Hoe stel ik een business plan op?

A man needs a plan! En ben je een business(wo)man, dan is dat zeker zo. Een businessplan of ondernemingsplan verplicht je om je droom concreet te maken. Eerst voor jezelf. Daarna is zo’n uitgeschreven plan ook handig voor wie jij bij je business betrekt. Ga er dus maar voor zitten!

Leestijd: Later lezen?

Geen business zonder plan

Jouw business begint bij een goed idee. De volgende stap is een duidelijk plan. Wat wil je precies bereiken? Binnen welke termijn? Hoe denk je daar te geraken? Wie gaat het werk doen? Vanwaar komt het geld? Hoe concreter je al dat kan verwoorden, hoe meer kans om je plan ook echt gerealiseerd te krijgen.

De elementen van een businessplan

Een businessplan, allemaal goed en wel, maar wat moet daarin? Gebruik dit inspirerende lijstje:

  • Ik: Wat deed me ertoe beslissen een business te starten? Met welk lumineus idee is het allemaal begonnen? Welk gat in de markt heb ik gevonden? Hoe gaat mijn business verschil maken?

  • De anderen: Wat kan ik zelf? Wat niet? Wie ga ik inschakelen om mij te helpen? Welke klanten heb ik op het oog? Welke leveranciers? Wie zijn mijn concurrenten?

  • Mijn product: Wat ga ik verkopen? Waar ga ik dat verkopen? Hoe ga ik ervoor zorgen dat klanten mijn producten/diensten vinden? Door wat te doen zal er geld in het laadje komen? Hoeveel geld?

  • De organisatie: Ga ik dit alleen doen, of samenwerken met een partner? Wat wordt mijn ondernemingsvorm (NV, BV, VZW, …)? Word ik een werkgever? Hoe pak ik dat aan? Wat zijn mijn rechten en plichten? Lees hier alles over ondernemingsvormen!

  • Geld: Hoeveel geld heb ik nodig om te starten? Waar haal ik dat geld? Wat zijn mijn vaste kosten? Welke omzet moet ik draaien om die te kunnen betalen?

    Het deel van je businessplan dat over geld gaat, is trouwens je financieel plan

Een model van een businessplan

De vorm van je businessplan doet er niet echt toe, maar het is natuurlijk aangenaam als het er ook netjes uitziet. Misschien vind je het handig om voor je businessplan te vertrekken van een model? Daarmee heb je de lay-out al voor elkaar en kan jij je toeleggen op de inhoud.

Je businessplan leeft

Je business plan je dus best goed van bij de start. Maar ook daarna blijft een businessplan belangrijk. Het is jouw toetssteen, jouw kompas, jouw gps. Straks, als je als ondernemer alweer een tijd zal bezig zijn, is het wijs om af en toe naar je businessplan terug te grijpen. Om je enthousiasme van de begindagen weer te beleven, dat zeker. Maar ook om te checken of je wel goed bezig bent. Misschien zelfs om bij te sturen. Let wel, een ondernemingsplan is geen wet uitgekapt in een stenen tablet. Een goed ondernemingsplan leeft en evolueert.

Een businessplan is een goed begin. En goed begonnen is half gewonnen.

Bekijk onze start-up video

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic