Vorige

Een hoger welzijn en betere vakantieplanning? Denk aan thematische verloven

15 april 2021 Werkgevers
Niels Van Hellemont

Het einde van de paasvakantie is in zicht. Door de extra lange paaspauze kende het aantal vakantieopnames een stijging van bijna 23%. Dat lijkt veel, maar is in werkelijkheid laag: het aandeel vakantie is goed voor slechts 1,5% van het totale werkvolume. Nochtans zouden je medewerkers baat hebben bij een goede vakantieplanning, en jij als werkgever ook.

Leestijd: Later lezen?

Medewerkers zijn zuinig met vakantiedagen

De paashaas moest dit jaar extra hard z’n best doen om alle schoolgaande kinderen, die plots een week langer verlof kregen, te voorzien van paaseieren en snoepgoed. Chocolade biedt troost, ook voor de vele ouders die alweer met de handen in het haar kwam te zitten en noodgedwongen opvang moesten regelen voor hun thuisblijvende kroost.

En toch blijkt uit onze analyse van 240.000 werknemers (in dienst bij meer dan 32.000 werkgevers) dat we een pak spaarzamer zijn omgesprongen met onze verlofdagen, dan met al het lekkers dat traditioneel met deze periode gepaard gaat: in de extra schoolvrije week voor de paasvakantie steeg het aandeel vakantie gemiddeld met 22,7%, vergeleken met de ‘gewone’ schoolweek ervoor.

 verlenging herfstvakantie en paasvakantie_acerta

Tabel: Vakantie in extra schoolvrije week. Herfstvakantie 2020 vs. paasvakantie 2021; extra schoolvrije week vs. gewone schoolweek (voor herfstvakantie de week erna, voor paasvakantie de week ervoor)

Peanuts, vergeleken met de herfstvakantie in 2020, die door de tweede coronagolf ook een week langer duurde. Toen lag het aantal vakantiedagen tussen de 45% tot ruim 100% hoger, oftewel een verdubbeling ten opzichte van de aansluitende schoolweek.

Vakantiebestemming ‘thuiskantoor’

Hoewel het algemene welbevinden van de Belgische werknemers daalt, zijn ze niet meteen geneigd hun verlofdagen er nu al door te jagen. Het voorjaar vinden ze te vroeg om vakantie te nemen. De hoop op een ‘beter en misschien zelfs pandemievrij najaar’ doet leven, en doet ons verlangen naar een échte vakantie. Dan houd je toch gewoon nog even vol en spaar je je vakantiedagen op?

Bovendien is het door het vele thuiswerken en de aanhoudende coronamaatregelen bijzonder moeilijk om een onderscheid te maken tussen ‘werken’ en ‘vakantie’. Nu verlofdagen opnemen voelt als ‘op vakantie gaan naar je (thuis)werkplek’, en omgekeerd. Destination home office klinkt een pak minder aanlokkelijk dan een tripje naar Zuid-Frankrijk. Maar net omwille van de opstapelende stress, frustraties en andere gezondheidsproblemen, is het voor je medewerkers een must om af en toe een welverdiende break in te lassen. Om te voorkomen dat het hen - mentaal en fysiek - zuur opbreekt.

Een goede verlofplanning voor een hoger algemeen welzijn

Als werkgever wil je kost wat kost vermijden dat je werkorganisatie en bedrijfscontinuïteit in het gedrang komen, wanneer al je medewerkers in het najaar simultaan hun verlofdagen opnemen. Tegelijkertijd wil je voorkomen dat ze voor langere tijd uitvallen. Er is daarom nood aan een structurele oplossing richting een hoger welzijn én een goede vakantieregeling.

Een mogelijke oplossing schuilt in een wisselwerking tussen beiden: een degelijke verlofplanning versterkt het algemene welbevinden. Reden te meer om je medewerkers te motiveren hun vakantieopnames beter te spreiden, en beter op elkaar af te stemmen. Zodat jouw planning er niet onder hoeft te lijden, en zij evenmin.

Thematische verloven en tijdskrediet als structurele oplossing

Naast de wettelijke vakantie bestaan er verschillende soorten thematische verloven of tijdskrediet waarvoor je medewerkers mogelijks in aanmerking komen. Denk onder andere aan ouderschapsverlof, medische bijstand en tijdskrediet. Volgt je medewerker een opleiding? Dan kan er eventueel beroep gedaan worden op Vlaams opleidingsverlof.

Wanneer het voor je medewerkers niet evident is om alle ballen in de lucht te houden, kunnen deze verloven soelaas bieden. Dankzij deze alternatieven kunnen ze hun werk- en privéleven weer in balans brengen, wat eveneens bevorderlijk is voor hun welzijn.

Of er ook voor jou als werkgever voordelen aan verbonden zijn? Absoluut: doordat je medewerkers hun dagschema evenwichtiger kunnen inplannen, komt dat ook jouw werkplanning ten goede. Daarnaast verkleint de kans dat je medewerkers uitvallen door ziekte aanzienlijk. De betaling van de verloven gebeurt door de RVA of Vlaamse Overheid, afhankelijk van het soort verlof dat je werknemer opneemt. Uiteraard is het belangrijk dat de bijhorende procedures gerespecteerd worden, en dat alles steeds in samenspraak gebeurt.

Wat de administratieve rompslomp die bij thematische verloven komt kijken betreft, hoef je je geen zorgen te maken: Acerta ontzorgt je graag, en neemt met plezier de hele procedure van je organisatie over. We staan zelfs ter beschikking van je medewerkers, wanneer ze kampen met allerlei vragen en andere feedback rond hun verloven. Op die manier kan jij je focussen op wat er echt toe doet: je activiteiten draaiende houden, terwijl je de continuïteit van je organisatie verzekert.

Je administratieve proces uit handen geven?

Doen je medewerkers beroep op ouderschapsverlof, tijdskrediet met motief of andere thematische verloven? Vertrouw op Acerta voor de opstart en opvolging van deze procedures. Onze ervaren experten beschikken over de nodige kennis en knowhow, en halen alles uit de kast om jou en je personeelsdienst te ontzorgen.

Besteed je hr-administratie uit

Deel dit artikel

Geschreven door Niels Van Hellemont

Teamleader Klantenservice

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Hoe zorg je voor een optimale work-lifebalans op de werkvloer?

08 april 2024
Miet Vanhegen

Het mentaal welzijn van je werknemers zijn van groot belang en hier preventief op inzetten is een goede zaak. Hoe zorg je nu voor een optimaal evenwicht tussen werk en privé?

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

(Langdurig) ziekteverzuim op het werk? Zet welzijn hoog op de agenda.

23 januari 2024
Miet Vanhegen

Ziekteverzuim is een aandachtspunt binnen bedrijven. Er zijn vaak onderliggende factoren die aan de basis liggen. Stress, burn-out of overconnectie zijn zaken die voorkomen bij veel organisaties. Mentaal welzijn moet daarom op de kaart staan en onderdeel uitmaken van elk hr-beleid.

Lees meer