Vorige

Levenslang leren stimuleren

30 november 2020 Annelies Baelus Werkgevers

Ben jij ervan overtuigd dat je medewerkers in de toekomst andere skills nodig zullen hebben? Dan ben je zeker niet alleen. Volgens een online bevraging van Acerta, KU Leuven en HR Square is 57% van de werkgevers daarvan overtuigd. Maar hoeveel werknemers krijgen effectief de kans om opleidingen te volgen? En welke opleidingen mogen zij dan volgen? Acerta ging op zoek naar antwoorden via een grootschalige online bevraging bij meer dan 2.000 werknemers.

Leestijd: Later lezen?

Niet zomaar een opleiding

Wat blijkt uit die online bevraging? Zes op de tien medewerkers hebben dit jaar een opleiding kunnen volgen die verband houdt met hun huidige functie. Wanneer de opleiding verder staat van de functie of de onderneming, dan neemt dat percentage af. Slechts 27% van de werknemers mag een opleiding volgen die niet gelinkt is aan zijn/haar functie of onderneming.

Voor wat hoort wat

De wil om opleidingen te volgen, is er in ieder geval wel. Een op de vier medewerkers betaalt zelfs zélf voor zijn opleidingen. Bovendien is een op de vijf werknemers bereid om hun opleidingen te kopen via een cafetariaplan. Opleidingen volgen, is immers een investering in de toekomst. Toch willen medewerkers daar iets tegenover zien staan: 70% van hen geeft aan dat ze de eigen inspanningen om zich verder te ontwikkelen, graag beloond willen zien door de werkgever.

Individuele opleidingsrekening

Wist je dat levenslang leren een aandachtspunt is dat ook de federale regering niet is ontgaan? In het regeerakkoord is er opnieuw sprake van de ‘individuele opleidingsrekening’. Voltijds werkende Belgen zouden op termijn recht hebben op gemiddeld vijf opleidingsdagen per jaar, met uitzondering van werknemers uit kleine bedrijven. Bovendien zou de regering werkgevers die het beter doen (fiscaal) belonen. Het potentieel van die opleidingsrekening is enorm groot, want het stimuleert werknemers om levenslang te leren en om zich klaar te stomen voor de toekomst.

Zijn jouw medewerkers klaar voor de toekomst?

Investeer in talentontwikkeling

Zet in op potentieel, stimuleer de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers, en ontdek hun onontgonnen talenten.

Talentontwikkeling

Deel dit artikel

Annelies Baelus

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Hoe lang blijf jij mij trouw?
Werkgevers

Hoe lang blijf jij mij trouw?

14 juli 2022 Britt Winnepenninckx

Het is tegenwoordig niet vanzelfsprekend om goede medewerkers aan boord te halen. Het kost tijd, toewijding én ook een hap uit je budget. Heb je de juiste match gevonden? Dan hoop je natuurlijk dat jullie aan een positieve, vruchtbare en langdurige werkrelatie kunnen bouwen. Maar hoe lang blijft een medewerker zijn bedrijf trouw?

Lees meer
Duurzame loopbanen: de shift moet nog gebeuren
Werkgevers

Duurzame loopbanen: de shift moet nog gebeuren

22 juni 2022 Kathelijne Verboomen

Werken rond duurzame loopbanen biedt een antwoord op verschillende hr-uitdagingen. Je medewerkers zullen gelukkig, gezond en productief aan het werk blijven. Stof voor een leerrijk Acerta Panel Webinar.

Lees meer
3 op de 10 werknemers wil bij dezelfde werkgever blijven
Werkgevers

3 op de 10 werknemers wil bij dezelfde werkgever blijven

07 juni 2022 Britt Winnepenninckx

Je hele loopbaan bij dezelfde werkgever werken is verleden tijd. Dat bevestigt de Talent Pulse, onze jaarlijkse bevraging in samenwerking met StepStone bij meer dan 3000 werknemers. Amper 3 op de 10 werknemers hebben de intentie om hun volledige loopbaan bij dezelfde werkgever te blijven.

Lees meer