Vorige

“Corona”-competenties alleen zijn niet genoeg

28 september 2021 Werkgevers
Hannelore Van Meldert

Na anderhalf jaar van corona-gedreven beleid, is het weer tijd voor een beleid met een langetermijnvisie en met het oog op de groei en het succes van je onderneming en je mensen. Uiteraard hebben je medewerkers ook in het voorbije anderhalf jaar met corona competenties verworven. Dat waren vooral harde skills, bv. het overweg kunnen met digitale tools, het communiceren vanop afstand... Nu, in de nieuwe context van hybride werken, blijven/blijken bepaalde competenties veel minder evident: teamwerk, coaching vanop afstand, deconnectie, het evenwicht tussen zelfsturing en controle... Acerta helpt je met competentieprofielen aan een succesvol ontwikkelbeleid post-corona. Hier lees je hoe we dat doen.

Leestijd: Later lezen?

Competentiemanagement post-corona: Met competentieprofielen naar een succesvol ontwikkelbeleid

Online meetings inplannen en videobellen, het zijn twee skills die zo goed als iedereen ondertussen onder de knie heeft. Dat was niet per se zo gepland, het was van moeten. Nu de dominantie van corona aan het afnemen is, wordt duidelijk waar de hiaten zitten om ook in het post-coronatijdperk, met hybride werkvorm, succesvol te zijn. Succesvol zijn gaat erover dat je je organisatiestrategie en -noden enerzijds en de individuele drijfveren en talenten van je mensen anderzijds weer met elkaar aligneert. Dat je de verworven harde “corona”-competenties verder aanvult met competenties rond teamwerk, coaching vanop afstand, deconnectie, het evenwicht tussen zelfsturing en controle...  Acerta is er om je ook post-corona te ondersteunen bij de groei, ontwikkeling, motivering en duurzame inzetbaarheid van je medewerkers, wat als positief effect zal hebben: het succes van je organisatie.

Met competentieprofielen naar een succesvol ontwikkelbeleid, hoe pakken we dat aan?

Stap 1: Competenties definiëren

Succes gaat samen met groei. Groei komt er maar als mensen gemotiveerd zijn om zich te ontwikkelen. Voor mensen om gemotiveerd te zijn, moet aan drie behoeften worden voldaan: autonomie, betrokkenheid en competentie. Welke competenties mensen nodig hebben – i.e. welk gedrag precies van hen verwacht wordt –, dat helpt Acerta je identificeren en definiëren.

Stap 2: Competentieprofiel opmaken

Om medewerkers meer zicht te geven op de competenties die belangrijk zijn voor een functie is het goed om, naast een functiebeschrijving, ook een competentieprofiel te hebben. Een competentieprofiel beschrijft welk concreet gedrag nodig is om succesvol te zijn in een functie. Dat gaat over de huidige maar ook over de toekomstige functies die je organisatie voorziet. Van daaruit kunnen we individuele of organisatiebrede upskilling- en reskiling-ontwikkeltrajecten uitwerken.

Deel dit artikel

Geschreven door Hannelore Van Meldert

Director talent acquisition & orientation, Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Individueel opleidingsrecht en opleidingsplannen

01 februari 2024
Annelies Baelus

De Arbeidsdeal, opleidingsplannen en individuele opleidingsdagen voor werknemers. Wat moeten bedrijven nu precies allemaal in orde brengen en hoe pakken ze dit concreet aan?

Lees meer
Werkgevers

Aanwerven van (nieuw) talent: hoe pak je dat aan?

18 januari 2024
Kate Hansen

Kmo’s zijn voorzichtiger om bijkomend personeel aan te werven. Toch zijn er andere manieren om het juiste talent te vinden en in te zetten in tijden van arbeidskrapte.

Lees meer
Werkgevers

De juiste inzichten voor jouw hr-beleid in 2024: de Inspiratienota

16 januari 2024
Chris Wuytens

Welke hr-trends zullen dit jaar cruciaal zijn om als bedrijf op in te zetten? Van duurzame loopbanen, tot digitalisering van je hr. We doken in onze cijfers en belichten vijf hr-werven die de basis zullen vormen voor een flexibele en moderne hr in 2024.

Lees meer