Vorige

Geboorteverlof voor zelfstandigen: ken jij je rechten?

16 februari 2022 Els Schellens Zelfstandigen

Wanneer je een kindje op de wereld zet, valt er heel wat te regelen. Ook als zelfstandige ontkom je er niet aan. Wist je dat je als kersverse mama kan rekenen op moederschapshulp, als aanvulling op moederschapsrust? En er bestaat ook een alternatief voor nieuwbakken vaders.

Leestijd: Later lezen?

Moederschapshulp wint aan populariteit

Al heel wat jaren hebben zelfstandige onderneemsters recht op 12 weken moederschapsrust, aangevuld met een uitkering. Omdat in praktijk jonge moeders de opschorting van hun zelfstandige activiteiten voor 12 weken soms te lang vonden, werd er in 2006 moederschapshulp in het leven geroepen. Deze steunmaatregel komt in de vorm van 105 dienstencheques, die pas bevallen moeders kunnen gebruiken om huishoudhulp in te schakelen. Zo kunnen ze de combinatie van zelfstandige en ouder zijn opvangen. En met succes, want de laatste vijf jaar zien we een stijging van maar liefst 28% in het aantal aanvragen.

Wat zijn je rechten als vader of mee-ouder?

Ook als  vader of mee-ouder heb je het recht om er even tussenuit te knijpen. Sinds 2021 voorziet de overheid twee opties: ofwel kies je voor 15 dagen geboorteverlof met een uitkering, ofwel kies je voor maximaal acht dagen geboorteverlof met een uitkering, aangevuld met 15 dienstencheques. In tegenstelling tot kersverse moeders, zijn de dienstencheques bij vaders dus niet automatisch een recht, maar wel een optie. Het aantal aanvragen voor geboorteverlof voor zelfstandige papa’s groeide de afgelopen drie jaar met 65%.

Dienstencheques kunnen eenvoudiger

Opvallend daarbij is dat de overgrote meerderheid van de zelfstandige vaders kiest voor de langere verlofperiode en niet voor de dienstencheques. In 2021 ging het om amper 2% van alle aanvragen. De reden hiervoor kan zijn dat vaders en mee-ouders kiezen om meer tijd met de baby door te brengen en dus meer geboorteverlof op te nemen. Echter kan ook de administratieve mallemolen voor het aanvragen van de dienstencheques er voor iets tussen zitten. Er kunnen zeker nog stappen gezet worden om de aanvraag voor geboorteverlof-cheques eenvoudiger te maken, zodat deze steun voor iedereen toegankelijk is.

Verwacht je als zelfstandige een kindje?

Proficiat! Wist je dat je recht hebt op tijd en ondersteuning na een geboorte of adoptie? We geven je een overzicht van de voordelen en toelagen.

Lees er meer over

Deel dit artikel

Els Schellens

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Zelfstandigenloket.be: het digitale administratieloket voor alle zelfstandigen
Zelfstandigen

Zelfstandigenloket.be: het digitale administratieloket voor alle zelfstandigen

12 juli 2022 Nicolas Pevenage

Als ondernemer komen er regelmatige administratieve modaliteiten op je pad: je btw-regeling, adres, verandering in activiteiten, ... Het is van belang om deze wijzigingen snel en efficiënt door te geven aan de overheid, al vraagt dit heel wat opzoekingswerk. Wist je dat Acerta een onafhankelijk digitaal loket heeft gelanceerd? Met zelfstandigenloke...

Lees meer
1 op 20 starters in bijberoep binnen twee jaar in hoofdberoep
Zelfstandigen

1 op 20 starters in bijberoep binnen twee jaar in hoofdberoep

12 mei 2022 Els Schellens

Bijna 5% van de zelfstandigen die in 2020 in bijberoep zijn gestart, is twee jaar later aan de slag in hoofdberoep. In welke sectoren zien we deze switch het meeste? En welke leeftijdscategorie?

Lees meer