Vorige

Hoe begin je goed voorbereid aan de opstart van je zaak?

24 januari 2023 Starters

Wij polsten bij 1 600 zelfstandigen naar hoe ze tegenover hun keuze voor een loopbaan als zelfstandige staan. Uit de bevraging bleek dat meer dan 8 op 10 tevreden is met hun keuze. Maar als ze iets anders zouden aanpakken, dan is het hun voorbereiding. Zo geeft meer dan de helft van de starters aan onvoldoende voorbereid te zijn geweest om zijn/haar activiteit te lanceren. Bovendien geeft meer dan 6 op 10 van de zelfstandigen aan geen business plan te hebben. Hoe zorg je ervoor dat jij wel voldoende gewapend aan de start staat?

Leestijd: Later lezen?

Breng jouw plan in kaart

De vestigingswet zorgde er in het verleden voor dat starters een basiskennis bedrijfsbeheer moesten aantonen. In de cursus leerden ze een businessplan te schrijven. En dat loont, zo blijkt uit onze enquête: een starter die een businessplan opstelde (zelf of onder begeleiding) is meer tevreden dan de starter die dat niet heeft gedaan. 

Ken jouw klanten

Klanten zijn logischerwijs de eerste zorg voor een jonge onderneming. Daarom is het belangrijk om jezelf als starter volgende vragen te stellen:

  • Wie is jouw ideale klant?
  • Waarom kopen klanten bij jou?
  • Langs waar leren klanten jou kennen?
  • Waar zitten jouw klanten?
  • Hoe ga je klanten aantrekken?
  • Wat doe je om klanten nog meer te doen kopen?
  • Wat doe je om je klantenrelaties te onderhouden?
  • ...

Een Business Model Canvas helpt jou op weg om een ondernemingsplan te schrijven en biedt een antwoord op bovenstaande vragen. Weet je niet hoe je hier aan moet beginnen?

Speciaal voor jou organiseren we de gratis workshop ‘Jouw businessplan’. Na deze workshop ga je naar huis met een duidelijk overzicht van jouw plan en de belangrijkste bouwstenen voor een succesvolle onderneming. Met dit plan kan je ook makkelijker aankloppen bij je boekhouder of bank om je verhaal helder en voorbereid uit de doeken te doen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer
Starters

Starten als vrije beroeper? Dit zijn de meest populaire keuzes.

25 oktober 2023
Els Schellens

Nog nooit startten zoveel zelfstandigen in een vrij beroep als afgelopen jaar. Er zijn natuurlijk een aantal voordelen maar ook zaken waar je zeker op moet letten als je voor een vrij beroep wil gaan. Benieuwd wat de meest gekozen vrije beroepen zijn? We lijsten ze voor je op.

Lees meer
Starters

Waarom zelfstandig verpleegkundige een goede keuze is

26 september 2023
Mieke Bruyninckx

De overstap maken naar zelfstandig verpleegkundige? Ontdek de voordelen als startende zelfstandige en hoe Acerta je hierbij kan helpen!

Lees meer