Doelgroepvermindering

Als werkgever kun je in aanmerking komen voor een doelgroepvermindering bij een eerste aanwerving en voor kwetsbare werknemers. Acerta licht toe.

Doelgroepverminderingen 2024: RSZ-vermindering

Via doelgroepvermindering moedigt de overheid werkgevers aan om werknemers uit kwetsbare doelgroepen aan te nemen. Dat levert je in bepaalde gevallen een mooie korting op bij je sociale zekerheidsbijdragen aan de RSZ. We vertellen je in welke gevallen je hier recht op hebt en wat er in 2024 veranderd is.

Doelgroepvermindering: een mooie RSZ-korting voor werkgevers

Een doelgroepvermindering is een RSZ-korting die je als werkgever ontvangt wanneer je een werknemer uit een bepaalde doelgroep aanwerft. Het gaat dan over kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt. Denk aan jongeren of net oudere werknemers, mensen met een arbeidsbeperking en mensen die al lang op zoek zijn naar werk. Via doelgroepvermindering wil de overheid de aanwerving van deze kwetsbare doelgroepen stimuleren.

Het grote voordeel voor jou als werkgever? Je kan je werknemers een aantrekkelijk loonvoorstel aanbieden, zonder dat je diep in de buidel moet tasten om de RSZ-kosten te betalen. Een aanzienlijke korting op de loonkost voor de werkgever en een tevreden werknemer: win-win!

Doelgroepvermindering bij eerste aanwerving

Neem je voor het eerst iemand in dienst en word je dus werkgever? Dan heb je recht op een doelgroepvermindering voor je eerste drie indienstnemingen.

Hulp nodig bij het opstellen van je eerste arbeidscontract? We helpen je hier graag verder!

Doelgroepvermindering voor je eerste, tweede en derde werknemer

  • Voor je eerste werknemer ontvang je sinds 1 januari 2024 een korting van 3100 euro per kwartaal. Dit geldt voor onbepaalde duur.

  • De aanwerving van een tweede werknemer levert je gedurende dertien kwartalen een forfaitaire doelgroepvermindering op. De eerste vijf kwartalen bedraagt de RSZ-korting 1550 euro, de volgende vier kwartalen 1050 euro en de vier kwartalen daarna 450 euro. Let op: de doelgroepvermindering start in het kwartaal van de indiensttreding.

  • Voor de derde werknemer bedraagt de korting 1050 euro, gedurende de eerste negen kwartalen. Daarna krijg je vier kwartalen lang 450 euro. Ook hier geldt dat de doelgroepvermindering van start gaat in het kwartaal van de indiensttreding.

Doelgroepvermindering voor eerste aanwerving: veranderingen vanaf 2024

Deze bedragen voor RSZ-kortingen gelden sinds 1 januari 2024, ook voor eerste werknemers die in dienst zijn genomen vóór 1 januari 2024.

De RSZ-vermindering voor de vierde, vijfde en zesde aanwerving is sinds 1 januari 2024 geschrapt, maar voor de verminderingen die vóór die dag zijn ingegaan, blijven de oude regels van toepassing.

Een overzicht van alle wijzigingen met betrekking tot de doelgroepvermindering bij eerste aanwerving, vind je hier.

RSZ-korting voor eerste werknemer: wat je moet weten als zelfstandige

Ben je zelfstandige en wil je starten met personeel? Ontdek hier alles wat je moet weten!

Doelgroepvermindering voor oudere werknemers

Doelgroepvermindering: wat verandert er voor oudere werknemers in 2024?

Ook de doelgroepvermindering voor oudere werknemers wordt vanaf 1 juli 2024 stopgezet, behalve voor lopende verminderingen. Die mogen nog voor acht kwartalen verder worden toegepast.

Meer weten over de wijzigingen voor doelgroepverminderingen in 2024? Je leest het hier.

Voorwaarden voor RSZ-korting voor oudere werknemers

Als werkgever kan je enkel een beroep doen op doelgroepvermindering wanneer je werknemers tewerkstelt die niet onder het toepassingsgebied van de Sociale Maribel vallen, met uitzondering van diensten voor gezins- en bejaardenhulp. De RSZ-korting is ook niet van toepassing in beschutte of sociale werkplaatsen, of in maatwerkbedrijven. Al zijn er dan wel andere mogelijke maatregelen waarvan je gebruik kan maken.

Regelgeving rond RSZ-vermindering voor oudere werknemers

Voor de doelgroepvermindering voor oudere werknemers gelden er verschillende regels in Vlaanderen en Brussel.

Vlaanderen

In Vlaanderen maakt men een onderscheid tussen zittende en nieuwe oudere werknemers.

  • Zittende werknemers zijn werknemers die al een tijdje actief zijn in je onderneming. Afhankelijk van hun leeftijd, geven zij recht op een vermindering van 600 tot 1500 euro per kwartaal dat ze in dienst zijn. De concrete leeftijdsvoorwaarden kan je hier raadplegen.

  • Wanneer je een nieuwe werkzoekende 58+’er aanwerft, ontvang je als werkgever de eerste acht kwartalen een doelgroepvermindering die gelijk is aan de verschuldigde basisbijdragen. Na deze acht kwartalen geldt de gewone doelgroepvermindering zoals bij zittende oudere werknemers.

Wil je een gepensioneerde in dienst nemen? Lees hier hoe dat in z’n werk gaat.

Brussel

Brusselse werkgevers hebben recht op een doelgroepvermindering voor werknemers van 57 tot en met 64 jaar, op voorwaarde dat zij het refertekwartaalloon niet overschrijden. In Brussel bedraagt de korting op de RSZ-bijdrage 1000 euro per kwartaal.

Daarnaast kunnen werknemers van 57 jaar of ouder – die de wettelijke pensioenleeftijd nog niet hebben bereikt – een werkuitkering aanvragen bij Actiris.

Oudere werknemers aanwerven: is het nog wel interessant na 1 juli 2024?

Werf je een 58+’er aan die minstens één dag ingeschreven was bij de VDAB als werkzoekende? Dan kan je de komende twee jaar nog steeds genieten van een volledige vrijstelling van de basisbedragen aan de sociale zekerheid.

Ook de vermindering voor zittende werknemers blijft interessant. Die vermindering is van toepassing zodra de werknemer die je al in dienst had een bepaalde leeftijd bereikt. In 2024 is die leeftijd opgetrokken naar 61 jaar. Vanaf het kwartaal van de 61ste verjaardag van je werknemer, geniet je elk kwartaal van maximaal 600 euro RSZ-korting. 62-jarigen leveren zelfs een vermindering van 1500 euro per kwartaal op.

Doelgroepvermindering voor jonge werknemers

Doelgroepvermindering voor laaggeschoolden in Vlaanderen stopgezet

In Vlaanderen werd 1 juli 2024. de doelgroepvermindering voor laaggeschoolde jonge werknemers stopgezet. Lopende verminderingen mogen wel verder toegepast worden, en dat voor acht kwartalen.
Let op: als je wil genieten van deze vermindering van acht kwartalen, mag de werknemer in de vier kwartalen voor zijn indiensttreding niet bij jou in dienst zijn geweest.

Laaggeschoolde jonge werknemers zijn jongeren die op het einde van het kwartaal van indienstname 

  • jonger zijn dan 25 jaar en

  • geen diploma of getuigschrift van het zesde leerjaar secundair onderwijs hebben.

De informatie over het diploma van een werknemer kan je terugvinden in het elektronische portfolio bij de VDAB.

Wil je een (jongere) werknemer met weinig ervaring opleiden en aanwerven? Dan is een IBO-contract een goed idee.

Jonge werknemers in Brussel: doelgroepvermindering vervangen door werkuitkering

In Brussel is de doelgroepvermindering voor jonge werknemers vervangen door een werkuitkering, uitbetaald door Actiris. De jongere kan deze werkuitkering krijgen op voorwaarde dat hij of zij jonger is dan 30 jaar, hoogstens een diploma heeft van het lager secundair onderwijs en niet langer leerplichtig is. De werkuitkering wordt afgetrokken van het nettoloon. 

In de eerste zes maanden bedraagt dit zo’n 350 euro, de daaropvolgende twaalf maanden 800 euro en het jaar daarna terug 350 euro. Betreft het een jongere met een erkende arbeidsbeperking? Dan wordt de uitkering verhoogd naar 700 euro per maand tijdens het eerste jaar en 800 euro per maand in de twee jaren die daarop volgen. Voor deeltijdse tewerkstellingen wordt dit pro rata berekend.

Doelgroepvermindering in de horeca

Werkgevers in de horeca ontvangen een doelgroepvermindering voor vijf vaste en voltijdse werknemers (dus niet voor flexi-jobs), en dat onbeperkt in tijd. Die doelgroepvermindering bedraagt 800 per kwartaal als de werknemer jonger is dan 26 jaar. Voor de overige werknemers geldt 500 euro per kwartaal.

Voorwaarden voor doelgroepvermindering voor vaste werknemers in de horeca

  • Je mag gemiddeld maximaal 49 werknemers in dienst hebben.

  • Je werkt via een geregistreerd kassasysteem in alle vestigingsheden met een horeca-activiteit waar er klantencontact is.

  • Je moet voor alle werknemers het begin- en einduur van hun aanwezigheid registreren.

Werkhervattingspremie voor langdurig zieken

Een werkgever die een als invalide erkende persoon in dienst neemt in het kader van een progressieve werkhervatting (toegelaten door het ziekenfonds), kan in bepaalde gevallen een werkhervattingspremie van 1000 euro ontvangen.

Een vlot onboardingproces is daarbij belangrijk om je kersverse medewerker te verwelkomen, te steunen tijdens de inwerkperiode en te betrekken bij je bedrijf.

RSZ-vermindering bij eerste aanwerving in lange tijd voor langdurig werkzoekenden

Sinds 1 oktober 2023 is de ‘aanwervingsincentive voor langdurige werkzoekenden’ vervangen door een korting van de sociale zekerheidsbijdragen voor ‘aanwerving van personen zonder recente duurzame werkervaring’. Deze korting verloopt niet langer via een eenmalige premie, maar via een rechtstreekse vermindering van de werkgeversbijdragen via de kwartaalaangifte. Sinds 1 juli 2024 zijn de leeftijdsvoorwaarden voor deze doelgroepvermindering geschrapt.

Acerta ondersteunt je bij je aanwervingsproces

Wil je (een) nieuwe werknemer(s) aanwerven? Misschien kan je dan een beroep doen op een doelgroepvermindering. Maar er zijn nog heel wat andere zaken waar je aan moet denken: het uitschrijven van een vacature, het vinden van kandidaten, een eerste screening, het opstellen van een arbeidscontract ... Ondersteuning nodig bij het aanwervingsproces? Acerta geeft je een duwtje in de rug!