Vorige

Anciënniteitsverloning onder de loep

21 februari 2019 Werkgevers

Ben je gezegend met medewerkers van diverse leeftijdscategorieën? Fijn, want verschillende generaties op de werkvloer zorgen voor diversiteit in je organisatie. Van frisse starters tot doorwinterde professionals, samen geven ze het innovatief vermogen van jouw bedrijf een flinke boost. Toch zijn er enkele opmerkelijke verschillen tussen je medewerker van pakweg 25 en die van 55. En één daarvan zit hem in hun loon. Wanneer je 100 euro aan je 25-jarige medewerker geeft, is de kans groot dat je 176,38 euro geeft aan de 55-jarige collega die langs hem zit. Onderzoek toont namelijk aan dat het gemiddelde loon van een 55-jarige bediende uit de profitsector 76,38 % hoger ligt dan het gemiddelde loon van een 25-jarige bediende. Wij nemen deze loonkloof voor jou onder de loep.

Leestijd: Later lezen?

Hoe ouder, hoe meer loon

Natuurlijk liggen er verschillende redenen aan de basis van deze loonkloof. Zo heeft je 55-jarige medewerker tijdens de 30 jaar ervoor waarschijnlijk een functie-evolutie doorgemaakt, aanzienlijke ervaring opgedaan, meer verantwoordelijkheid gekregen, … Maar een andere belangrijke factor die ervoor zorgt dat het loon van de ervaren professional hoger ligt dan dat van de jonge starter, is de anciënniteitsverhoging. Dat is een bijna automatische, jaarlijkse loonsverhoging die meestal gekoppeld is aan de jaarlijkse evaluatie. Volgens dit typisch Belgische principe, zien werknemers hun maandelijkse vergoeding groeien wanneer ze een jaar langer in dienst zijn. In het politieke akkoord “de Arbeidsdeal” van 2018 kondigde de regering nog aan dat ze een concrete agenda wou vaststellen met de sociale partners om af te stappen van deze anciënniteitsverloning.

Groter bedrijf, grotere kloof?

Werk je in een grote organisatie, dan is de loonkloof tussen jouw 25- en 55-jarige medewerkers wellicht groter dan in kleinere organisaties. Grote organisaties hebben doorgaans meer doorgroeimogelijkheden dan kleine bedrijven met een vlakkere structuur. En die doorgroei verloopt parallel met de leeftijd. In de social profit zijn de doorgroeimogelijkheden dan weer vrij strak georganiseerd. Daar zorgen vaste functieklassen samen met de baremastructuur van de lonen voor minder evolutie dan in de profit het geval is. Het gevolg is dat de loonkloof tussen de 25-jarige en de 55-jarige bediende daar zo’n 30 procentpunt lager is dan in de profitsector. Maar ook binnen de profitsector zijn nog verschillen. Profitsectoren met een groter dan gemiddelde loonkloof zijn bijvoorbeeld de Bank- de Verzekeringssector. Maar ook de Chemie en de sector Metaal worden gekenmerkt door een grotere loonkloof.

Leeftijd is maar een getal

Uit een eerdere bevraging bleek dat ruim 70% van de profit-werkgevers en 17% van de social profit-werkgevers, de anciënniteitsverloning liever ziet verdwijnen. Er gaan ook steeds meer stemmen op om werknemers te betalen in functie van hun prestaties eerder dan in functie van hun anciënniteit. Dat zou kunnen betekenen dat jouw jongere werknemers die goed presteren sneller kans maken op een loonsverhoging. Leeftijd is dan ook maar een getal en gaat niet langer noodzakelijk gelijk op met productiviteit. Motiveer je medewerkers daarom met een marktconform loonbeleid gekoppeld aan hun prestaties enerzijds en aan de vrijheid om een deel van hun loonpakket zelf samen te stellen.

Voor wie op maat wil verlonen, zijn er legio mogelijkheden. Je ontdekt ze hier.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer