Vorige

Wat zijn de voordelen van een fietslease?

15 januari 2021 Charlotte Thijs Werkgevers

Het leasen van een bedrijfswagen is een welgekend concept, maar wist je dat werknemers ook een bedrijfsfiets kunnen leasen? Volgens onderzoek van Acerta, hebben drie op de tien werknemers interesse in een fietslease via hun werkgever. Ons advies? Ga ervoor! Fietsen is niet alleen gezond, het is ook duurzaam én voordelig voor zowel werkgever als werknemer. Over welke voordelen gaat dat dan precies? Hieronder geven we je een overzicht.

Leestijd: Later lezen?

1. Fietslease is vrijgesteld van VAA

Wanneer je werknemer een leasefiets gebruikt voor het woon-werkverkeer, dan is die fiets vrijgesteld van het Voordeel van Alle Aard (VAA). Dat betekent dat de bedrijfsfiets een voordeel heeft ten opzichte van de bedrijfswagen. De bedrijfswagen wordt trouwens vanaf dit jaar zwaarder belast.

2. Fietslease is fiscaal interessant

Je kan ervoor kiezen om de fietslease deel te laten uitmaken van het loonpakket van je medewerkers. Dan wordt het deel van de leasekost dat aan de werknemer wordt doorgerekend, verrekend via het brutoloon. Bekijk de simulatie hieronder en ontdek het voordeel van deze methode:

Je kan de bedrijfsfiets (en andere mobiliteitsoplossingen) trouwens ook implementeren in een cafetariaplan. Je leest er hier meer over.

3. Met een fietsvergoeding compenseer je de kost

Komen je werknemers al fietsend naar het werk? Dan kan je ze, naast het aanbieden van een bedrijfsfiets, ook een fietsvergoeding aanbieden. Cijfers van Acerta tonen aan dat 18,7% van de werknemers al een fietsvergoeding krijgt. Het maximaal vrijgestelde bedrag voor een fietsvergoeding is €0,24 per gereden kilometer tussen thuis en het werk. Werknemers met een fietsvergoeding hebben dus al snel de kost van hun fietsleasing terugverdiend.

Drie op de tien heeft interesse in fietslease

Uit een grootschalige enquête van Acerta bij 2.000 werknemers blijkt dat 28% van de werknemers geïnteresseerd is in het leasen van een fiets via de werkgever. Ongeveer de helft (49%) van hen zou daar tot €20 netto per maand voor uittrekken en 36% zou er €40 euro of meer voor willen uittrekken. 15% zou zelfs bereid zijn de kost te regelen via de eindejaarspremie of jaarlijkse bonus.

Ben jij ook overtuigd van de voordelen van een fietslease?

Acerta informeert en adviseert je onderneming. Bereken jouw fietsleasebudget of ga samen met onze consultants op zoek naar de beste mobiliteitsoplossing in jouw onderneming.

Op weg met de fietslease

Deel dit artikel

Geschreven door Charlotte Thijs

Senior Consultant Acerta

Gerelateerde artikels

Federale regering lanceert BE CYCLIST
Werkgevers

Federale regering lanceert BE CYCLIST

01 oktober 2021 Ellen Van Grunderbeek

De federale regering lanceerde BE CYCLIST, een actieplan om de fiets te promoten als duurzame en milieuvriendelijke mobiliteitsoplossing. Aangezien het woon-werkverkeer een groot deel van de verplaatsingen vertegenwoordigt, zijn er ook maatregelen die op organisaties een impact hebben.

Lees meer
Twee trends die duurzame mobiliteit zullen stimuleren bij bedrijven
Werkgevers

Twee trends die duurzame mobiliteit zullen stimuleren bij bedrijven

08 september 2021 Charlotte Thijs

Hoe zal de mobiliteit er in de toekomst uitzien? Acerta licht twee trends toe die zullen helpen om duurzame mobiliteit vorm te geven de komende jaren.

Lees meer
Moeten mijn medewerkers een groene bedrijfswagen kiezen?
Werkgevers

Moeten mijn medewerkers een groene bedrijfswagen kiezen?

17 augustus 2021 Hilde Vanbergen

Het antwoord op al jouw vragen over groene bedrijfswagens en andere personeelszaken vind je nu snel een eenvoudig in Trefzeker, het online platform van Acerta.

Lees meer