Vorige

Waarom je startplan ook een vakantieplan moet hebben

05 juli 2022 Els Schellens Starters

Een lange vakantie aan het strand of in de bergen, voor de meeste startende zelfstandigen is dat niet de realiteit. Over het volledige eerste jaar nemen zelfstandigen gemiddeld 15 dagen vrij, minder dus dan het minimum van 20 wettelijke vakantiedagen van voltijdse werknemers. Nochtans is het belangrijk dat startende zelfstandigen ook voldoende mentale rust inbouwen.

Leestijd: Later lezen?

Geen tijd of geld te verliezen?

Zeker het eerste jaar vraagt een activiteit als zelfstandige maximale focus: alles is nieuw, je probeert bekendheid te verwerven, klanten te winnen, je hebt investeringen gedaan... Het kan moeilijk zijn om dat even los te laten. Begrijpelijk. In de opstartfase zijn er meestal (nog) geen werknemers die je zaak draaiende zullen houden terwijl jij met vakantie gaat. De meeste startende zelfstandigen associëren vakantie dan ook eerder met ‘tijdverlies’. En ze redeneren: als ik niet werk, verdien ik niets. Zo nemen zelfstandigen slechts gemiddeld 15 dagen vakantie in het eerste jaar van hun onderneming. Dat is minder dan het wettelijk minimum van 20 dagen dat voltijdse werknemers hebben. 

Vakantie, je doet het niet alleen voor jezelf

Toch is vakantie belangrijk. Het is belangrijk om tijdig de batterijen op te laden en – eveneens niet te onderschatten! – om de steun van de omgeving niet te verliezen. Dat kan alleen door er eens (een langere periode) tussenuit te gaan. Af en toe één of twee dagen vrij nemen heeft niet hetzelfde effect als een ietwat langere vakantie, waarbij je echt tot rust kan komen. De energie en het enthousiasme die er waren bij de opstart, moeten op tijd terug worden volgetankt. Bij jezelf, maar ook bij de mensen die je steunen.

Goed starten is ook vakantie plannen

Dus, het is ook voor startende zelfstandigen nodig om voldoende (mentale) rust in te bouwen. Op adrenaline draaien kan misschien werken bij de opstart, maar wie duurzaam wil ondernemen zal toch ook aandacht moeten hebben voor vakantie, zelfs als je denkt dat voor jezelf niet zo hard nodig te hebben. Vakantie verdient het om van bij de opstart een aandachtspunt te zijn.

Wil jij starten als zelfstandige?

Neem snel een kijkje op ikwilstarten.be, het startersplatform van Acerta. Lees er alles wat je moet weten om vlot te starten als zelfstandige of gebruik de handige tools om je goed voor te bereiden. Klaar om te springen? Sluit je dan meteen online aan.

Start met Acerta

Deel dit artikel

Els Schellens

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters
Starters

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters

22 april 2022 Mieke Bruyninckx

Sinds 1 april 2018 kan elke startende zelfstandige in hoofdberoep, voor de eerste 4 kwartalen, een beroep doen op de starterskorting voor de sociale bijdragen. Lees hier wat dat voor jou kan betekenen.

Lees meer
10 tips voor startende zelfstandigen
Starters

10 tips voor startende zelfstandigen

30 maart 2022

Droom jij ervan om ondernemer te worden en je eigen zaak te starten? Met deze 10 tips helpen de experten van Acerta je op weg.

Lees meer
Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd
Starters

Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd

16 maart 2022 Katrien Jonckheer

Heb je altijd al de droom gehad om je eigen zaak op te starten, maar vrees je dat je er ondertussen ‘te oud’ voor bent geworden? Of misschien heb je het gevoel dat je nog wat te groen achter de oren bent? Niets is minder waar. Successen kan je boeken op elke leeftijd.

Lees meer