Vorige

Starten als vrije beroeper? Dit zijn de meest populaire keuzes.

25 oktober 2023 Starters
Els Schellens

De vrije beroepen waren nog nooit zo in trek als nu. Volgens onderzoekcijfers van het RSVZ startten afgelopen jaar meer dan 40.000 zelfstandigen in een vrij beroep. Dit is een stijging van meer dan 16% in vergelijking met vijf jaar geleden. Benieuwd welke voordelen er verbonden zijn aan een vrij beroep en welke soort beroepen het meest gekozen worden? We lijsten ze voor je op.

Leestijd: Later lezen?

Het vrije beroep: een specifiek statuut met specifieke voordelen

De stijgende interesse in het statuut van zelfstandige en in het bijzonder de vrije beroeper is merkbaar, maar wat maakt dit type statuut zo populair? Een tijdje geleden werd het sociale vangnet voor zelfstandigen min of meer gelijkgetrokken met die van loontrekkenden – denk aan verloven, pensioen,…- wat de drempel duidelijk heeft verlaagd.

Bovendien biedt het statuut een zekere vrijheid in hoe je je organiseert. Een praktijk of kantoor opstarten met eigen patiënten of klanten als zelfstandige vrije beroeper? Dat kan. Je hebt dan bepaalde voordelen zoals het inbrengen van beroepskosten, een forfaitaire kostenaftrek en hopelijk een mooie winst op het einde van het boekjaar.

De grootste stijgers in 2022:

Een vrij beroep wordt meestal bepaald bij het kiezen van je studierichting. Kies je voor dokter, dierenarts of kinesitherapeut, is de kans heel groot dat je deze job ook zal gaan uitoefenen. De sterkste stijgers van afgelopen jaar:

  • Verpleegkundige
  • Kinesitherapeut
  • IT-bedrijfsconsulent
  • Huisarts
  • Arts-specialist

 

Vind hier een meer volledig overzicht van de verschillende vrije beroepen.

Wil je graag opstarten als vrije beroeper?

Acerta staat je bij doorheen de opstart van je (nieuwe) carrière.

Start nu

Deel dit artikel

Els Schellens-acerta

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer
Starters

Waarom zelfstandig verpleegkundige een goede keuze is

26 september 2023
Mieke Bruyninckx

De overstap maken naar zelfstandig verpleegkundige? Ontdek de voordelen als startende zelfstandige en hoe Acerta je hierbij kan helpen!

Lees meer
Starters

Starten als zelfstandige? Ontdek de steunmaatregelen

04 september 2023
Bert Hens

Wil je het (opnieuw) proberen als zelfstandige? Informeer je dan goed, want je kan misschien wel rekenen op (financiële) steun! We geven je een overzicht van de Vlaamse en federale steunmaatregelen.

Lees meer