Vorige

Sociale partners bereiken akkoord over welvaartsenveloppe

21 april 2021 Werkgevers
Tom Dirix

Op maandag 19 april werden de sociale partners het op de valreep eens over een aanpassing van de zogenaamde welvaartsenveloppe. Wat is de welvaartsenveloppe? Waarom is het belangrijk? En wat is er precies afgesproken?

Leestijd: Later lezen?

Wat is de welvaartsenveloppe ?

De welvaartsenveloppe is een budget dat de regering vrijmaakt om de sociale uitkeringen te verhogen. Het gaat om een budget van 700 miljoen euro voor de periode 2021-2022. Deze verhogingen staan los van de aanpassing van de uitkeringen als gevolg van een indexatie.

De sociale partners kunnen aan de hand van dit budget afspraken maken rond een aanpassing van de uitkeringen in de vorm van verhogingen van bijvoorbeeld minimumuitkeringen of specifieke accenten leggen

Waarom is dit akkoord belangrijk?

Dit akkoord over de welvaartsenveloppe is belangrijk voor iedereen met een uitkering waarvoor er een aanpassing zal gebeuren (los van de indexatie) vanaf 1 juli.

Daarnaast zijn de onderhandelingen over de aanpassing van de welvaartsenveloppe onlosmakelijk verbonden met de onderhandelingen rond de loonmarge. Om de loonmarge te bepalen hebben de sociale partners nog tijd tot 1 mei.

Wat is het proces?

De besprekingen rond de verdeling van de welvaartsenveloppe worden om de twee jaar gevoerd. Als er geen akkoord is, dan doet de regering een verdelingsvoorstel. Aangezien de onderhandelingen voor de periode 2021-2022 niet wilden vlotten, heeft de regering de dossiers ‘welvaartsenveloppe’ en ‘loonmarge’ losgekoppeld, zodat de knoop ontward kan worden via deelakkoorden.

Wat is er afgesproken?

De verhogingen gaan in vanaf 1 juli en situeren zich op verschillende vlakken:

  • Een aanpassing van de minimumuitkeringen werkloosheid
    • volledig werklozen: samenwonenden met 2 %, alleenstaanden met 2,4 % en gezinshoofden met 3,5 %
    • tijdelijk werklozen: met 3,5 %
  • Een aanpassing van de pensioenen met 2 %
    • deze verhoging met 2 % staat los van de reeds eerder toegezegde verhoging van de laagste pensioenen
  • Aanpassing van het vakantiegeld voor mensen met pensioen of langdurig ziek
  • Aanpassing van de minimum ziekte- en invaliditeitsuitkeringen
    • gezinshoofden: 2,5 %
    • andere minimumuitkeringen: 2 %

Kies voor een flexibel loonbeleid

Flexibel verlonen, ook gekend als het cafetariaplan, wint aan populariteit. Met een flexibel loonbeleid zet je gericht in op medewerkerstevredenheid en trek je nieuw talent vlotter aan. Plus: een cafetariaplan is ook voor kmo’s een haalbare kaart. Acerta geeft je de nodige informatie en tools.

Ontdek het cafetariaplan

Deel dit artikel

Tom Dirix_acerta

Geschreven door Tom Dirix

domeinverantwoordelijke kenniscentrum

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer