Vorige

Getroffen door de overstromingen? Je kan beroep doen op overbruggingsrecht wegens omzetdaling

08 oktober 2021 Mieke Bruyninckx Zelfstandigen

Is jouw onderneming getroffen door de overstromingen in juli? Wanneer je je zelfstandige activiteit volledig moest onderbreken, kon je al beroep doen op het klassiek overbruggingsrecht. Acerta ontving tot nu toe een 120-tal aanvragen voor het klassiek overbruggingsrecht van getroffen zelfstandigen. Ondertussen heeft de federale regering beslist dat slachtoffers ook in aanmerking kunnen komen voor het overbruggingsrecht wegens omzetdaling van oktober tot en met december 2021. Wat is het verschil tussen deze twee soorten overbruggingsrecht? Wat zijn de voorwaarden? En hoeveel bedraagt de uitkering? We lijsten het op voor jou.

Leestijd: Later lezen?

Twee soorten overbruggingsrecht

Zelfstandigen die het slachtoffer werden van de overstromingen in juli kunnen twee soorten overbruggingsrecht aanvragen: (1) het klassiek overbruggingsrecht bij een volledige onderbreking van hun activiteit en (2) het overbruggingsrecht wegens omzetdaling ingeval zij hun activiteit toch verder konden blijven uitoefenen.

Het klassiek overbruggingsrecht

Wat zijn de voorwaarden voor het klassiek overbruggingsrecht?

  • Het moet gaan over een natuurramp. De extreme weersomstandigheden van juli werden overigens erkend als natuurramp door de overheid.
  • De zelfstandige activiteit wordt volledig onderbroken.
  • De zelfstandige was verzekeringsplichtig in hoofdberoep gedurende het kwartaal van de natuurramp en het kwartaal daarvoor. Daarnaast moeten minstens vier van de laatste zestien kwartalen effectief betaald zijn. Startende zelfstandigen moeten slechts twee kwartalen effectief betaald hebben.
  • De hoofdverblijfplaats ligt in België.

Hoeveel bedraagt de uitkering van het klassiek overbruggingsrecht?

De uitkering voor een alleenstaande bedraagt  1 343,87 euro voor een volledige maand onderbreking (of  1679,31 voor een gezinshoofd). Als de onderbreking minder dan een maand duurt, krijgt men 25%, 50% of 75% van dit maandbedrag. De onderbreking moet wel minstens 7 dagen duren.

Overbruggingsrecht wegens omzetdaling

De federale regering heeft beslist dat de slachtoffers van de overstromingen ook in aanmerking komen voor het overbruggingsrecht wegens aanzienlijk omzetverlies voor de maanden oktober tot en met december 2021.

Wat zijn de voorwaarden voor het overbruggingsrecht wegens omzetdaling?

  • De omzet van de kalendermaand van de maand voor de maand van de uitkering moet minstens 65% lager liggen dan de omzet van diezelfde maand in 2019.
  • De sociale bijdragen van minstens 4 van de laatste 16 kwartalen moeten effectief betaald zijn. Voor starters volstaat de betaling van 2 kwartalen.

Hoeveel bedraagt de uitkering van het overbruggingsrecht wegens omzetdaling?

  • Zelfstandigen in hoofdberoep of met gelijkwaardige bijdragen krijgen 1 679,31 euro per maand (1 343,87 euro zonder gezinslast).
  • Zelfstandigen met een verminderde bijdrage krijgen de helft van deze uitkering.

Overbruggingsrecht aanvragen? Dat doe je hier

Is jouw onderneming getroffen door de overstromingen of door de coronacrisis? Vraag je overbruggingsrecht aan.

Overbruggingsrecht aanvragen

Deel dit artikel

Acerta_Mieke Bruyninckx

Geschreven door Mieke Bruyninckx

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Webshop icounter.be: het eerste digitale ondernemingsloket voor alle zelfstandigen
Zelfstandigen

Webshop icounter.be: het eerste digitale ondernemingsloket voor alle zelfstandigen

21 september 2021 Christine Festjens

Wist je dat je als ondernemer een aantal verplichte administratieve formaliteiten moet uitvoeren? Alle zelfstandigen, ongeacht het sociaal verzekeringsfonds waarbij ze aangesloten zijn, kunnen voor al hun administratieve zaken 24/7 terecht bij het digitaal ondernemingsloket icounter.be.

Lees meer
Bijberoeper? Deze 3 tools geven jou meer vat op je zelfstandige activiteit
Zelfstandigen

Bijberoeper? Deze 3 tools geven jou meer vat op je zelfstandige activiteit

20 juli 2021 Els Schellens

Of je nu al een hele tijd aan de slag bent als bijberoeper, of van plan bent om binnenkort te starten: het statuut van bijberoep kan best complex zijn. Volgende tools kunnen jou helpen meer grip te krijgen op je zelfstandige activiteit.

Lees meer
Starten met personeel? Vergeet je arbeidsongevallenverzekering niet
Zelfstandigen

Starten met personeel? Vergeet je arbeidsongevallenverzekering niet

28 juni 2021 Katrien Jonckheer

Ben je zelfstandige en werf je binnenkort je eerste werknemer(s) aan? Vergeet dan je arbeidsongevallenverzekering niet. Acerta geeft een antwoord op enkele veelgestelde vragen over de arbeidsongevallenverzekering.

Lees meer