Vorige

Vind jouw perfecte financieringskanalen

23 november 2018 Starters

Als je een eigen zaak wilt opstarten, heb je drie dingen nodig: een droom, durf om er voor te gaan en de centen om die droom waar te maken. De eerste twee zijn eigen aan een gedreven zelfstandige, maar hoe geraak je als starter aan het nodige kapitaal om je businessidee uit te werken? Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden om aan startkapitaal te geraken.
– door KBC.

Leestijd: Later lezen?

De bank

Een grote kans dat dit je eerste gedachte is: “ik ga langs de bank voor een lening”. Heb je een uitgekiend businessplan, dan zal de bank je graag ondersteunen. Heb je bovendien offertes op zak, dan sta je in een sterkere positie. Hoeveel je kan lenen hangt af van je terugbetalingscapaciteit en hoeveel eigen middelen je kan inbrengen. Door zelf kapitaal aan te brengen, toon je betrokkenheid en de wil om een gezamenlijk engagement met de bank aan te gaan.

De precieze omvang van je eigen inbreng wordt beïnvloed door verschillende elementen:

  • Het risico van de investering;
  • Jouw terugbetalingscapaciteit;
  • De mate waarin je beroep doet op steunmaatregelen van de overheid (subsidies);
  • Hoeveel eigen middelen je al gebruikt hebt voor andere investeringen;
  • Eventuele waarborgen spelen een rol, maar vervangen niet de eigen inbreng;
  • Misschien krijgt je een steuntje in de rug van vrienden of familie? In dat geval hangt het ervan af of het om een schenking of een lening gaat.

Overheidssubsidies

Om het ondernemerschap aan te moedigen biedt de overheid subsidies en verschillende steunmaatregelen aan. Op de website KBC.Be/ondernemen/startkapitaal vind je een overzicht van subsidies in Vlaanderen, Brussel, Wallonië en Europa.

De belangrijkste daarvan zijn de Participatiemaatschappij Vlaanderen ( PMV) en de Europese investeringsbank (EIB).

We lichten enkele mogelijkheden toe.

De naam geeft het zelf aan, de Win-Winlening, is een win/win voor beide partijen: de kredietgever en de kredietnemer. De lening maakt het makkelijk om startkapitaal rechtstreeks bij vrienden of familie te vinden. Zij geven een lening aan jou en krijgen dan een fiscaal voordeel. Het is een achtergestelde lening. De Win-Winlening mag enkel voor jouw onderneming gebruikt worden en heeft een looptijd van 8 jaar.

Je maakt kans op de starterslening+ als je nog niet of maximaal 4 jaar als zelfstandige of in een vennootschap werkt. Het gaat ook om een achtergestelde lening. Je krijgt veel flexibiliteit bij de terugbetaling, mooi meegenomen in het eerste opstart jaar. Er is een soepele waarborgregeling, die afhangt van project tot project.

Crowdfunding

Crowdfunding is een alternatief voor de klassieke lening en is stevig in opmars. Met crowdfunding stap je met je project rechtstreeks naar geïnteresseerde investeerders om bij hen kapitaal op te halen. Ondernemingen en financierders vinden elkaar online op crowdfundingplatformen. Soms krijgen de geldschieters een beloning in natura, soms het geleende bedrag met interest terugbetaald, soms krijgen ze aandelen of deelname in de winst. Laten we kort stil staan bij de laatste vormen.

Crowdlending’ ligt het nauwste aan bij de klassieke banklening. Alleen ontleent je het kapitaal niet aan één partij, maar aan een groep van particulieren die hun geld via het crowdfundingplatform ter beschikking stelt.

Equity crowdfunding’ wil zeggen dat de investeerders geen lening geven maar aandelen van je bedrijf kopen. Gaan de zaken goed, dan ontvangen de investeerders in de vorm van een dividend en een hoger gewaardeerd aandeel. Je begrijpt dat het vaak over talrijke investeerders gaat en er dus heel wat bij komt kijken. Het is verstandig om via een gespecialiseerd platform aan crowdfunding te doen.

KBC Securities lanceerde Bolero crowdfunding, een online platform waar ondernemers en investeerders elkaar kunnen vinden voor de verschillende financiële vormen van crowdfunding. Alle informatie daarover vind je op www.bolero-crowdfunding.be.

KBC

Heb je nog vragen?

Meer tips voor starters vind je op kbc.be/ondernemen/startkapitaal. Je kan natuurlijk ook bellen, chatten of videochatten met de experts van KBC Live op het nummer 078/152 153 of via kbclive.be. Wil je gespecialiseerde advies? Maak dan zeker een afspraak met een van onze KMO-adviseurs.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Je eigen zaak starten? Met deze tien tips wordt het een succes!
Starters

Je eigen zaak starten? Met deze tien tips wordt het een succes!

05 maart 2021

Als beginnende ondernemer kan je alle steun en advies goed gebruiken om slimme keuzes te maken voor je business en je financiering.

Lees meer
10 extralegale voordelen voor starters en zelfstandigen
Starters

10 extralegale voordelen voor starters en zelfstandigen

01 maart 2021

Als starter of zelfstandige wil je jezelf graag een mooi basisloon toekennen, dat zowel voordelig is voor jou als voor je zaak. Extralegale voordelen vormen daarom een interessante aanvulling op je loonpakket. Zowel je bedrijf als jijzelf betalen er namelijk minder of geen belastingen en sociale zekerheidsbijdragen op.

Lees meer
Jouw webshop: overlevingsstrategie of duurzaam verkoopkanaal?
Starters

Jouw webshop: overlevingsstrategie of duurzaam verkoopkanaal?

26 februari 2021

Als handelaars willen inspelen op het voorgoed veranderde consumentengedrag én de concurrentie met de traditionele internetgiganten willen aangaan, zullen ze moeten inzetten op twee fronten: een professionele webshop en een efficiënte en rendabele aanpak. Daarom willen wij je alvast ondersteunen met een alles-in-één- oplossing voor een efficiënte w...

Lees meer