Vorige

Acerta Summit 2021: lessen voor Accountants

19 november 2021 Accountants
Lieven Delzeyne

 

Aanpassingsvermogen (adaptability) past bij een toekomstgerichte strategie voor elk accountantskantoor. Een strategie waarbij flexibiliteit en wendbaarheid de norm zijn, zodat accountants kunnen inspelen op een wereld in verandering. Dat was het onderwerp van onze Acerta Summit, die dit jaar virtueel plaatsvond op 16 november 2021. 590 deelnemers namen online deel en volgden 4 topsprekers. Heb je het gemist? Geen nood, wij lijsten alvast de belangrijkste conclusies op.

Leestijd: Later lezen?

1. Survival of the fittest

Professor Steven Poelmans, professor Neuroscience & strategic leadership aan AMS onderzoekt aanpasbaarheid vanuit wetenschappelijk perspectief. Zo identificeerde hij personen die goed met verandering om kunnen gaan als ‘personen die niet blijven vasthangen in het verleden, niet zagen of klagen, niet met de vinger wijzen, maar eerder op lange termijn bekijken hoe ze uit een verandering een voordeel kunnen halen. ‘

Het goede nieuws is dat aanpasbaarheid iets van alle tijden is. De alombekende uitspraak Change is the only constant in life dateert niet voor niets van de Oude Grieken. En ook het laatste anderhalf jaar hebben we bewezen dat we ons als mens razendsnel kunnen aanpassen. Toch zijn er volgens Steven makkelijk aanpasbare personen en personen die minder met aanpassing om kunnen. Als toppunt van aanpassing verwijst hij dan ook naar de Elon Musks op deze wereld: zij die verandering, zelfs falen hebben leren omarmen. Zij zien het grotere geheel, en gaan met een blik op de toekomst vooruit, gefaald of niet.

Moeten we dan allemaal Elon Musk zijn? Nee, gelukkig kan iedereen zich aanpassen. Elke persoonlijkheid, zo divers ook, kan op zijn of haar manier zichzelf aanpassen. Van grote denkers tot de kleine dagdagelijkse taken. Zo kan iedereen vooruit gaan

2. Feedback als voeding voor kampioenen

Ex-toptennister Dominique Monami getuigde tijdens de Summit over hoe zij zich als adolescente een weg wist te banen naar de top 10 van het vrouwentennis. De nodige dosis talent gaf haar de juiste tools om het ver te schoppen, maar daar stopt het niet. Belangrijk volgens Dominique, is wat je ermee doet.

Zo getuigde ze over haar droom om ooit kampioen te worden, wat uitgroeide tot een persoonlijke doelstelling. Maar hoe bereik je een doelstelling?

 

Soms win ik, soms leer ik

Het klopt dat je in je comfortzone niet wordt uitgedaagd om the extra mile te gaan. En dus is het belangrijk om die comfortzone te durven verlaten. Toch waarschuwt ze ons ook voor het belang van je eigen limieten en je eigen grenzen te kennen. Je mag uitgedaagd worden en groeien, maar belangrijk is om de nodige recuperatie te voorzien.

Tijdens die recuperatie, is feedback essentieel, zo stelt Monami. Ze ijvert voor een feedbackcultuur, wat je toelaat om via een ander perspectief naar de dingen te kijken en het zo volgende keer beter te doen. Als je kan leren uit een nederlaag, heb je niet echt verloren. Wie feedback omarmt met een open mindset, heeft het succesrecept in handen om zich aan te passen en zal elke aanpassing aangrijpen als opportuniteit.

Ook hier is nog veel ruimte tot verbetering. Waar veel bedrijven zich beperken tot slechts één feedbackmoment per jaar, is ze voorstander van feedback on the spot. Door meteen feedback te geven, geef je je medewerker de kans om zich tijdig te herpakken en verlies je geen kostbare tijd.

3. Digitalisering als motor van de aanpassing

Siham Rahmuni, CEO van vastgoedbedrijf Quares, getuigde over haar pad naar CEO. Als afgestudeerde Accountancy-Fiscaliteit, rolde ze in de rol van junior accountant, financieel manager, CFO en uiteindelijk CEO bij Quares. Ondertussen combineerde ze haar carrière met een avondopleiding en behaalde ze haar master in avondschool. Onnodig om te zeggen dat zij als de beste weet dat aanpassingsvermogen je dus geen windeieren legt.

Maar na enkele maanden als CEO, brak de coronacrisis uit. Voor vastgoedgroep Quares had dit grote gevolgen. De klassieke plaatsbezoeken ruimden plaats voor virtuele rondleidingen. En ook vandaag de dag, plukken zij de vruchten van de digitalisering en zijn de huidige plaatsbezoeken kwalitatiever dan tevoren.

Ook online is Acerta jouw rechterhand

Acerta zet sterk in op digitalisering om je werk als boekhouder en accountant gemakkelijker te maken. Die online partnersupport verrijken we continu. Zo krijg je meer tijd voor het werk dat écht telt.

Word partner

Deel dit artikel

Lieven Delzeyne_acerta

Geschreven door Lieven Delzeyne

Sales Director Acerta

Gerelateerde artikels

Accountants

AI binnen de accountancysector: vriend of vijand?

05 maart 2024
Lieven Delzeyne

Artificiële Intelligentie, het is niemand nog onbekend. Ook niet binnen de accountancysector. AI heeft zijn weg gevonden om ook het leven van accountants te vergemakkelijken, maar hoe draagt AI vandaag bij en waar liggen de groeikansen?

Lees meer
Accountants

Van accountant tot partner in life

15 september 2022
Lieven Delzeyne

Ook als accountant krijg je voortdurend te maken met innovatie en verandering. Waarom moet je in deze golf meegaan en welke meerwaarde biedt het jou? Dat was meteen ook de rode draad in de keynotes van Steven Van Belleghem & Thierry Geerts (CEO Google Belux) tijdens de Acerta Summit 2022. Wij vatten het voor je samen.

Lees meer
Accountants

Dit was de Acerta Summit 2022

23 juni 2022
Lieven Delzeyne

De wereld rondom verandert razendsnel en accountants staan middenin deze veranderingen. Daarom organiseerde Acerta voor de vierde keer de Acerta Summit, een dag vol topsprekers die zorgden voor de nodige inspiratie voor de toekomst. "We willen deze verandering immers omarmen en kozen als thema van de dag ‘The Challenge of Change’", aldus onze CEO C...

Lees meer