Vorige

Je eigen zaak starten? Met deze negen tips wordt het een succes!

23 november 2022 Starters

Als beginnende ondernemer kan je alle steun en advies goed gebruiken om slimme keuzes te maken voor je business en je financiering.

- in samenwerking met KBC Bank & Verzekering

Leestijd: Later lezen?

1. Ga na of je idee straf genoeg is om er je boterham mee te verdienen

Met een Business Model Canvas teken je de fundamenten van je onderneming uit en krijg je een betere kijk op je middelen en je sterke en zwakke punten. Het is bovendien de perfecte basis voor je businessplan. Een template met de handleiding van het Business Model Canvas vind je op kbc.be/starters of op ikwilstarten.be/BMC.

2. Vraag raad aan mensen met kennis van zaken

Laat je adviseren door een goede boekhouder en bank- en verzekeringsexperts. Ze geven concrete antwoorden op je vragen en wijzen je de weg. KBC-experts hebben goede contacten met accountants, revisoren en notarissen en brengen je snel in contact met de juiste mensen.

3. Hou je professionele en persoonlijke betaalverkeer gescheiden

Als ondernemer is het verstandig om je professionele en privé-verrichtingen gescheiden te houden. Dat doe je heel eenvoudig met een zakelijke rekening. Zo hou je het overzichtelijk voor jezelf en je boekhouder. Maar ook de fiscus zal het appreciëren.

4. Laat je inspireren door andere startende ondernemers

In de KBC-podcast ‘Startschot’ hoor je verhalen van echte starters en zoomt een KBC-expert dieper in op hun verhaal. Wat doen deze starters goed? Wat zijn de valkuilen? En hoe ga je nu zelf aan de slag? Je hoort het allemaal!

KBC Boostpack

5. Bepaal de optimale financieringsmix voor je onderneming

In de opstartfase zijn je eigen middelen vaak niet voldoende. Je zal dan nood hebben aan extra kapitaal, zoals een investeringskrediet. Maar ook op korte termijn kan een krediet interessant zijn. Met een kaskrediet kan je je zaak financiële ademruimte geven als je lang moet wachten op de betalingen van je klanten.

6. Ga na wat je nodig hebt om jezelf en je zaak te beschermen

Als ondernemer kun je jezelf en je zaak verzekeren tegen een aantal risico’s. Zo vermijd je onverwachte kosten als het toch eens misgaat. In een aantal gevallen ben je zelfs wettelijk verplicht om een verzekering te nemen.

7. Gebruik slimme tools

Er bestaan heel wat handige digitale hulpmiddelen om je administratie te vereenvoudigen. KBC Mobile is een gebruiksvriendelijke app waarmee je je professionele en persoonlijke bankzaken regelt. Met de facturatietool Billit in KBC Touch krijg je vat op het financiële plaatje van je onderneming en hou je zo meer tijd over voor wat echt belangrijk is: je zaak.

8. Zet je eerste stappen in bijberoep

Een onderneming starten zonder je financiële stabiliteit op te geven? Test dan eerst hoe diep het water is en begin als zelfstandige in bijberoep.

9. Maak gebruik van de voordelen voor ondernemers

Om je plannen een duwtje in de rug te geven, heeft KBC speciaal voor jou het Boostpack samengesteld. Dat is een pakket vol interessante voordelen en kortingen op producten en diensten die je als startende ondernemer goed kan gebruiken. Zo maak je meteen een vliegende start. Ontdek de voordelen en kortingen uit het Boostpack op kbc.be/ondernemen/boostpack.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer
Starters

Starten als vrije beroeper? Dit zijn de meest populaire keuzes.

25 oktober 2023
Els Schellens

Nog nooit startten zoveel zelfstandigen in een vrij beroep als afgelopen jaar. Er zijn natuurlijk een aantal voordelen maar ook zaken waar je zeker op moet letten als je voor een vrij beroep wil gaan. Benieuwd wat de meest gekozen vrije beroepen zijn? We lijsten ze voor je op.

Lees meer
Starters

Waarom zelfstandig verpleegkundige een goede keuze is

26 september 2023
Mieke Bruyninckx

De overstap maken naar zelfstandig verpleegkundige? Ontdek de voordelen als startende zelfstandige en hoe Acerta je hierbij kan helpen!

Lees meer