Vorige

Levenslang leren stimuleren

30 november 2020 Annelies Baelus Werkgevers

Ben jij ervan overtuigd dat je medewerkers in de toekomst andere skills nodig zullen hebben? Dan ben je zeker niet alleen. Volgens een online bevraging van Acerta, KU Leuven en HR Square is 57% van de werkgevers daarvan overtuigd. Maar hoeveel werknemers krijgen effectief de kans om opleidingen te volgen? En welke opleidingen mogen zij dan volgen? Acerta ging op zoek naar antwoorden via een grootschalige online bevraging bij meer dan 2.000 werknemers.

Leestijd: Later lezen?

Niet zomaar een opleiding

Wat blijkt uit die online bevraging? Zes op de tien medewerkers hebben dit jaar een opleiding kunnen volgen die verband houdt met hun huidige functie. Wanneer de opleiding verder staat van de functie of de onderneming, dan neemt dat percentage af. Slechts 27% van de werknemers mag een opleiding volgen die niet gelinkt is aan zijn/haar functie of onderneming.

Voor wat hoort wat

De wil om opleidingen te volgen, is er in ieder geval wel. Een op de vier medewerkers betaalt zelfs zélf voor zijn opleidingen. Bovendien is een op de vijf werknemers bereid om hun opleidingen te kopen via een cafetariaplan. Opleidingen volgen, is immers een investering in de toekomst. Toch willen medewerkers daar iets tegenover zien staan: 70% van hen geeft aan dat ze de eigen inspanningen om zich verder te ontwikkelen, graag beloond willen zien door de werkgever.

Individuele opleidingsrekening

Wist je dat levenslang leren een aandachtspunt is dat ook de federale regering niet is ontgaan? In het regeerakkoord is er opnieuw sprake van de ‘individuele opleidingsrekening’. Voltijds werkende Belgen zouden op termijn recht hebben op gemiddeld vijf opleidingsdagen per jaar, met uitzondering van werknemers uit kleine bedrijven. Bovendien zou de regering werkgevers die het beter doen (fiscaal) belonen. Het potentieel van die opleidingsrekening is enorm groot, want het stimuleert werknemers om levenslang te leren en om zich klaar te stomen voor de toekomst.

Zijn jouw medewerkers klaar voor de toekomst?

Investeer in talentontwikkeling

Zet in op potentieel, stimuleer de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers, en ontdek hun onontgonnen talenten.

Talentontwikkeling

Deel dit artikel

Annelies Baelus

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Moet er nog geëvalueerd worden?
Werkgevers

Moet er nog geëvalueerd worden?

15 december 2020 Tom Vlieghe

Succesvolle medewerkers dragen bij tot een succesvolle organisatie. Maar hoe evalueer je na een jaar vol thuiswerk en tijdelijke werkloosheid?

Lees meer
Kernpunten debat: werken in 2021
Werkgevers

Kernpunten debat: werken in 2021

10 december 2020 Kathelijne Verboomen

2021 wordt steevast het jaar van de opleiding. Ontdek hier de kernpunten van Acerta’s HR Crossroads debat met onder andere viceminister-president Hilde Crevits.

Lees meer
Passen jouw medewerkers binnen vijf jaar nog bij hun job?
Werkgevers

Passen jouw medewerkers binnen vijf jaar nog bij hun job?

07 december 2020 Tom Vlieghe

We leven in een snel veranderende wereld. Ook de werkomgeving en jobinhoud van je medewerkers zijn onderhevig aan verandering. Hoe kunnen medewerkers hierop inspelen? Onze tip: blijf in beweging.

Lees meer