Vorige

Er zit beweging in de functie van jouw medewerkers

20 augustus 2019 Werkgevers

Meer dan 60% van de werkgevers zet zijn medewerkers in voor verschillende taken binnen het bedrijf. Bovendien verwacht de helft van de werkgevers dat hun medewerkers binnen de 5 jaar intern van functie gaan veranderen. Hoe zorg jij ervoor dat je jouw medewerkers zo lang mogelijk optimaal kan inzetten? Volgens 1 op de 3 werkgevers is er de voorbije 3 jaar veel functiemobiliteit geweest. En dat is ook belangrijk om jouw medewerkers (gemotiveerd) te houden.

Leestijd: Later lezen?

Veranderen van functie of takenpakket

Volgens 1 op de 3 werkgevers is er de voorbije 3 jaar veel functiemobiliteit geweest: veel medewerkers veranderen van functie binnen het bedrijf. Daarnaast bevestigt de helft dat de optie om door te stromen naar een andere functie openligt. Er is dus heel wat beweging als het gaat over de inzetbaarheid van medewerkers. En dat is ook belangrijk om jouw medewerkers (gemotiveerd) te houden.

Wil je jouw medewerkers na verloop van tijd laten evolueren naar een andere functie? Dan zet je best een aantal ondersteunende maatregelen in. Dit zijn wat ideeën:

  • autonomie en verantwoordelijkheid promoten;
  • vacatures intern bekend maken;
  • je medewerkers inzicht in hun competenties en potentieel geven;
  • extra opleidingen voorzien;
  • flexibel werk aanbieden;

Ook medewerkers dragen verantwoordelijkheid

Volgens onderzoek van Acerta bij werknemers vindt slechts 10% dat inzetbaarheid exclusief een zaak van de werkgever is. Daarmee wordt duidelijk dat medewerkers zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de evolutie van hun loopbaan bij hun werkgever. Bovendien zijn de meeste (69%) daar intrinsiek gemotiveerd voor. Ze proberen aan de hand van verschillende initiatieven hun inzetbaarheid op peil te houden of zelfs te verhogen. En dat valt de werkgevers op: 94% ziet dat hun medewerkers inzetten op hun eigen duurzame inzetbaarheid.

Vrees voor vertrek blijft aanwezig

Zowel de werkgever als de werknemer leveren inspanningen voor de inzetbaarheid. Toch vreest nog 1 op de 3 werkgevers dat een belangrijk deel van zijn medewerkers zou vertrekken. Wil je de verwachtingen van je medewerkers kennen? Zet dan systematisch in op dialoog. Zo leer je je medewerker beter kennen en leer je meer over hun verwachtingen, hun talenten en hun potentieel.

Wil jij jouw medewerkers duurzaam inzetten?

Je kan jouw medewerkers heroriënteren naar een andere rol binnen het bedrijf.

Meer info over rematching

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Aanwerven van (nieuw) talent: hoe pak je dat aan?

18 januari 2024
Kate Hansen

Kmo’s zijn voorzichtiger om bijkomend personeel aan te werven. Toch zijn er andere manieren om het juiste talent te vinden en in te zetten in tijden van arbeidskrapte.

Lees meer
Werkgevers

Hoe aanpasbaar zijn je (nieuwe) medewerkers?

13 december 2023
Hannelore Van Meldert

Wil je je werknemers laten floreren zodat ze kunnen doorgroeien naar een nieuwe job of functie? Hoe goed kunnen zij zich dan aanpassen naar deze nieuwe (werk)omgeving?

Lees meer
Werkgevers

Een gezonde jobmobiliteit, daar wint iedereen bij

04 september 2023
Britt Winnepenninckx

Het ruime aanbod van vacatures maakt dat werknemers niet krampachtig vasthouden aan de job die ze hebben. Het is beter om mee te surfen op de dynamiek en oog te hebben voor potentieel. Dat betekent: ook op het vlak van hr geen status quo nastreven maar een gezonde mate van jobmobiliteit.

Lees meer