De regering keurde op 26 juli een pakket hervormingen goed. Daarin zitten enkele maatregelen in het sociaal statuut van de zelfstandigen. Deze maatregelen gaan in vanaf 2018, tenzij anders aangegeven. We zetten ze voor jou op een rijtje.
De regering verlaagt de sociale bijdragen in de eerste twee startjaren. Op basis van het barema van 2017 zou dat geven:
eerste jaar: 1/3 van de minimumbijdrage of 234,07 euro per kwartaal (incl. beheerskost);
tweede jaar: 2/3 van de minimumbijdrage of 468,14 euro per kwartaal (incl. beheerskost).
Wie minstens 80 % in hoofdberoep werkt - ook een zelfstandige - zal via ‘vrijetijdswerk’ tot 500 euro per maand of 6 000 euro per jaar kunnen bijverdienen zonder belastingen of sociale bijdragen te betalen. Het moet gaan over specifieke functies in de social profit (sportcoach, scheidsrechter, naschoolse kinderopvang, dirigent van het plaatselijk koor, inslapen bij mindervaliden, lesgever bij een cultureel-educatieve organisatie, seingever bij evenementen…).
Idem voor activiteiten in de deeleconomie (erkende internetplatformen), al geldt daar de 80 %-werknorm niet.
Hetzelfde voor ‘burger-tot-burger activiteiten’. Dit concept moet de regering nog wel uitwerken.
De carensmaand, namelijk de niet-vergoedbare periode, in de verzekering arbeidsongeschiktheid wordt gehalveerd. Wanneer je arbeidsongeschikt verklaard bent, zal je dus recht hebben op een uitkering na 14 dagen.
Het minimumpensioen van de werknemers verhoogt met 0,7 % voor gepensioneerden met volledige loopbaan. Traditioneel volgt dan ook een verhoging voor de zelfstandigen.
De eenheid van loopbaan in de pensioenberekening wordt geschrapt. Hierdoor wordt een loopbaan van 46/45 jaar mogelijk. Voor gelijkgestelde dagen boven de eenheid zal er echter geen pensioenrecht zijn, tenzij ze voordeliger uitvallen dan de gewerkte dagen.
Vanaf 2019 wil de regering sleutelen aan de gelijkgestelde periodes zodat die minder pensioen opleveren dan de actieve periodes.
Vanaf 2019 zal er ook een systeem van deeltijds pensioen ingevoerd worden.
Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.
Bekijk alle startersvragen hierWonen op kosten van je vennootschap
Als starter een eerste woning aankopen brengt al snel enkele vragen met zich mee. Ga je bouwen of kopen? Indien kopen, doe je dit privé of met je vennootschap? De twee opties hebben beiden hun voor- en nadelen, maar waar kies je nu best voor?
Lees meerSuccesvol starten doe je via de Starters academie
De Starters academie is een reeks korte, gratis online workshops die jou klaarstomen voor de opstart van je eigen zaak.
Lees meerZelfstandigen starten in de bouwsector vooral in bijberoep
In 2020 zijn er heel wat meer zelfstandigen gestart in de bouwsector dan in 2019. In België waagden 7% meer zelfstandigen de stap in de sector, maar dan vooral in bijberoep. De bouwsector doet het daarmee niet zo slecht.
Lees meer