Vorige

Er zit beweging in de functie van jouw medewerkers

20 augustus 2019 Werkgevers

Meer dan 60% van de werkgevers zet zijn medewerkers in voor verschillende taken binnen het bedrijf. Bovendien verwacht de helft van de werkgevers dat hun medewerkers binnen de 5 jaar intern van functie gaan veranderen. Hoe zorg jij ervoor dat je jouw medewerkers zo lang mogelijk optimaal kan inzetten? Volgens 1 op de 3 werkgevers is er de voorbije 3 jaar veel functiemobiliteit geweest. En dat is ook belangrijk om jouw medewerkers (gemotiveerd) te houden.

Leestijd: Later lezen?

Veranderen van functie of takenpakket

Volgens 1 op de 3 werkgevers is er de voorbije 3 jaar veel functiemobiliteit geweest: veel medewerkers veranderen van functie binnen het bedrijf. Daarnaast bevestigt de helft dat de optie om door te stromen naar een andere functie openligt. Er is dus heel wat beweging als het gaat over de inzetbaarheid van medewerkers. En dat is ook belangrijk om jouw medewerkers (gemotiveerd) te houden.

Wil je jouw medewerkers na verloop van tijd laten evolueren naar een andere functie? Dan zet je best een aantal ondersteunende maatregelen in. Dit zijn wat ideeën:

  • autonomie en verantwoordelijkheid promoten;
  • vacatures intern bekend maken;
  • je medewerkers inzicht in hun competenties en potentieel geven;
  • extra opleidingen voorzien;
  • flexibel werk aanbieden;

Ook medewerkers dragen verantwoordelijkheid

Volgens onderzoek van Acerta bij werknemers vindt slechts 10% dat inzetbaarheid exclusief een zaak van de werkgever is. Daarmee wordt duidelijk dat medewerkers zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de evolutie van hun loopbaan bij hun werkgever. Bovendien zijn de meeste (69%) daar intrinsiek gemotiveerd voor. Ze proberen aan de hand van verschillende initiatieven hun inzetbaarheid op peil te houden of zelfs te verhogen. En dat valt de werkgevers op: 94% ziet dat hun medewerkers inzetten op hun eigen duurzame inzetbaarheid.

Vrees voor vertrek blijft aanwezig

Zowel de werkgever als de werknemer leveren inspanningen voor de inzetbaarheid. Toch vreest nog 1 op de 3 werkgevers dat een belangrijk deel van zijn medewerkers zou vertrekken. Wil je de verwachtingen van je medewerkers kennen? Zet dan systematisch in op dialoog. Zo leer je je medewerker beter kennen en leer je meer over hun verwachtingen, hun talenten en hun potentieel.

Wil jij jouw medewerkers duurzaam inzetten?

Je kan jouw medewerkers heroriënteren naar een andere rol binnen het bedrijf.

Meer info over rematching

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Kernpunten debat: werken in 2021
Werkgevers

Kernpunten debat: werken in 2021

10 december 2020 Kathelijne Verboomen

2021 wordt steevast het jaar van de opleiding. Ontdek hier de kernpunten van Acerta’s HR Crossroads debat met onder andere viceminister-president Hilde Crevits.

Lees meer
Er is nog talent op de arbeidsmarkt!
Werkgevers

Er is nog talent op de arbeidsmarkt!

02 augustus 2019

Tegenwoordig is het aantrekken van nieuw talent soms moeilijker dan het aantrekken van nieuwe klanten. Die ‘war for talent’ vereist een creatieve rekruteringsstrategie.

Lees meer
Creatief met arbeidskrapte: 4 tips
Werkgevers

Creatief met arbeidskrapte: 4 tips

28 mei 2019

Behoor jij tot de 7 op 10 werkgevers die last heeft van de arbeidskrapte? Voor 72% van de ondernemingen is arbeidskrapte een realiteit. Het gebeurt alsmaar vaker dat werkgevers vacatures waarvoor ze werk hebben niet ingevuld krijgen.

Lees meer