Vorige

Lokale besturen kunnen fiets leasen via cafetariaplan

21 april 2021 Werkgevers
Dirk Neefs

Dat sporten gezond is, weten ook de werkgevers. Mede daardoor bieden steeds meer werkgevers hun medewerkers een bedrijfsfiets aan via fietslease. Ook de Vlaamse lokale besturen kunnen nu een fietslease aanbieden in de vorm van een cafetariaplan. Bonuspunt voor wanneer thuiswerk niet langer verplicht is: vaarwel files! Maar hoe gaat dit in z’n werk?

Leestijd: Later lezen?

Hoe je als lokaal bestuur een bedrijfsfiets aanbiedt

Een bedrijfsfiets aanbieden kan op 3 manieren:

  1. Je leaset een fiets en stelt deze ter beschikking van je medewerker, zonder deze daarvoor iets aan te rekenen.
  2. Je leaset een fiets, stelt deze ter beschikking van je medewerker en rekent een kost aan op het nettoloon van je medewerker. Dit kan de gehele kostprijs van de fietslease zijn of een deel daarvan.
  3. Nieuw! Je leaset een fiets, stelt deze ter beschikking van je medewerker en laat je medewerker een deel van zijn brutoloon inruilen om (een deel van) de kost van de fietslease te compenseren.

Nieuw: lokale besturen kunnen fiets leasen via cafetariaplan

Het was als lokaal bestuur bijzonder moeilijk om je medewerker een bedrijfsfiets aan te bieden via een fietslease, zonder dat je als werkgever bijkomende kosten moet dragen óf je als medewerker een deel van je nettoloon moet inleveren. De Vlaamse Regering heeft daar nu verandering in gebracht, met de aanpassing van het Rechtspositiebesluit dat op 14 april 2021 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd werd.

Wat is er veranderd?

De Vlaamse Regering heeft de mogelijkheid gecreëerd om op vrijwillige basis vakantiedagen, (een deel van) de eindejaarstoelage en zelfs de fietsvergoeding in te ruilen tegen een fiets en fietstoebehoren (zoals een onderhoudscontract voor de fiets of een gps-toestel).

Welke procedure moet er gevolgd worden?

De gemeente- resp. OCMW-raad zal naar eigen goeddunken de modaliteiten moeten vastleggen. Zo zal de raad moeten bepalen of en hoeveel vakantiedagen kunnen worden ingeruild. Met dien verstande dat steeds een minimum van 28 vakantiedagen verzekerd wordt. Voor het OCMW-personeel van de bijzondere diensten, dat in dienst kwam na 31 december 2010, blijft een minimum van 24 vakantiedagen verzekerd.

De raad kan ook kiezen voor het inruilen van de eindejaarstoelage, of een combinatie van de eindejaarstoelage en vakantiedagen.

Webinar: Hoe organiseer je een fietslease via cafetariaplan als lokaal bestuur?

Wil je als lokaal bestuur graag een fietslease aanbieden aan jouw medewerkers?  Acerta heeft de kennis en tools in huis om jou daarin te begeleiden. Kom er alles over te weten tijdens een gratis webinar op maandag 31 mei van 14 uur tot 15 uur. 

Schrijf je in

Deel dit artikel

Dirk Neefs_acerta

Geschreven door Dirk Neefs

Managing consultant

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer