Vorige

Wat zijn de voordelen van een fietslease?

15 januari 2021 Charlotte Thijs Werkgevers

Het leasen van een bedrijfswagen is een welgekend concept, maar wist je dat werknemers ook een bedrijfsfiets kunnen leasen? Volgens onderzoek van Acerta, hebben drie op de tien werknemers interesse in een fietslease via hun werkgever. Ons advies? Ga ervoor! Fietsen is niet alleen gezond, het is ook duurzaam én voordelig voor zowel werkgever als werknemer. Over welke voordelen gaat dat dan precies? Hieronder geven we je een overzicht.

Leestijd: Later lezen?

1. Fietslease is vrijgesteld van VAA

Wanneer je werknemer een leasefiets gebruikt voor het woon-werkverkeer, dan is die fiets vrijgesteld van het Voordeel van Alle Aard (VAA). Dat betekent dat de bedrijfsfiets een voordeel heeft ten opzichte van de bedrijfswagen. De bedrijfswagen wordt trouwens vanaf dit jaar zwaarder belast.

2. Fietslease is fiscaal interessant

Je kan ervoor kiezen om de fietslease deel te laten uitmaken van het loonpakket van je medewerkers. Dan wordt het deel van de leasekost dat aan de werknemer wordt doorgerekend, verrekend via het brutoloon. Bekijk de simulatie hieronder en ontdek het voordeel van deze methode:

Je kan de bedrijfsfiets (en andere mobiliteitsoplossingen) trouwens ook implementeren in een cafetariaplan. Je leest er hier meer over.

3. Met een fietsvergoeding compenseer je de kost

Komen je werknemers al fietsend naar het werk? Dan kan je ze, naast het aanbieden van een bedrijfsfiets, ook een fietsvergoeding aanbieden. Cijfers van Acerta tonen aan dat 18,7% van de werknemers al een fietsvergoeding krijgt. Het maximaal vrijgestelde bedrag voor een fietsvergoeding is €0,24 per gereden kilometer tussen thuis en het werk. Werknemers met een fietsvergoeding hebben dus al snel de kost van hun fietsleasing terugverdiend.

Drie op de tien heeft interesse in fietslease

Uit een grootschalige enquête van Acerta bij 2.000 werknemers blijkt dat 28% van de werknemers geïnteresseerd is in het leasen van een fiets via de werkgever. Ongeveer de helft (49%) van hen zou daar tot €20 netto per maand voor uittrekken en 36% zou er €40 euro of meer voor willen uittrekken. 15% zou zelfs bereid zijn de kost te regelen via de eindejaarspremie of jaarlijkse bonus.

Ben jij ook overtuigd van de voordelen van een fietslease?

Acerta informeert en adviseert je onderneming. Bereken jouw fietsleasebudget of ga samen met onze consultants op zoek naar de beste mobiliteitsoplossing in jouw onderneming.

Op weg met de fietslease

Deel dit artikel

Geschreven door Charlotte Thijs

Senior Consultant Acerta

Gerelateerde artikels

Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen
Werkgevers

Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen

23 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De zomervakantie is in aantocht. Wat als je medewerker op vakantie vertrekt met zijn bedrijfswagen en… een ongeval heeft? Of hij wil een bagagerek installeren? En mag je medewerker zijn tankkaart in het buitenland gebruiken? Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Lees meer
Het mobiliteitsbudget wint aan populariteit
Werkgevers

Het mobiliteitsbudget wint aan populariteit

21 april 2022 Karolien Van Herpe

Het mobiliteitsbudget bestaat ondertussen drie jaar. Vergeleken met 2020, waren er vorig jaar drie keer meer werknemers die hun bedrijfswagen ruilden voor het mobiliteitsbudget. De versoepelingen die onlangs werden doorgevoerd, zitten daar mogelijks voor iets tussen.

Lees meer
Acerta Panel Webinar: hoe maak je je hr-beleid klimaatvriendelijker?
Werkgevers

Acerta Panel Webinar: hoe maak je je hr-beleid klimaatvriendelijker?

29 maart 2022 Kathelijne Verboomen

Vorige week ging ons eerste panel webinar van 2022 van start, met als topic: De klimaatzaak is ook een hr-zaak. We vatten de belangrijkste inzichten voor je samen

Lees meer