Vorige

Waarom je startplan ook een vakantieplan moet hebben

05 juli 2022 Starters
Els Schellens

Een lange vakantie aan het strand of in de bergen, voor de meeste startende zelfstandigen is dat niet de realiteit. Over het volledige eerste jaar nemen zelfstandigen gemiddeld 15 dagen vrij, minder dus dan het minimum van 20 wettelijke vakantiedagen van voltijdse werknemers. Nochtans is het belangrijk dat startende zelfstandigen ook voldoende mentale rust inbouwen.

Leestijd: Later lezen?

Geen tijd of geld te verliezen?

Zeker het eerste jaar vraagt een activiteit als zelfstandige maximale focus: alles is nieuw, je probeert bekendheid te verwerven, klanten te winnen, je hebt investeringen gedaan... Het kan moeilijk zijn om dat even los te laten. Begrijpelijk. In de opstartfase zijn er meestal (nog) geen werknemers die je zaak draaiende zullen houden terwijl jij met vakantie gaat. De meeste startende zelfstandigen associëren vakantie dan ook eerder met ‘tijdverlies’. En ze redeneren: als ik niet werk, verdien ik niets. Zo nemen zelfstandigen slechts gemiddeld 15 dagen vakantie in het eerste jaar van hun onderneming. Dat is minder dan het wettelijk minimum van 20 dagen dat voltijdse werknemers hebben. 

Graadbarometer vakantie_acerta

Vakantie, je doet het niet alleen voor jezelf

Toch is vakantie belangrijk. Het is belangrijk om tijdig de batterijen op te laden en – eveneens niet te onderschatten! – om de steun van de omgeving niet te verliezen. Dat kan alleen door er eens (een langere periode) tussenuit te gaan. Af en toe één of twee dagen vrij nemen heeft niet hetzelfde effect als een ietwat langere vakantie, waarbij je echt tot rust kan komen. De energie en het enthousiasme die er waren bij de opstart, moeten op tijd terug worden volgetankt. Bij jezelf, maar ook bij de mensen die je steunen.

Goed starten is ook vakantie plannen

Dus, het is ook voor startende zelfstandigen nodig om voldoende (mentale) rust in te bouwen. Op adrenaline draaien kan misschien werken bij de opstart, maar wie duurzaam wil ondernemen zal toch ook aandacht moeten hebben voor vakantie, zelfs als je denkt dat voor jezelf niet zo hard nodig te hebben. Vakantie verdient het om van bij de opstart een aandachtspunt te zijn.

Wil jij starten als zelfstandige?

Neem snel een kijkje op ikwilstarten.be, het startersplatform van Acerta. Lees er alles wat je moet weten om vlot te starten als zelfstandige of gebruik de handige tools om je goed voor te bereiden. Klaar om te springen? Sluit je dan meteen online aan.

Start met Acerta

Deel dit artikel

Els Schellens-acerta

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

24 april 2024
Els Schellens

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer
Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer
Starters

Starten als vrije beroeper? Dit zijn de meest populaire keuzes.

25 oktober 2023
Els Schellens

Nog nooit startten zoveel zelfstandigen in een vrij beroep als afgelopen jaar. Er zijn natuurlijk een aantal voordelen maar ook zaken waar je zeker op moet letten als je voor een vrij beroep wil gaan. Benieuwd wat de meest gekozen vrije beroepen zijn? We lijsten ze voor je op.

Lees meer