Vorige

Vier vergeet-me-niet-acties voor accountants

13 december 2022 Accountants

Het jaar loopt op zijn einde, tijd voor (gecertifieerde) accountants om het jaar af te sluiten. Voor we definitief afscheid nemen van 2022, overloop je best even deze checklist met vier acties die wel eens over het hoofd gezien worden.

Leestijd: Later lezen?

Is er budget voor een (S)VAPZ?

Het (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen is een fiscaalvriendelijke manier voor zelfstandigen om een extraatje opzij te zetten voor hun pensioen. Zelfstandigen kunnen zelf kiezen hoeveel ze jaarlijks sparen, binnen een minimum- en maximumbedrag. Een uiterst interessante formule waar zelfstandigen best jaarlijks op inzetten. Je leest er hier meer over.

Zijn er loonoptimalisaties mogelijk?

Bedrijfsleiders kunnen zelf kiezen hoeveel loon ze zich uitkeren uit de vennootschap. Als accountant kan je de zelfstandigen helpen om dat loon te optimaliseren. Het is interessant om jaarlijks te bekijken of er (nieuwe/andere) loonoptimalisaties mogelijk zijn bij jouw klanten. Denk maar aan voordelen van alle aard, onkostenvergoeding, maaltijdcheques… Je leest hier meer over loonoptimalisaties.

Werden alle betaaldeadlines gerespecteerd?

Controleer of je alle betaaldeadlines wel gerespecteerd hebt. Vergeet bijvoorbeeld niet dat de vennootschapsbijdrage ten laatste op 31 december 2022 betaald moet zijn.

Hoe zit het met de steunmaatregelen?

Coronacrisis

Zelfstandigen die getroffen zijn door de coronacrisis en aan de juiste voorwaarden voldoen, kunnen nog vrijstelling van bijdragen aanvragen voor het vierde kwartaal van 2021. Die aanvraag moet wel ten laatste op  31 december 2022 gebeuren. Voor een aanvraag vrijstelling voor het eerste kwartaal van 2022 hebben zelfstandigen nog tijd tot en met 31 maart 2023.

Energiecrisis

Zelfstandigen die het moeilijk hebben vanwege de energiecrisis, kunnen nagaan of ze beroep kunnen doen op het overbruggingsrecht. Voor stopzettingen of onderbrekingen, die starten tussen 1 oktober 2022 en 31 maart 2023 gelden er bepaalde versoepelingen. Daarnaast kunnen ze ook een betalingsuitstel en/of een vrijstelling van bijdragen aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023. Je leest er hier meer over.

Word partner van Acerta

Altijd op de hoogte blijven van belangrijke updates, nieuwtjes en wijzigingen? Word partner van Acerta, zodat je altijd een voetje voor hebt bij je klanten.

Partner worden

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Accountants

AI binnen de accountancysector: vriend of vijand?

05 maart 2024
Lieven Delzeyne

Artificiële Intelligentie, het is niemand nog onbekend. Ook niet binnen de accountancysector. AI heeft zijn weg gevonden om ook het leven van accountants te vergemakkelijken, maar hoe draagt AI vandaag bij en waar liggen de groeikansen?

Lees meer
Accountants

Starten als zelfstandig accountant? Een populaire keuze.

10 november 2023
Lieven Delzeyne

Overweeg je de stap naar zelfstandig accountant of boekhouder? Je bent zeker niet alleen, want in de laatste vijf jaar kwamen er bijna 15% meer accountants bij. Wat zijn de voordelen van dit statuut en het oprichten van je eigen (accountancy) zaak?

Lees meer
Accountants

Dit waren de 4 key topics van onze Summit 2023

17 oktober 2023
Lieven Delzeyne

De Acerta Summit is hét event bij uitstek voor accountants. Boeiende sprekers vanuit het bedrijfsleven delen hun visie en maken deze dag inspirerend!

Lees meer