Vorige

De rol van accountants binnen bedrijven

24 april 2023 Werkgevers
Lieven Delzeyne
Leestijd: Later lezen?

De rol van accountants binnen bedrijven

Onze accountantsbevraging nam de rol van accountants binnen bedrijven onder de loep. 143 accountants schetsten een duidelijk beeld van hun inzetbaarheid binnen ondernemingen en gaven hiermee antwoord op de vraag: “Wat maakt accountants nu zo waardevol voor bedrijven?” 

Rolverandering

Ondernemers doen er alles aan om hun bedrijf financieel gezond te houden en te laten groeien. Financiële beslissingen zijn daarbij van cruciaal belang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat accountants vaak de go-to-partners zijn voor bedrijven op zoek naar financieel advies. 

Uit de bevraging blijkt dat 85% van de accountants door hun klanten als 'betrouwbare zakenpartner' gezien willen worden, gevolgd door 'probleemoplosser' en 'technisch onderlegd' met respectievelijk 82% en 80%. Daarnaast wilt 64% dat hun kantoor voornamelijk bekend staat als 'data-gedreven'. Deze cijfers laten zien dat de rol van accountants aan het veranderen is. Waar accountants vroeger vooral verantwoordelijk waren voor het cijfermatige aspect van een bedrijf, worden ze nu steeds vaker gezien als adviseurs die kunnen helpen om het bedrijf financieel gezond te houden. 

hoe wil je dat je accountantskantoor gezien wordt door je klanten_acerta

Bron: Accountantsbevraging, Acerta

Expertise en advies

Expertise en advies zijn belangrijke aspecten van de dienstverlening van accountants. Bedrijven willen een accountant die hun financiële doelstellingen begrijpt en hen kan helpen bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen.  

Een kwaliteitsvolle dienstverlening omvat niet alleen het bijhouden van de boekhouding en het doen van belastingaangiftes, maar ook het geven van advies over zakelijke kwesties. Accountants moeten bijvoorbeeld proactief adviseren over de financiële gezondheid van het bedrijf en mogelijke risico's of kansen signaleren. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die nog in de opstartfase zitten en die moeten anticiperen op mogelijke financiële problemen. De drie domeinen waarover accountants de meeste vragen krijgen van hun klanten zijn: belastingplanning (21%), loonkost (17%) en wetgeving (14%). 

voor welke domeinen vragen jouw klanten je het meest om advies_acerta

Bron: Accountantsbevraging, Acerta

Populairste rollen

Belastingplanning, loonkost en wetgeving vormen de top drie domeinen waarvoor klanten het vaakst beroep doen op hun accountant. De resultaten uit onze bevraging weerspiegelen ook hier de shift in voornaamste functie die accountants hier opnemen. 

In de drie domeinen nemen ze het meest de rol van probleemoplosser en betrouwbare zakenpartner op, maar bij belastingplanning ook die van strateeg. Bij loonkost wordt er dan weer vaak kostenoriënterend opgetreden en binnen wetgeving is detailgerichtheid een belangrijke derde rol voor accountants.  

accountant belastingplanning loonkost en wetgeving_acerta

Bron: Accountantsbevraging, Acerta

Accountants helpen bij de groei van het bedrijf

Als accountant help je het bedrijf van je klanten groeien. Jouw expertise kan namelijk helpen bij het opstellen van een effectief financieel plan en het identificeren van mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. Zo kan je bijvoorbeeld adviseren over investeringsmogelijkheden en potentiële partnerschappen. Bovendien kan je als accountant bedrijfsleiders ondersteunen bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen door hen te voorzien van gedegen financieel advies en te helpen bij het bepalen van de financiële impact van verschillende opties.  

Word partner van Acerta

Altijd op de hoogte blijven van belangrijke updates, nieuwtjes en wijzigingen? Word partner van Acerta, zodat je altijd een voetje voor hebt bij je klanten.

Partner worden

Deel dit artikel

Lieven Delzeyne_acerta

Geschreven door Lieven Delzeyne

Sales Director Acerta