Groep van Tien: tijdelijke verlenging voor meer rechtszekerheid
Om meer rechtszekerheid te bereiken omtrent de verschillende eindeloopbaanmaatregelen die in principe op 30 juni eindigden, bereikten de sociale partners een akkoord. Om de tijd te overbruggen tot er een akkoord wordt bereikt over aangekondigde hervormingen, worden de huidige regelingen verlengd tot 31 december 2025. Eerder kwamen de nationale sociale partners al tot een mini-akkoord over enkele arbeidsmarkthervormingen.
Wij geven je de belangrijkste krijtlijnen mee.
Eindeloopbaan
SWT
De federale regering kondigde aan dat er geen nieuwe instroom meer mogelijk is in SWT met behoud van uitzonderingen voor medische redenen en voor ondernemingen in moeilijkheden en herstructurering.
In het mini-akkoord kreeg deze afspraak verder vorm:
- voor de stelsels voor de lange loopbanen enerzijds en de zware beroepen, nachtarbeid en de bouwsector anderzijds lopen de nationale (en sectorale) cao’s af op 30 juni 2025. Vanaf 1 juli 2025 is instroom in deze stelsels niet meer mogelijk.
- voor het algemene stelsel (op basis van cao nr. 17) wordt een overgangsregeling uitgewerkt. Als het ontslag plaatsvond vóór 1 april 2025 en de leeftijds- en anciënniteitsvoorwaarden (62 jaar oud zijn met 40 jaren beroepsloopbaan) uiterlijk op 30 juni 2025 vervuld zijn, blijft instroom in dit stelsel mogelijk.
- de vrijstelling van de aangepaste beschikbaarheid voor de werknemers die ontslagen worden vóór 1 juli 2025 (voor de periode tot en met 31 december 2026) blijft gevrijwaard.
De sociale partners hebben nu besloten om de huidige maatregel voor werknemers met ernstige fysieke problemen tijdelijk te verlengen. Deze maatregel zou in principe aflopen op 30 juni 2025. De maatregel wordt verlengd tot 31 december 2025. De andere SWT-regelingen zouden niet verlengd worden. De sociale partners zullen nog verder werken aan de uitwerking van de hervormingen.
Landingsbanen
Een landingsbaan laat werknemers toe om hun werkuren geleidelijk te verminderen tot ze de pensioenleeftijd bereiken. Er zijn twee mogelijkheden:
- De algemene regeling: Hiermee kunnen werknemers hun werktijd verminderen vanaf 55 jaar, maar RVA-uitkeringen zijn pas mogelijk vanaf de leeftijd van 60 jaar, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, waaronder een minimum aantal loopbaanjaren.
- Het afwijkende systeem: In bepaalde uitzonderlijke omstandigheden (zware beroepen, lange loopbaan, bedrijven in herstructurering of in moeilijkheden) is het mogelijk om het aantal werkuren te verminderen (vanaf 50 jaar) en toch een RVA-uitkering te ontvangen (vanaf 55 jaar).
De mogelijkheid om gebruik te maken van deze afwijkende systemen dreigde verloren te gaan. De cao’s nr. 170 en 171 van de Nationale Arbeidsraad, die het recht op RVA-uitkeringen vanaf 55 jaar mogelijk maken, hebben als einddatum 30 juni 2025. De sociale partners bereikten een akkoord om deze mogelijkheid te verlengen tot 31 december 2025. Werknemers moeten nu nog wachten op de sectoren die een cao moeten sluiten om het gebruik van deze regeling toe te staan vanaf 1 juli 2025.
Daarnaast had de regering aangekondigd dat het gebruik van een landingsbaan aan strengere voorwaarden zou worden onderworpen. De regering heeft echter enkel impact op de wetgeving over het recht op een RVA-uitkering. Het recht op afwezigheid bij de werkgever wordt geregeld in een cao die wordt gesloten door de sociale partners. De sociale partners zullen dus nog een akkoord moeten sluiten als ze het recht op afwezigheden bij de werkgever zouden willen afstemmen op de wijzigen omtrent de uitkeringen
Meer informatie over dit onderwerp? Aarzel niet om de deze link te raadplegen.
Economische werkloosheid voor bedienden
Sinds de coronapandemie bestaat er een intersectoraal kader waarop werkgevers zich kunnen beroepen om tijdelijke werkloosheid in te voeren voor hun bedienden. Dit kader is vastgelegd in een cao van de Nationale Arbeidsraad. De vorige caonr. De cao 172 liep af op 30 juni. Lange tijd was het onduidelijk of deze cao zou worden verlengd.
De sociale partners hebben op 30 juni 2025 een verlenging overeengekomen. Er werd gesproken over een verlenging tot eind 2029, maar uiteindelijk gaat het voorlopig over een verlenging met zes maanden tot eind 2025. Zoals gebruikelijk neemt de verlenging de vorm aan van een nieuwe cao, nr. 176. De toeslag die de werkgever moet betalen, (6,59 euro) wordt gekoppeld aan de index en zal elk jaar op 1 januari aangepast worden.
Uiteraard volgt Acerta de verdere uitwerking van deze afspraken op de voet.
Bronnen:
CAO nr. 173 van 30 juni 2025 tot vaststelling, voor de periode van 1 juli 2025 tot 31 de-cember 2025, van de voorwaarden voor de toekenning van een bedrijfstoeslag in het kader van de werkloosheid met bedrijfstoeslag voor sommige oudere mindervalide werknemers en werknemers met ernstige lichamelijke problemen, indien zij worden ontslagen
CAO nr. 174 van 30 juni 2025 tot vaststelling, voor de periode van 1 juli 2025 tot en met 31 december 2025, van het interprofessioneel kader voor de aanpassing naar 55 jaar van de leeftijdsgrens, wat de toegang tot het recht op uitkeringen voor een landingsbaan betreft, voor werknemers met een lange loopbaan, zwaar beroep of uit een onderneming in moeilijkheden of herstructurering
CAO nr. 175 van 30 juni 2025 tot vaststelling, voor de periode van 1 juli 2025 tot 31 de-cember 2025, van het interprofessioneel kader voor de aanpassing naar 55 jaar van de leef-tijdsgrens, wat de toegang tot het recht op uitkeringen voor een landingsbaan betreft, voor sommige mindervalide werknemers
CAO nr. 176 van 30 juni 2025 tot vaststelling van een regeling van volledige schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en/of een regeling van gedeeltelijke arbeid bij ge-brek aan werk wegens economische oorzaken voor bedienden

Artikel geschreven door
Manager Kenniscentrum, Acerta Consult