Een businessplan opstellen, hoe doe je dat?

"Mijn businessplan”. Klinkt chique, niet? En toch is het de gewoonste zaak van de wereld als je een eigen zaak wilt starten. Ook al is dat een winkeltje om de hoek. Een businessplan of ondernemingsplan opstellen verplicht je om je droom concreet onder woorden te brengen. Eerst voor jezelf. Daarna ook voor anderen die je bij je plan betrekt. (Zoals latere vennoten of de bank die je over de brug wilt halen). Ga er dus maar even voor zitten!

Leestijd: Later lezen?

Geen business zonder plan

Jouw business begint bij een mooie droom. Een goed idee. Nee, een lumineus idee! De volgende stap is een duidelijk plan. Een businessplan, ook ondernemingsplan genoemd. 

 • Wat wil je precies bereiken? 
 • Binnen welke termijn? 
 • Hoe denk je daar te geraken? 
 • Wie gaat het werk doen? 
 • Vanwaar komt het geld? 

Hoe concreter je dat kan verwoorden, hoe meer kans om je plan ook écht gerealiseerd te krijgen. Reden genoeg dus om voldoende tijd uit te trekken om je businessplan op papier te zetten

Wil je dit even kaderen in de context van álles waarmee je best rekening houdt als je een eigen zaak start? Op deze pagina krijg je alle elementen op een rij. 

Wat zet je in een businessplan?

Een businessplan of ondernemingsplan opstellen. Allemaal goed en wel, denk je, maar wat is een businessplan en wat moet daar precies in staan? 

Gebruik dit lijstje van vragen die je best beantwoordt in je businessplan. Schrijf voor elk onderdeel jouw visie uit. (Dan wordt ook duidelijk welke knopen je nog moet doorhakken. Of wat je eerst nog moet doen voor je effectief kan starten.) 

 • Over mezelf: 
  Wat deed me beslissen een business te starten? Met welk ‘lumineus’ idee is het allemaal begonnen? Welk gat in de markt heb ik gevonden? Hoe gaat mijn business een verschil maken?
   
 • De anderen:  
  Wat kan ik zelf? Wat niet? Wie ga ik inschakelen om mij te helpen? Welke klanten heb ik op het oog? Welke leveranciers? Wie zijn mijn concurrenten?
   
 • Mijn product: 
  Wat ga ik verkopen? Waar ga ik dat verkopen? Hoe ga ik ervoor zorgen dat klanten mijn producten/diensten vinden? Door wat te doen zal er geld in het laatje komen? Hoeveel geld?
   
 • De organisatie: 
  Ga ik dit alleen doen, of samenwerken met een partner? Wat wordt mijn ondernemingsvorm (nv, bv, ...)? Word ik een werkgever? Hoe pak ik dat aan? Wat zijn mijn rechten en plichten? 

  Tip: Lees hier alles over de verschillende ondernemingsvormen waaruit je kan kiezen
   
 • Het geld: 
  Hoeveel geld heb ik nodig om te starten? Waar haal ik dat geld? Wat zijn mijn vaste kosten? Welke omzet moet ik draaien om die te kunnen betalen en ook nog goed te verdienen? Het deel van je businessplan dat over geld gaat, is trouwens het financiële plan. 

  Tip: deze blogpost laat je duidelijk het verschil zien tussen je businessplan en je financieel plan.

In welke vorm giet je je businessplan?

Strikt genomen mag je je businessplan in een oud kladschrift krabbelen. Of snel in een Word-doc tikken. Maar het is natuurlijk aangenaam als het er ook netjes uitziet. Dan is je eigen zaak ook meteen al wat echter, niet? 

Misschien vind je het handig om te vertrekken van een businessplan template? Daarmee heb je de lay-out al klaar en moet je alleen nog jouw inhoud invullen. Een gebruiksklaar Business Model Canvas (template) vind je hier.

Wil je hierover graag een persoonlijk gesprek met een ikwilstarten-coach, en samen je businessplan opstellen? Of kom je liever naar één van de gratis opleidingen in groep in de ikwilstarten-academie.

Je businessplan leeft

Je businessplan maak je best goed bij de start. Want een goed begin is het halve werk. Maar ook daarna blijft een businessplan belangrijk. Het is jouw toetssteen, jouw kompas, jouw gps. Straks, als je volop aan de slag bent als ondernemer, is het heel interessant om af en toe naar je businessplan terug te grijpen. Om je enthousiasme van de begindagen weer te beleven, dat zeker. Maar ook om te checken of je nog goed bezig bent. Misschien om bij te sturen?

Let wel, je businessplan of ondernemingsplan is geen bijbel. Niet voor eens en voor altijd in steen gebeiteld. Het leeft en het evolueert. Net als je zaak, net als jij zelf.

Een business plan is niet voor altijd in steen gebeiteld. Het leeft en evolueert. Net als jijzelf en je zaak.

Bekijk onze start-up video

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

 • Bereid je start voor met alle info op één plaats
 • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
 • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic