Ga naar de inhoud
Vorige

Horeca doet steeds meer beroep op flexi-jobbers, vaste contracten nog goed voor ruim 4 op de 10 horecajobs

Brussel, 15 augustus 2025 – 42,3% van de werknemers in de horeca werkt deze zomer via een vast contract. Maar hoewel vaste werknemers in de sector dus de basis blijven, is het aantal vaste contracten de voorbije vijf jaar wel lichtjes gedaald (-7,8%). Het aantal flexi-jobbers is de voorbije vijf jaar dan weer fors gestegen: + 40%. Het aantal studenten aan de slag in de Belgische cafés en restaurants is in dezelfde periode ook lichtjes teruggevallen: -8,7%  Dat alles blijkt uit een analyse van de tewerkstelling in de Belgische horeca door hr-dienstverlener Acerta.

De zomer is (terug) in het land en de terrasjes lokken overal weer heel veel volk. Horecazaken zoeken dezer dagen nog massaal naar extra helpende handen om iedereen vlot te kunnen bedienen. Ze kijken daarbij zeker ook naar flexi-jobbers, want die flexibele werkkrachten zijn de voorbije jaren steeds belangrijker geworden voor de cafés en restaurants. Bijna een kwart van alle werknemers (24,1%) in de Belgische horeca deze zomer zijn flexi-jobbers. Dat zijn er 40% meer dan vijf jaar geleden. Het aandeel van vaste werknemers (42,3%) blijft wel het grootst, al is hun aandeel de voorbije vijf jaar met 7,8% gedaald. Naast vaste medewerkers en flexi-jobbers, doen horecazaken nog beroep op jobstudenten (33,6%), al is hun aandeel is de voorbije jaren lichtjes teruggevallen (-8,7%).

Figuur 1: Evolutie verhouding tewerkstelling horeca, juli 2020 – juli 2025

Flexi-jobs structureel verankerd in de tewerkstelling in onze horeca, met bijna 25%-aandeel

Tom Dirix, expert flexi-jobs bij Acerta Consult: “De horeca telt vandaag duidelijk meer medewerkers dan vijf jaar geleden: tussen juli 2020 en juli 2025 steeg het aantal jobs met zo’n 27%. Dat toont aan dat de sector de coronacrisis goed heeft doorstaan. We zien wel dat het aantal flexi-jobbers sterk gestegen is en dat flexi-jobbers dus ondertussen structureel verankerd zijn in het personeelsbestand van de Belgische horeca. Het was dan ook op vraag van die sector dat het concept ‘flexi-job’ er is gekomen. Wat studenten betreft: ook zij zijn in heel wat horecazaken onmisbaar als aanvulling op het vaste personeelsbestand. En dat niet alleen tijdens de zomermaanden, maar ook doorheen het jaar. Met het optrekken van het aantal uren dat binnen een studentencontract mogelijk is – 650 uur per jaar sinds januari 2025 – verwachten we dat hun aandeel de komende tijd niet zal afnemen. In de horecasector kan men stellen dat het combineren van vast personeel – nodig met oog op vlak van continuïteit – met flexibel personeel een geslaagd recept is.


Over de cijfers

De analyse is gebaseerd op een vaste subset van meer dan 1400 horecazaken. De analyse is de afgelopen 5 jaar dus uitgevoerd op dezelfde groep van werkgevers, waardoor ze een goed beeld geeft van de evoluties in de sector. De analyse betreft enkel drank- en eetgelegenheden, de hotelsector werd niet meegenomen. Het betreft de totale tewerkstelling, in koppen geteld, d.w.z. alle contracten van bepaalde, onbepaalde duur, jobstudenten en flexijobbers.


Vragen als journalist?

Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker

+32 478 27 93 62
Sylva.De.Craecker@acerta.be

Deel dit artikel