Vorige

Werkgelegenheidsplan ‘oudere werknemers’: deadline nadert

07 maart 2023 Werkgevers
Tom Dirix

Sinds 2013 moet elke organisatie met meer dan 20 werknemers een werkgelegenheidsplan opstellen om het aantal werknemers van 45 jaar en ouder te behouden of te verhogen (cao 104 van de NAR). Welke verplichtingen houdt een werkgelegenheidsplan in voor jou als werkgever? En met welke timing moet je rekening houden?

Leestijd: Later lezen?

Hoe stel je een werkgelegenheidsplan op?

1. Jaarlijks plan versus meerjarenplan

Je kiest ofwel om jaarlijks een werkgelegenheidsplan op te stellen of je maakt gebruik van een meerjarenplan. Laat je eventueel inspireren door dit model van werkgelegenheidsplan, dat als bijlage bij de bewuste CAO 104 werd toegevoegd.

Een werkgelegenheidsplan kan je volledig op maat van je onderneming opstellen. Zo voorziet cao nr. 104 volgende actiedomeinen:

  • selectie en indienstneming nieuwe werknemers;
  • ontwikkeling van competenties en kwalificaties via opleidingen;
  • loopbaanontwikkeling en-begeleiding;
  • interne mutaties om aangepaste functies te bezoeken;
  • aanpassing van de arbeidstijd en arbeidsomstandigheden;
  • de gezondheid van de werknemer, het wegwerken van fysieke en psychosociale belemmeringen om aan het werk te blijven;
  • systemen van erkenning van verworven competenties.

Hou wel rekening met de overlegorganen in je onderneming. De procedure tot invoering verschilt naargelang de overlegorganen in je onderneming.

2. Leg het ontwerp van het plan voor aan de werknemersvertegenwoordigers

Het plan moet voor advies worden voorgelegd aan de ondernemingsraad. Bij gebrek hieraan maak je het over aan:

  • de vakbondsafvaardiging;
  • het comité voor preventie en bescherming;
  • de werknemers.

Vervolgens start een periode van 2 maanden waarbinnen de werknemersvertegenwoordigers hun advies kunnen uitbrengen en eventuele extra voorstellen worden gedaan. Volg je het advies niet en pas je je voorstel niet aan, dan moet je je beslissing motiveren binnen de 2 maanden.

Voor onderneming met minder dan 50 werknemers en zonder vakbondsafvaardiging moet het plan louter ter informatie worden bezorgd.

3. Bereken de drempel van 20 werknemers

De telling, die bepaalt of er al dan niet meer dan 20 werknemers zijn tewerkgesteld in de onderneming, gebeurt om de 4 jaar. Op de eerste werkdag van het kalenderjaar van de opstelling van het werkgelegenheidsplan wordt bekeken hoeveel werknemers, uitgedrukt in voltijds equivalenten, aangegeven zijn in de dimona-aangifte.

Had je op 2 januari 2021 geen 20 werknemers? Dan was je vrijgesteld van het opstellen van dergelijk plan. Een nieuwe telling moet gebeuren in 2025 om na te gaan of je opnieuw in aanmerking kan komen van dergelijke vrijstelling dan wel aan de slag moet.

Hoe zit dat weer met die timing?

De timing wordt bepaald in functie van het afsluiten van het boekjaar van jouw onderneming. Het voorstel van plan moet namelijk binnen de 3 maanden na het afsluiten ervan worden bezorgd aan de ondernemingsraad. Voor ondernemingen waar het boekjaar dus gelijk loopt met het kalenderjaar is 31 maart de uiterste datum.

Investeer in duurzame loopbanen

Het stimuleren van werkbaar en zinvol werk is onontbeerlijk. Om de hele loopbaan zo gezond mogelijk en optimaal te presteren is het van groot belang je medewerkers de mogelijkheid te geven om continu bij te leren, o.a door hun functie en jobinhoud mee te laten evolueren én door hun werk op een goede manier te organiseren. 

Ga voor duurzame loopbanen

Deel dit artikel

Tom Dirix_acerta

Geschreven door Tom Dirix

domeinverantwoordelijke kenniscentrum

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer