Vorige

1 op 20 starters in bijberoep binnen twee jaar in hoofdberoep

12 mei 2022 Els Schellens Zelfstandigen

Bijna 5% van de zelfstandigen die in 2020 in bijberoep zijn gestart, is twee jaar later aan de slag in hoofdberoep. Hiermee blijven de cijfers op hetzelfde niveau als vóór de coronapandemie, zo blijkt uit de gegevens van 12.000 startende zelfstandigen. In welke sectoren zien we deze switch het meest? En in welke leeftijdscategorie? Experte Els Schellens licht het toe.

Leestijd: Later lezen?

Bouw, vrije beroepen en consultancy

Van de 12000 starters die in 2020 in bijberoep een activiteit opstartten, heeft zo’n 4,5% hiervan ondertussen zijn hoofdberoep gemaakt. Hiermee zitten de cijfers voor het eerste coronajaar 2020 op hetzelfde niveau als voordien, ondanks de economische onzekerheid van de afgelopen jaren.

Opvallend hierbij is dat de drempel in enkele sectoren lager ligt. Zo schakelden in de bouw (7%) de meeste zelfstandigen over van bij-naar hoofdberoep, gevolgd door de vrije beroepen en consultants. Mogelijks gaat het om sectoren waarin de startende zelfstandige in bijberoep kon vaststellen dat er genoeg ruimte was om de stap te zetten naar volledige zelfstandigheid.

Statuut van zelfstandige meer en meer aantrekkelijk

Je job in loondienst opzeggen en de sprong wagen naar het leven als zelfstandige, het is een stap die niet iedereen durft te ondernemen. Ondertussen heeft de overheid enkele maatregelen in het leven geroepen om het statuut van zelfstandige aantrekkelijker te maken, zoals het geboorteverlof voor zelfstandigen, betere bescherming bij ziekte, de aanpassing van het pensioenbedrag. En ook tijdens de coronapandemie werden zelfstandigen niet in de steek gelaten door de overheid.

Ook starterskorting kan een duwtje in de rug geven om de sprong te wagen. Wanneer je je eigen zaak opstart, ben je verplicht je in te schrijven bij een sociaal verzekeringsfonds. De sociale bijdragen die je betaalt, worden berekend op basis van je inkomen van drie jaar geleden. Als starter is dit vastgelegd op 20,5% van je geschatte inkomen. Als je vermoedt dat je inkomen in het eerste jaar later gaat liggen, kan je beroep op starterskorting, wat je financiële ademruimte geeft.

Vooral dertigers wagen de stap

Opvallend, vooral dertigers maakten de overstap naar het voltijds zelfstandigenstatuut (5,4%), gevolgd door twintigers (4,7%). Dit is niet geheel onlogisch, zo blijkt uit een recente bevraging. 1 op de 2 twintigers overweegt een carrièreswitch naar een andere job en een andere sector. Waarom? Ze willen een zinvol(lere) job, een betere werk-privébalans en/of een goede verloning. Van de twintigers die een carrièreswitch overwegen, denkt bijna 1 op 3 eraan om zelfstandige te worden.

De sprong wagen als zelfstandige?

Ikwilstarten.be, het startersplatform van Acerta gidst je doorheen alle formaliteiten om te starten als zelfstandigen. Bovendien bieden we je heel wat tips voor een geslaagde start tijdens de gratis webinars van de Starters academie.
 

Acerta helpt je op weg De Starters academie

Deel dit artikel

Els Schellens

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Geboorteverlof  voor zelfstandigen: ken jij je rechten?
Zelfstandigen

Geboorteverlof voor zelfstandigen: ken jij je rechten?

16 februari 2022 Els Schellens

Wanneer je een kindje op de wereld zet, valt er heel wat te regelen. Ook als zelfstandige ontkom je er niet aan. Wist je dat je als kersverse mama kan rekenen op moederschapshulp, als aanvulling op moederschapsrust? En er bestaat ook een alternatief voor nieuwbakken vaders.

Lees meer