Vorige

Getroffen door de overstromingen? Je kan beroep doen op overbruggingsrecht wegens omzetdaling

08 oktober 2021 Mieke Bruyninckx Zelfstandigen

Is jouw onderneming getroffen door de overstromingen in juli? Wanneer je je zelfstandige activiteit volledig moest onderbreken, kon je al beroep doen op het klassiek overbruggingsrecht. Acerta ontving tot nu toe een 120-tal aanvragen voor het klassiek overbruggingsrecht van getroffen zelfstandigen. Ondertussen heeft de federale regering beslist dat slachtoffers ook in aanmerking kunnen komen voor het overbruggingsrecht wegens omzetdaling van oktober tot en met december 2021. Wat is het verschil tussen deze twee soorten overbruggingsrecht? Wat zijn de voorwaarden? En hoeveel bedraagt de uitkering? We lijsten het op voor jou.

Leestijd: Later lezen?

Twee soorten overbruggingsrecht

Zelfstandigen die het slachtoffer werden van de overstromingen in juli kunnen twee soorten overbruggingsrecht aanvragen: (1) het klassiek overbruggingsrecht bij een volledige onderbreking van hun activiteit en (2) het overbruggingsrecht wegens omzetdaling ingeval zij hun activiteit toch verder konden blijven uitoefenen.

Het klassiek overbruggingsrecht

Wat zijn de voorwaarden voor het klassiek overbruggingsrecht?

  • Het moet gaan over een natuurramp. De extreme weersomstandigheden van juli werden overigens erkend als natuurramp door de overheid.
  • De zelfstandige activiteit wordt volledig onderbroken.
  • De zelfstandige was verzekeringsplichtig in hoofdberoep gedurende het kwartaal van de natuurramp en het kwartaal daarvoor. Daarnaast moeten minstens vier van de laatste zestien kwartalen effectief betaald zijn. Startende zelfstandigen moeten slechts twee kwartalen effectief betaald hebben.
  • De hoofdverblijfplaats ligt in België.

Hoeveel bedraagt de uitkering van het klassiek overbruggingsrecht?

De uitkering voor een alleenstaande bedraagt  1 343,87 euro voor een volledige maand onderbreking (of  1679,31 voor een gezinshoofd). Als de onderbreking minder dan een maand duurt, krijgt men 25%, 50% of 75% van dit maandbedrag. De onderbreking moet wel minstens 7 dagen duren.

Overbruggingsrecht wegens omzetdaling

De federale regering heeft beslist dat de slachtoffers van de overstromingen ook in aanmerking komen voor het overbruggingsrecht wegens aanzienlijk omzetverlies voor de maanden oktober tot en met december 2021.

Wat zijn de voorwaarden voor het overbruggingsrecht wegens omzetdaling?

  • De omzet van de kalendermaand van de maand voor de maand van de uitkering moet minstens 65% lager liggen dan de omzet van diezelfde maand in 2019.
  • De sociale bijdragen van minstens 4 van de laatste 16 kwartalen moeten effectief betaald zijn. Voor starters volstaat de betaling van 2 kwartalen.

Hoeveel bedraagt de uitkering van het overbruggingsrecht wegens omzetdaling?

  • Zelfstandigen in hoofdberoep of met gelijkwaardige bijdragen krijgen 1 679,31 euro per maand (1 343,87 euro zonder gezinslast).
  • Zelfstandigen met een verminderde bijdrage krijgen de helft van deze uitkering.

Overbruggingsrecht aanvragen? Dat doe je hier

Is jouw onderneming getroffen door de overstromingen of door de coronacrisis? Vraag je overbruggingsrecht aan.

Overbruggingsrecht aanvragen

Deel dit artikel

Acerta_Mieke Bruyninckx

Geschreven door Mieke Bruyninckx

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Zelfstandigenloket.be: het digitale administratieloket voor alle zelfstandigen
Zelfstandigen

Zelfstandigenloket.be: het digitale administratieloket voor alle zelfstandigen

12 juli 2022 Nicolas Pevenage

Als ondernemer komen er regelmatige administratieve modaliteiten op je pad: je btw-regeling, adres, verandering in activiteiten, ... Het is van belang om deze wijzigingen snel en efficiënt door te geven aan de overheid, al vraagt dit heel wat opzoekingswerk. Wist je dat Acerta een onafhankelijk digitaal loket heeft gelanceerd? Met zelfstandigenloke...

Lees meer
Welke verzekeringen zijn onmisbaar voor bedrijfsleiders?
Zelfstandigen

Welke verzekeringen zijn onmisbaar voor bedrijfsleiders?

24 juni 2022 Nicolas Pevenage

Wist je dat er verzekeringen zijn die je als bedrijfsleider kan nemen en die betaald worden door je vennootschap? We geven je een overzicht.

Lees meer
Handelszaken moeten elektronisch betalen toelaten
Zelfstandigen

Handelszaken moeten elektronisch betalen toelaten

10 juni 2022

Als je een Belgische handelaar bent en alleen maar cash aanvaardt in je zaak, dan zijn er binnenkort veranderingen op komst. Vanaf 1 juli 2022 zal je verplicht ook elektronische betalingen moeten aanvaarden, volgens een nieuwe wetgeving.

Lees meer