Vorige

Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd

16 maart 2022 Starters
Katrien Jonckheer

Heb je altijd al de droom gehad om je eigen zaak op te starten, maar vrees je dat je er ondertussen ‘te oud’ voor bent geworden? Of misschien heb je het gevoel dat je nog wat te groen achter de oren bent? Niets is minder waar. Successen kan je boeken op elke leeftijd, want elke leeftijd heeft zijn voordelen.

Leestijd: Later lezen?

Minimumleeftijd, maar geen maximum

Wil je als zelfstandige van start gaan, dan moet je volgens de Belgische wetgeving minstens 18 jaar zijn. Een minimumleeftijd is er dus wel, maar van een maximumleeftijd is er absoluut geen sprake.

Volgens cijfers van 2020 van de RSVZ, zijn de meeste zelfstandigen en helpers die gestart zijn met hun zaak in België jonger dan 35 jaar (53,1 %). Daarna volgt de leeftijdsgroep 35 tot 50 jaar (32,8 %) en 50 tot 65 jaar (12,4 %). De 65-plussers (ongeveer pensioenleeftijd) sluiten het rijtje af met 1,7 %. De twee oudste leeftijdscategorieën zijn trouwens het sterkst gestegen t.o.v. 2015.

Zelfstandigen en helpers die hun activiteit gestart zijn 2020 2020 t.o.v. 2015
Jonger dan 35 jaar 53,1 % +3,6 %
35 tot 50 jaar 32,8 % +2,1 %
50 tot 65 jaar 12,4 % +4,5 %
65 jaar en ouder 1,7 % +5,4 %

Bron: RSVZ, Berekeningen FOD Economie Kmo-observatorium

Serieuze studenten

Studeren en ondernemen? Serieuze studenten kunnen in hun studententijd al de stap naar het ondernemerschap wagen. Sinds 1 januari 2017 kunnen ze activiteiten uitvoeren onder het statuut van student-zelfstandige. Voorwaarde is dat ze tussen de 18 en 25 jaar oud moeten zijn en les moeten volgen bij een erkende onderwijsinstelling. Student-zelfstandigen kunnen via deze weg het ondernemerschap ontdekken zonder al te veel risico’s. Het prille begin van hun professionele leven krijgt op die manier een kick-start!

Toegewijde twintigers

Als twintiger heb je meestal nog weinig (familiale) verplichtingen in het leven, waardoor je meer tijd hebt om nieuwe kennis en ervaringen op te doen én je volledig te focussen op het oprichten van je eigen onderneming. Als jonge twintiger ben je vaak goed mee met de nieuwste technologieën, wat je ongetwijfeld kan helpen met je eigen zaak. Bovendien merken jongeren in het algemeen trends en ontwikkelingen vaak sneller op dan oudere ondernemers. Toegewijde twintigers, waar wachten jullie nog op?

Inspirerende voorbeelden:

 • Steve Jobs was de medeoprichter en topman van Apple. Hij richtte op 21-jarige leeftijd Apple Computer op en leidde de ontwikkeling van de Macintosh.
 • Whitney Wolfe was 22 jaar toen ze Tinder lanceerde. Nadien lanceerde ze Bumble dat ook uitdraaide tot een succesvolle dating app.
 • Larry Page is een van de oprichters van Google Inc. Op 25-jarige leeftijd was hij CEO van Google, ondertussen is hij een van de rijkste personen ter wereld.

Dynamische dertigers

Als dertiger heb je ondertussen enkele jaren professionele ervaring op de teller, en die ervaring telt. Misschien kriebelt het ondertussen om je eigen baas te zijn, of wil je zélf meer impact hebben op de wereld? Als dertiger weet je wat je wil en wat je kan. Bovendien heb je nog tonnen energie die je in je zaak kan steken. Dynamische dertiger, let’s go!

Inspirerende voorbeelden:

 • James Gamble startte met Procter & Gamble op 33-jarige leeftijd. Hij vond de formule uit voor de witgekleurde (Ivory) zeep.
 • Bobby Brown lanceerde op 34-jarige leeftijd samen met haar man en een ander koppel Bobbi Brown Essentials.
 • Amancio Ortega richtte op 39-jarige leeftijd Zara op, dat uitgegroeid is tot een enorm populaire keten van kledingzaken.

Vlijtige veertigers

Ben je een veertiger? Misschien loop je wel tegen je midlifecrisis aan en ben je op zoek naar verandering in je leven. Als veertiger heb je al heel wat professionele ervaring opgebouwd en heb je ook al een uitgebreid netwerk. Uit onderzoek blijkt trouwens dat ondernemers tussen de 35 en 44 jaar het meest succes hebben met hun eigen onderneming. Voornamelijk door de relevante werkervaring en de financiële stabiliteit. Maar ook hun netwerk en het ‘leren uit fouten’ dragen bij tot dat succes. Vlijtige veertigers, speel je ervaring uit en zet je stempel op je zaak.

Inspirerende voorbeelden:

 • Christian Dior lanceerde op 41-jarige leeftijd Dior, een modehuis dat tot op vandaag nog steeds erkend is als ‘haute couture’.
 • TonyRyan was medeoprichter van Ryanair op 49-jarige leeftijd.
 • Lynda Weinman was 40 jaar toen ze het leerplatform lynda.com lanceerde in 1995. Dat platform werd nadien opgekocht door LinkedIn.
 • Vera Wang opende haar eerste winkel op 40-jarige leeftijd.

Vurige vijftigplussers

Het is nooit te laat om te starten, dat bewijzen de vijftigplussers. Ze hebben een schat aan professionele én levenservaring, en zijn vaak al verlost van een lening. Bovendien zijn de kinderen op deze leeftijd vaak al het huis uit, waardoor een vijftigplusser meer tijd heeft om op zijn of haar zaak te focussen. En waarom niet, vurige vijftigplussers?

Inspirerende voorbeelden:

 • Ferdinand Porsche startte met Porsche op 56-jarige leeftijd.
 • Charles Flint heeft IBM opgericht op 61-jarige leeftijd.

Het is nooit te vroeg of te laat

Onze conclusie? Er staat geen leeftijd op starten als zelfstandige. Wil jij ook met je eigen zaak starten? Wij ondersteunen en begeleiden je van A tot Z. Want starten als zelfstandigen, dat roept heel wat vragen op en vergt heel wat voorbereidingswerk. Samen zorgen we ervoor dat ook jouw opstart een succes wordt

Wil jij starten als zelfstandige?

Neem snel een kijkje op ikwilstarten.be, het startersplatform van Acerta. Lees er alles wat je moet weten om vlot te starten als zelfstandige of gebruik de handige tools om je goed voor te bereiden. Klaar om te springen? Sluit je dan meteen online aan.

Start met Acerta

Deel dit artikel

Katrien Jonckheer3_acerta

Geschreven door Katrien Jonckheer

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Starters

Het prestarterstraject van Acerta: in één rechte lijn richting ondernemerschap, nu in samenwerking met de Vlaamse overheid

28 juni 2024
Christine Festjens

De eerste stappen zetten als startend ondernemer? Er komt vaak veel bij kijken en dat kan gemotiveerde starters afschrikken. Via het prestarterstraject van Acerta brengen we je van start naar finish gedurende zes weken. Inschrijven kan nog!

Lees meer
Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

24 april 2024
Els Schellens

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer
Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer