Vorige

Van werknemer naar zelfstandige: de juiste keuze voor jou?

23 augustus 2022 Starters
Katrien Jonckheer

Je werknemersstatuut vaarwel zeggen en je eigen baas worden? Het is meestal een grote stap in het ongewisse, maar wel een stap die de moeite loont. Uit Acerta’s tweejaarlijkse graadbarometer bij startende zelfstandigen blijkt dat zeven op de tien zelfstandigen nu gelukkiger zijn dan voordien toen ze nog in loondienst werkten.

Leestijd: Later lezen?

Gelukkig, gelukkiger, gelukkigst

Wie de sprong van werknemer naar zelfstandige heeft gemaakt, beklaagt het zich niet. 36% van de starters is nu gelukkiger en een derde is zelfs veel gelukkiger. Kortom, zeven op de tien zelfstandigen geven dus aan (veel) gelukkiger te zijn als zelfstandige. Opvallende resultaten, want in tijden van economische onzekerheid is het allesbehalve evident om een dergelijke sprong te maken.

Geluk graadsbarometer_acerta

Figuur 1: Niveau geluk bij zelfstandigen vs. situatie als werknemer

Start goed voorbereid

Niet iedereen is weggelegd voor het ondernemerschap, maar als jij ook de kriebel voelt om aan de slag te gaan als zelfstandige, dan is dat vaak de juiste carrièrekeuze. Wil jij ook de sprong wagen? Besteed dan voldoende tijd en energie aan de voorbereiding, want een goede voorbereiding is goud waard. Acerta organiseert opnieuw gratis workshops voor starters en zorgt ervoor dat je helemaal klaar bent voor het ondernemerschap.

Het leven van een startende zelfstandige is natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn: zes op de tien starters geeft aan met stress te kampen. Het stressniveau ligt wel al lager dan in 2020, wanneer de coronapandemie nog volop woedde. Toen gaf 72 % van de starters aan dat ze stress hadden door hun loopbaan als zelfstandige.

Starters Academie: Ontdek onze gratis workshops voor starters

Bepaal zelf welke workshop(s) van onze Starters Academie je volledig gratis wil volgen en in welke volgorde.

Ontdek de workshops

Deel dit artikel

Katrien Jonckheer3_acerta

Geschreven door Katrien Jonckheer

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

24 april 2024
Els Schellens

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer
Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer
Starters

Starten als vrije beroeper? Dit zijn de meest populaire keuzes.

25 oktober 2023
Els Schellens

Nog nooit startten zoveel zelfstandigen in een vrij beroep als afgelopen jaar. Er zijn natuurlijk een aantal voordelen maar ook zaken waar je zeker op moet letten als je voor een vrij beroep wil gaan. Benieuwd wat de meest gekozen vrije beroepen zijn? We lijsten ze voor je op.

Lees meer