Vorige

Drie redenen om (vrijwillig) outplacement aan te bieden

15 oktober 2020 Magda Duerinckx Werkgevers

Outplacement of begeleiding na ontslag: in sommige gevallen kan je er niet onderuit. En ben je als werkgever verplicht dit aan te bieden aan je ontslagen medewerker(s). Maar ook wanneer je niet verplicht bent outplacement te voorzien, heb je er alle belang bij dit wèl te doen.

Leestijd: Later lezen?

Wanneer is outplacement verplicht?

Nergens ter wereld is de outplacementreglementering zo’n kluwen als in ons land. Maar ondanks alle complexiteiten die ermee gepaard gaan, biedt het voor zowel de werkgever als voor de ontslagen werknemer(s) nieuwe kansen.

Wat het precies inhoudt? Outplacement is een begeleidingstraject dat je als werkgever -vrijwillig of verplicht- aanbiedt wanneer je een werknemer ontslaat. Op die manier kan je hem of haar ondersteunen in het vinden van een nieuwe job – als loontrekkende of als zelfstandige.
We onderscheiden vier types van outplacement:

  • de ‘algemene regeling’ outplacement voor alle werknemers die minstens 30 weken opzeg hebben;
  • de ‘bijzondere regeling’ outplacement voor werknemers die nog geen 30 weken opzeg hebben maar wel minstens 45 jaar oud zijn en minstens 1 jaar in dienst zijn ;
  • de regeling outplacement in het kader van collectief ontslag bij herstructurering;
  • de specifieke regeling outplacement voor werknemers aan wiens arbeidsovereenkomst een einde komt doordat de werkgever zich beroept op medische overmacht.

De vraag is te weten welk regime van toepassing is wanneer je een werknemer ontslaat. Om deze vraag te beantwoorden, moet je rekening houden met verschillende elementen.

Verplicht outplacement aanbieden of niet? Download het schema.

Vrijwillig outplacement, bestaat dat ook?

Daarnaast is er ook nog het vrijwillig outplacement. Dit houdt in dat je er als werkgever voor kiest om outplacement aan te bieden, ook al ben je daartoe niet wettelijk verplicht. Door bijvoorbeeld outplacement te voorzien voor werknemers die jonger zijn dan 45 jaar, of een korte opzeggingstermijn hebben.

Waarom zou je dat doen? Veronderstel dat je meerdere werknemers moet ontslaan waarbij sommigen hebben recht op outplacement en anderen niet. Dan wil je als werkgever wellicht aan elke ontslagen werknemer de nodige hulp geven om een nieuwe job te vinden. Daarnaast zijn er nog enkele andere redenen om vrijwillig outplacement aan te bieden, die gunstig zijn voor alle betrokken partijen:

1. Outplacement geeft richting aan beide partijen

Er zijn tal van situaties waarin het onvermijdelijk is om afscheid te nemen van je werknemer(s). Een ontslag is voor niemand leuk. Noch voor de medewerker, noch voor jou als werkgever.

Outplacement zorgt voor ‘closure’: via outplacementbegeleiding bied je je ontslagen werknemer perspectief op nieuw werk. Zo wordt het negatieve van het ontslag gekoppeld aan iets positief en dit maakt het afscheid nemen van elkaar minder pijnlijk.

2. Outplacement is goed voor je employer brand

Gaan jullie met getrokken messen uit elkaar? Dan is de kans groot dat je ex-werknemer jou in een slecht daglicht gaat stellen. Probeer conflictueuze ontslagen te vermijden. Een degelijke outplacementbegeleiding kan je daarbij helpen. Want hierdoor geef je de boodschap dat je je medewerker niet ‘zomaar op straat zet’. Door outplacement aan te bieden geef je de boodschap dat je bekommerd bent om hem of haar en hulp wil bieden bij de uitbouw van zijn of haar verdere loopbaan. Zo krijgt of behoudt je ex-werknemer een positief beeld van jou als ex-werkgever. En is je ex-werknemer wellicht bereid om terug te keren als je hem in betere tijden opnieuw zou willen aanwerven.

3. Outplacement kan je kosten besparen

Geloof het of niet, maar outplacement kan ook financieel positief voor je uitpakken. Denk dan aan het voorkomen van juridische kosten wanneer je ex-werknemer zijn gelijk wil halen voor de arbeidsrechtbank. Bied je outplacementbegeleiding met een sterk vooruitzicht op een nieuwe job aan? Dan is de kans veel kleiner dat een ontslag escaleert in een proces.

Laat het over aan een ervaren outplacementbureau

Outplacement: yes or no? Wij kunnen het in ieder geval sterk aanbevelen, want de nadelen wegen niet op tegen bovengenoemde voordelen.

Of je nu verplicht of vrijwillig outplacement inschakelt, een gouden raad: laat je bijstaan door een ervaren outplacementbureau. Zo weet je zeker dat je ex-werknemer(s) in goede handen zijn. En bespaar je nog eens tijd ook.

Outplacement met Acerta

Je ex-medewerkers alle nodige middelen aanreiken om hun loopbaan weer in eigen handen te nemen en hun inzetbaarheid te versterken? Vertrouw op de expertise van de ervaren outplacement consultants van Acerta.

Outplacement

Deel dit artikel

Acerta_Magda_Duerinckx.png

Geschreven door Magda Duerinckx

Managing Consultant Talent Center

Gerelateerde artikels

Bedrijf in moeilijkheden? Zo creëer je financiële ademruimte
Werkgevers

Bedrijf in moeilijkheden? Zo creëer je financiële ademruimte

06 december 2022 Ellen Van Grunderbeek

Het conflict in Oekraïne, stijgende (energie)prijzen, een groeiende faillissementsgolf… Het zijn woelige tijden, en misschien bevindt jouw bedrijf zich ook in woelig water? Met deze tips creëer je financiële ademruimte.

Lees meer
The Great Resignation, ook in België?
Werkgevers

The Great Resignation, ook in België?

31 januari 2022 Jackie Klaster

In de Verenigde Staten zouden werknemers meer dan ooit vrijwillig hun job opzeggen. Het fenomeen kreeg de naam ‘The Great Resignation’. Zien we dezelfde trend op de Belgische arbeidsmarkt? Het antwoord is ja, maar in beperkte mate.

Lees meer
Hoe kan je inspelen op een arbeidsmarkt in beweging?
Werkgevers

Hoe kan je inspelen op een arbeidsmarkt in beweging?

29 november 2021 Nele Ronsmans

De arbeidsmarkt beweegt terwijl de arbeidskrapte zich laat voelen. Hoe kan je als werkgever inspelen op een arbeidsmarkt in beweging? Acerta geeft tips.

Lees meer