Vorige

Vier tips om je personeelskosten te berekenen

24 september 2021 Werkgevers

Personeelskosten berekenen is geen eenvoudige opdracht. Heb jij al zicht op je uitgaven voor volgend jaar? Hoog tijd om er werk van te maken, want de deadline voor het indienen van je budget voor 2022 komt razendsnel dichterbij. We zetten je graag op weg met vier tips, zodat je niets vergeet wanneer je je personeelsbudget opstelt en geen onverwachte verrassingen krijgt.

Leestijd: Later lezen?

Tip 1: Hou rekening met de loonevolutie

Afspraken rond lonen, premies en toeslagen liggen doorgaans vast in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De cao's en de indexaanpassing zijn dan ook belangrijke variabelen om in te calculeren wanneer je je personeelsbudget berekent. Net als de anciënniteit van je medewerkers.

Kleine onderneming? Check of je recht hebt op RSZ-kortingen. Bij een eerste aanwerving ben je – onbeperkt in tijd – volledig vrijgesteld van de patronale basisbijdragen. Hiermee bespaar je maar liefst 25 % op de maandelijkse loonkost. Je leest er hier meer over.

Tip 2: Calculeer je personeelsgroei in

Voorzie je nieuwe aanwervingen? Neem die kosten dan zeker op. Om het brutoloon van een nieuwe medewerker te bepalen, moet je rekening houden met:

  • de ervaring;
  • het statuut (bediende, arbeider of jobstudent);
  • het niveau van de functie;
  • de cao’s en sectorale afspraken binnen je paritaire comité;
  • de afspraken rond verloning binnen je eigen onderneming;
  • het aantal werkuren ;
  • de loonafspraken die je met je collega in spe maakt.

Vergeet niet dat je minstens het minimumloon moet betalen. Hoeveel dit is, kan je lezen in de Sectorale Gids van Trefzeker.

Tip 3: Voorzie de impact van afwezigheid

Komen er zwangerschappen aan? Nemen sommige medewerkers ouderschapsverlof? Zal je medewerker van een voltijds naar deeltijds uurrooster veranderen, of andersom? Dat heeft allemaal gevolgen voor de loonkosten. Voorzie dit in je budget. Vertrekken er mensen? Budgetteer hun kosten dan alleen voor de nodige maanden.

Tip 4: Schakel de Budgettool van Acerta in

Het is niet eenvoudig. Of toch? Voor een volledige en realistische berekening van je personeelsbudget moet je rekening houden met alle looncomponenten die binnen jouw sector en onderneming gelden én ook afgestemd zijn op jouw (toekomstige) medewerkers. En dat is heel eenvoudig te berekenen wanneer je de Budgettool van Acerta gebruikt. 

Voorspel je loonkosten met de Budgettool van Acerta

Proactief inspelen op de toekomst? Met de budgettool, die rekening houdt met alle wijzigingen op zowel individueel als collectief niveau, zie je onmiddellijk wat jouw werknemers in de toekomst zullen kosten.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer
Werkgevers

Verlonen: niet alleen geld telt

01 april 2024
Ellen Roelants

Je medewerkers verlonen en belonen, hoe doe je dat precies? Uit onderzoek van Universiteit Gent blijkt dat het aanbieden van telewerk de honger naar een loonsverhoging remt. Verloning hoeft eigenlijk niet alleen uit ‘geld’ te bestaan, dat bewijst ook onderzoek van Acerta bij meer dan 2000 werknemers.

Lees meer