Vorige

Zomerakkoord 2017: wat het betekent voor jou als starter

02 november 2018 Starters

De regering keurde op 26 juli een pakket hervormingen goed. Daarin zitten enkele maatregelen in het sociaal statuut van de zelfstandigen. Deze maatregelen gaan in vanaf 2018, tenzij anders aangegeven. We zetten ze voor jou op een rijtje.

Leestijd: Later lezen?

Lagere sociale bijdragen

De regering verlaagt de sociale bijdragen in de eerste twee startjaren. Op basis van het barema van 2017 zou dat geven:

  • eerste jaar: 1/3 van de minimumbijdrage of 234,07 euro per kwartaal (incl. beheerskost);

  • tweede jaar: 2/3 van de minimumbijdrage of 468,14 euro per kwartaal (incl. beheerskost).

Vrijetijdswerk social profit en deeleconomie

  • Wie minstens 80 % in hoofdberoep werkt - ook een zelfstandige - zal via ‘vrijetijdswerk’ tot 500 euro per maand of 6 000 euro per jaar kunnen bijverdienen zonder belastingen of sociale bijdragen te betalen. Het moet gaan over specifieke functies in de social profit (sportcoach, scheidsrechter, naschoolse kinderopvang, dirigent van het plaatselijk koor, inslapen bij mindervaliden, lesgever bij een cultureel-educatieve organisatie, seingever bij evenementen…). 

  • Idem voor activiteiten in de deeleconomie (erkende internetplatformen), al geldt daar de 80 %-werknorm niet.

  • Hetzelfde voor ‘burger-tot-burger activiteiten’. Dit concept moet de regering nog wel uitwerken.

Ziekteverzekering

De carensmaand, namelijk de niet-vergoedbare periode, in de verzekering arbeidsongeschiktheid wordt gehalveerd. Wanneer je arbeidsongeschikt verklaard bent, zal je dus recht hebben op een uitkering na 14 dagen. 

Pensioenen

  • Het minimumpensioen van de werknemers verhoogt met 0,7 % voor gepensioneerden met volledige loopbaan. Traditioneel volgt dan ook een verhoging voor de zelfstandigen.

  • De eenheid van loopbaan in de pensioenberekening wordt geschrapt. Hierdoor wordt een loopbaan van 46/45 jaar mogelijk. Voor gelijkgestelde dagen boven de eenheid zal er echter geen pensioenrecht zijn, tenzij ze voordeliger uitvallen dan de gewerkte dagen.

  • Vanaf 2019 wil de regering sleutelen aan de gelijkgestelde periodes zodat die minder pensioen opleveren dan de actieve periodes.

  • Vanaf 2019 zal er ook een systeem van deeltijds pensioen ingevoerd worden.

We vieren dit akkoord op Tomorrowland.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer