De zon schijnt en de temperaturen schieten de hoogte in. De zomer heeft niet onopgemerkt zijn intrede gedaan. Veel werknemers laten hun auto staan en profiteren van het weer om de fiets te nemen. Toch wordt er niet enkel tijdens de zomer gefietst. Volgens cijfers van KBC kiezen Belgische werknemers opvallend vaker voor een fietsleasing via hun bedrijf.
Fietsende medewerkers. Je went er best snel aan, want elk jaar zijn ze talrijker aanwezig. In 2018 koos 26,37% van de werknemers voor de fiets om de afstand tussen woning en werk – gemiddeld is dat 19 km – af te leggen. Wat ook opvalt is dat steeds meer medewerkers voor een fietsleasing via hun werkgever kiezen. Geen bedrijfswagen dus, maar een bedrijfsfiets. Vaarwel files!
In 2018 was er een stijging met 350% bij de fietsleasing van KBC. Uit deze cijfers blijkt bovendien dat er een duidelijke voorkeur is voor de elektrische fiets: 75% koos voor een e-bike (24% daarvan waren speed pedelecs). Dankzij deze snellere fietsen is de gemiddelde woonwerkafstand van 19 km een fietsbare afstand geworden. De snellere fietsen en betere fietswegen doen ons vermoeden dat de (bedrijfs)fiets ook de komende jaren nog aan populariteit zal winnen.
Het is duidelijk: jouw medewerkers willen graag fietsen naar het werk. Wil je geen bijkomende kost als werkgever, dan kan je je werknemer een brutoloon laten inleveren. Wist je dat je door 30 EUR netto minder te verdienen per maand, al een fiets ter waarde van 3.000 EUR kan financieren over drie jaar? Of je kan het als werkgever groter zien en een flexibel loonbeleid – ook wel gekend als het cafetariaplan – opzetten. Via een cafetariaplan kunnen werknemers een deel van hun loon op een andere manier dan cash invullen. Zo kan je, onder andere, een bedrijfsfiets opnemen in je flexibel loonbeleid. Jouw werknemer gebruikt dan af en toe de bedrijfsfiets voor de woon-werkverplaatsing, maar hij of zij kan de bedrijfsfiets ook gebruiken voor zijn privé-verplaatsingen. Een goed idee, toch?
Hoe zet je duurzame mobiliteitsoplossingen in om je organisatie te onderscheiden?
De fietslease en het mobiliteitsbudget winnen de laatste jaren stelselmatig aan populariteit. Steeds meer werknemers, zowel huidige medewerkers als potentiële kandidaten, verwachten dat hun werkgever duurzame keuzes maakt.
Lees meerNa een korte pauze in de formatiegesprekken, kunnen de federale onderhandelaars terug aan tafel om een federale regering te vormen. Welke sociaaleconomische plannen kunnen op tafel komen? We geven je een kort overzicht.
Lees meerHoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?
Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.
Lees meer