Vorige

Wat zijn de voordelen van een fietslease?

15 januari 2021 Charlotte Thijs Werkgevers

Het leasen van een bedrijfswagen is een welgekend concept, maar wist je dat werknemers ook een bedrijfsfiets kunnen leasen? Volgens onderzoek van Acerta, hebben drie op de tien werknemers interesse in een fietslease via hun werkgever. Ons advies? Ga ervoor! Fietsen is niet alleen gezond, het is ook duurzaam én voordelig voor zowel werkgever als werknemer. Over welke voordelen gaat dat dan precies? Hieronder geven we je een overzicht.

Leestijd: Later lezen?

1. Fietslease is vrijgesteld van VAA

Wanneer je werknemer een leasefiets gebruikt voor het woon-werkverkeer, dan is die fiets vrijgesteld van het Voordeel van Alle Aard (VAA). Dat betekent dat de bedrijfsfiets een voordeel heeft ten opzichte van de bedrijfswagen. De bedrijfswagen wordt trouwens vanaf dit jaar zwaarder belast.

2. Fietslease is fiscaal interessant

Je kan ervoor kiezen om de fietslease deel te laten uitmaken van het loonpakket van je medewerkers. Dan wordt het deel van de leasekost dat aan de werknemer wordt doorgerekend, verrekend via het brutoloon. Bekijk de simulatie hieronder en ontdek het voordeel van deze methode:

Je kan de bedrijfsfiets (en andere mobiliteitsoplossingen) trouwens ook implementeren in een cafetariaplan. Je leest er hier meer over.

3. Met een fietsvergoeding compenseer je de kost

Komen je werknemers al fietsend naar het werk? Dan kan je ze, naast het aanbieden van een bedrijfsfiets, ook een fietsvergoeding aanbieden. Cijfers van Acerta tonen aan dat 18,7% van de werknemers al een fietsvergoeding krijgt. Het maximaal vrijgestelde bedrag voor een fietsvergoeding is €0,24 per gereden kilometer tussen thuis en het werk. Werknemers met een fietsvergoeding hebben dus al snel de kost van hun fietsleasing terugverdiend.

Drie op de tien heeft interesse in fietslease

Uit een grootschalige enquête van Acerta bij 2.000 werknemers blijkt dat 28% van de werknemers geïnteresseerd is in het leasen van een fiets via de werkgever. Ongeveer de helft (49%) van hen zou daar tot €20 netto per maand voor uittrekken en 36% zou er €40 euro of meer voor willen uittrekken. 15% zou zelfs bereid zijn de kost te regelen via de eindejaarspremie of jaarlijkse bonus.

Ben jij ook overtuigd van de voordelen van een fietslease?

Acerta informeert en adviseert je onderneming. Bereken jouw fietsleasebudget of ga samen met onze consultants op zoek naar de beste mobiliteitsoplossing in jouw onderneming.

Op weg met de fietslease

Deel dit artikel

Geschreven door Charlotte Thijs

Senior Consultant Acerta

Gerelateerde artikels

Woon-werkverkeer in tijden van thuiswerk
Werkgevers

Woon-werkverkeer in tijden van thuiswerk

25 februari 2021 Charlotte Thijs

Hoe verging het ons woon-werkverkeer in coronajaar 2020? De vijfde editie van Acerta’s jaarlijkse mobiliteitsbarometer toont hoe Belgische werknemers zich naar het werk verplaatsten, als ze zich naar het werk verplaatsten.

Lees meer
Einde van de mobiliteitsvergoeding: alternatieve oplossingen
Werkgevers

Einde van de mobiliteitsvergoeding: alternatieve oplossingen

08 december 2020 Ellen Lammens

Het Grondwettelijk Hof vernietigde begin 2020 de mobiliteitsvergoeding (cash for car).

Lees meer
Gaan lokale ambtenaren binnenkort massaal fietsen leasen?
Werkgevers

Gaan lokale ambtenaren binnenkort massaal fietsen leasen?

09 november 2020 Els Meersseman

Dat sporten gezond is, weten ook de werkgevers. Mede daardoor bieden steeds meer werkgevers hun medewerkers een bedrijfsfiets aan via fietslease. Bonuspunt voor wanneer thuiswerk niet langer verplicht is: vaarwel files!

Lees meer