Vorige

“Corona”-competenties alleen zijn niet genoeg

28 september 2021 Hannelore Van Meldert Werkgevers

Na anderhalf jaar van corona-gedreven beleid, is het weer tijd voor een beleid met een langetermijnvisie en met het oog op de groei en het succes van je onderneming en je mensen. Uiteraard hebben je medewerkers ook in het voorbije anderhalf jaar met corona competenties verworven. Dat waren vooral harde skills, bv. het overweg kunnen met digitale tools, het communiceren vanop afstand... Nu, in de nieuwe context van hybride werken, blijven/blijken bepaalde competenties veel minder evident: teamwerk, coaching vanop afstand, deconnectie, het evenwicht tussen zelfsturing en controle... Acerta helpt je met competentieprofielen aan een succesvol ontwikkelbeleid post-corona. Hier lees je hoe we dat doen.

Leestijd: Later lezen?

Competentiemanagement post-corona: Met competentieprofielen naar een succesvol ontwikkelbeleid

Online meetings inplannen en videobellen, het zijn twee skills die zo goed als iedereen ondertussen onder de knie heeft. Dat was niet per se zo gepland, het was van moeten. Nu de dominantie van corona aan het afnemen is, wordt duidelijk waar de hiaten zitten om ook in het post-coronatijdperk, met hybride werkvorm, succesvol te zijn. Succesvol zijn gaat erover dat je je organisatiestrategie en -noden enerzijds en de individuele drijfveren en talenten van je mensen anderzijds weer met elkaar aligneert. Dat je de verworven harde “corona”-competenties verder aanvult met competenties rond teamwerk, coaching vanop afstand, deconnectie, het evenwicht tussen zelfsturing en controle...  Acerta is er om je ook post-corona te ondersteunen bij de groei, ontwikkeling, motivering en duurzame inzetbaarheid van je medewerkers, wat als positief effect zal hebben: het succes van je organisatie.

Met competentieprofielen naar een succesvol ontwikkelbeleid, hoe pakken we dat aan?

Stap 1: Competenties definiëren

Succes gaat samen met groei. Groei komt er maar als mensen gemotiveerd zijn om zich te ontwikkelen. Voor mensen om gemotiveerd te zijn, moet aan drie behoeften worden voldaan: autonomie, betrokkenheid en competentie. Welke competenties mensen nodig hebben – i.e. welk gedrag precies van hen verwacht wordt –, dat helpt Acerta je identificeren en definiëren.

Stap 2: Competentieprofiel opmaken

Om medewerkers meer zicht te geven op de competenties die belangrijk zijn voor een functie is het goed om, naast een functiebeschrijving, ook een competentieprofiel te hebben. Een competentieprofiel beschrijft welk concreet gedrag nodig is om succesvol te zijn in een functie. Dat gaat over de huidige maar ook over de toekomstige functies die je organisatie voorziet. Van daaruit kunnen we individuele of organisatiebrede upskilling- en reskiling-ontwikkeltrajecten uitwerken.

Deel dit artikel

Ellips Hannelore Van Meldert

Geschreven door Hannelore Van Meldert

Director talent acquisition & orientation, Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Hoe lang blijf jij mij trouw?
Werkgevers

Hoe lang blijf jij mij trouw?

14 juli 2022 Britt Winnepenninckx

Het is tegenwoordig niet vanzelfsprekend om goede medewerkers aan boord te halen. Het kost tijd, toewijding én ook een hap uit je budget. Heb je de juiste match gevonden? Dan hoop je natuurlijk dat jullie aan een positieve, vruchtbare en langdurige werkrelatie kunnen bouwen. Maar hoe lang blijft een medewerker zijn bedrijf trouw?

Lees meer
Duurzame loopbanen: de shift moet nog gebeuren
Werkgevers

Duurzame loopbanen: de shift moet nog gebeuren

22 juni 2022 Kathelijne Verboomen

Werken rond duurzame loopbanen biedt een antwoord op verschillende hr-uitdagingen. Je medewerkers zullen gelukkig, gezond en productief aan het werk blijven. Stof voor een leerrijk Acerta Panel Webinar.

Lees meer
3 op de 10 werknemers wil bij dezelfde werkgever blijven
Werkgevers

3 op de 10 werknemers wil bij dezelfde werkgever blijven

07 juni 2022 Britt Winnepenninckx

Je hele loopbaan bij dezelfde werkgever werken is verleden tijd. Dat bevestigt de Talent Pulse, onze jaarlijkse bevraging in samenwerking met StepStone bij meer dan 3000 werknemers. Amper 3 op de 10 werknemers hebben de intentie om hun volledige loopbaan bij dezelfde werkgever te blijven.

Lees meer