen. Je kan wel beroepskosten inbrengen. Je overweegt een overname of start een nieuwe praktijk op? Dan raad ik je aan om dit te bespreken met jouw boekhouder. Hij kan samen met jou zien hoeveel investeringen je nodig hebt om een fijne start te maken.

Associatie

Alleen is maar alleen, niet? Er is ook de mogelijkheid om te starten als zelfstandige in een associatie of groepspraktijk. Dit is een stijgende trend en dat is niet verwonderlijk. Enkele voordelen op een rijtje.

  • Je kan de kosten delen;
  • De uren en wachttijden kunnen verdeeld worden, zodat jij beter kan streven naar een mooie work-life balans.

Strategisch kan dit zeker ook een goede optie zijn. Zit je met verschillende paramedische beroepen in één praktijk, dan kan men naar elkaar doorverwijzen. Zulke multidisciplinaire teams zorgen voor een bredere dienstverlening wat alleen maar positief is voor de klanten. Wanneer een arts op vakantie is,  kan een andere arts in het medisch dossier en heeft die alle nodige informatie om de patiënt verder te helpen. Er zijn vier grote types van samenwerking mogelijk voor vrij beroepers:

  1. losse vormen van samenwerking tussen onafhankelijke (solo)praktijken;
  2. verticale samenwerkingsverbanden tussen een praktijkhouder en vrij beroeper als (zelfstandige) medewerker;
  3. samenwerkingsverbanden die enkel tot doel hebben kosten te delen,
  4. integrale samenwerkingsverbanden waar beroepsbeoefenaars de kosten en inkomsten delen.

Mocht je samen met enkele collega’s een associatie opstarten, bespreek dan met een boekhouder welk vennootschapsvorm het meest geschikt is. Maak ook concrete afspraken rond de samenwerking, want in een associatie is dit cruciaal. Deze afspraken gaan verder dan financiële en juridische zaken, de meeste problemen ontstaan door foute verwachtingen en onduidelijke of gebrekkige communicatie. Leg vast hoe je met elkaar, met medewerkers, met cliënten en met leveranciers zal communiceren.  Als dit alles goed is uitgedokterd, dan is dit zeker een win voor alle partijen!

Zelfstandige in bijberoep: een vleugje avontuur

Veiligheid en vrijheid zijn twee uitersten op een continuüm. Je kan van twee walletjes eten en naast een (deeltijdse) job kan je ook in bijberoep starten. Zo combineer je de positieve eigenschappen van beide statuten. Door je job als werknemer ben je zeker van een inkomen en blijf je in orde met de sociale zekerheid. Daarnaast kan je in bijberoep als zelfstandige aan de slag. Dit is ideaal om zowel een hoop ervaring op te doen als om de markt te verkennen. Je krijgt de mogelijkheid om je eigen klanten- of patiëntenbestand op te bouwen. Zo kan je op jouw tempo van bijberoep naar hoofdberoep groeien. Ga wel eerst na of er in je arbeidscontract niets staat over een concurrentiebeding, het is namelijk mogelijk dat je de concurrent van je baas wordt!

Praat met enkele opgestarte collega’s, zij hebben al keuzes gemaakt en kunnen je tips geven. Het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Wat past het best bij jou: ben je een avonturier of vermijd je liever risico’s?

Je kan je alvast preregistreren bij Acerta, zij nemen na de examens met jou contact op. Mocht je dan toch niet willen starten als zelfstandige vrij beroeper, geen probleem want jouw beslissing lag nog niet officieel vast. Beslis je om ervoor te gaan, dan zorgt Acerta voor de snelste en goedkoopste opstart.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Opstartformaliteiten? Dat is Chinees voor mij!
Starters

Opstartformaliteiten? Dat is Chinees voor mij!

15 april 2020

Nog even doorbijten voor de eindexamens. Je ziet de startblokken voor je professioneel leven al klaar staan. Twijfel je nog of je echt start als zelfstandig vrij beroeper of niet? Je kan je alvast preregistreren bij Acerta, zonder verplichtingen.

Lees meer
Wil je meer verkopen? Kies dan voor elektronische betalingen!
Starters

Wil je meer verkopen? Kies dan voor elektronische betalingen!

15 maart 2020

Je hebt net een handelszaak geopend en wilt die graag snel zien groeien? Bied je klanten dan hun favoriete betaalmethode aan!

Lees meer
Opstarten als kinesist: zo doe je dat
Starters

Opstarten als kinesist: zo doe je dat

09 maart 2020

De eindstreep van je opleiding als kinesist is daar! Hup strek de benen en spring in het boeiende leven van de zelfstandige kinesist!

Lees meer