Vorige

België en Luxemburg breiden het dubbelbelastingverdrag uit met 10 dagen thuiswerk

21 september 2021 Christophe Hameeuw Werkgevers

Werknemers die over de grens werken tussen België en Luxemburg mogen vanaf 2022 tien dagen meer telewerken.

Leestijd: Later lezen?

Dubbelbelastingverdrag

Als een werknemer in een grensoverschrijdende tewerkstellingssituatie zit, bepalen de dubbelbelastingverdragen waar deze werknemer zijn belastingen betaalt. Deze dubbelbelastingverdragen zijn afspraken tussen landen die moeten voorkomen dat werknemers in beide landen belastingen betalen op hun inkomsten. Ook met Luxemburg heeft de Belgische fiscus zo een overeenkomst gemaakt. Indien een werknemer die fysiek in Luxemburg werkt voor een Luxemburgse werkgever maar in België woont, dan zal enkel de Luxemburgse  fiscus belasting heffen op het loon van je werknemer.

Thuiswerk

De afspraak dat Luxemburg in dergelijke situatie belasting mag heffen geldt echter enkel wanneer de werknemer fysiek over de grens werkt. Thuiswerk (in België) wordt in principe in België belast volgens het Belgisch-Luxemburgs dubbelbelastingverdrag. Wanneer een Belgische  werknemer van een Luxemburgs bedrijf een dag thuiswerk verricht, dan is die thuiswerkdag in België belastbaar. Dit zorgt voor een splitsing van belastingen tussen België en Luxemburg die de belastingsituatie van de werknemers aanzienlijk complexer maakt.

Uitzondering op de regel

Om deze complexe situatie te verhelpen, kwamen België en Luxemburg in 2015 al overeen om hierop een uitzondering goed te keuren. Deze uitzondering bepaalde dat Belgische inwoners die in Luxemburg werken toch 24 dagen per kalenderjaar fysiek in België (of in andere landen dan Luxemburg) mochten werken, zonder dat deze dagen belastbaar werden in België. Zo blijven deze werknemers integraal belastbaar in Luxemburg. Als de werknemers boven deze 24 dagen gaan, dan worden de niet-Luxemburgse dagen wel belastbaar in België.

10 dagen extra

Op 31 augustus 2021 kwam er nog een uitbreiding op die regel. De Belgische en Luxemburgse fiscus kwamen overeen om de 24 dagen uit te breiden naar 34, en dus nog eens 10 dagen extra toe te voegen. Dat betekent dat Belgische werknemers die in Luxemburg werken voor een Luxemburgse werkgever tot 34 dagen per kalenderjaar in België mogen telewerken zonder belastbaar te worden in België. Deze regeling geldt ook voor de omgekeerde situatie, namelijk voor Luxemburgse werknemers die in België werken voor een Belgische werkgever.

De regel gaat in vanaf 1 januari 2022 en staat los van tijdelijke COVID-19-afspraken die België met zijn buurlanden had afgesloten. Die afspraken neutraliseerden de dagen verplicht telewerken als een gevolg van de C0VID-19-crisis.

Doorlichting van je internationale tewerkstelling?

Laat je personeelsbeleid niet kortwieken door geografische grenzen en verschillen in wetgeving. Vertrouw op de expertise van onze consultants en laat je internationale tewerkstelling doorlichten.

Audit internationale tewerkstelling

Deel dit artikel

Christophe Hameeuw

Geschreven door Christophe Hameeuw

Managing consultant Tax & International

Gerelateerde artikels

(Hoe) kan je een Oekraïner in dienst nemen?
Werkgevers

(Hoe) kan je een Oekraïner in dienst nemen?

16 december 2022

Sinds het conflict tussen Oekraïne en Rusland zijn er meer Oekraïners aan de slag op de Belgische arbeidsmarkt. Hoe kan je een Oekraïner in dienst nemen?

Lees meer
Het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden en specialisten zal uitdoven
Werkgevers

Het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden en specialisten zal uitdoven

25 november 2021 Annick Mussen

Op 1 januari 2022 wordt het bijzonder belastingstelsel voor buitenlandse kaderleden aangepast. Dankzij deze informatie kan je nagaan of jouw huidige of toekomstige werknemers in het nieuwe BBIB/BBIO kunnen instappen.

Lees meer
Werkgevers, zet jullie schrap: brexit komt eraan
Werkgevers

Werkgevers, zet jullie schrap: brexit komt eraan

03 december 2020 Christophe Hameeuw

Op 31 december 2020 eindigt de overgangsperiode en verandert de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Welke impact heeft de brexit op jouw organisatie?

Lees meer