Vorige

Lokale besturen kunnen fiets leasen via cafetariaplan

21 april 2021 Dirk Neefs Werkgevers

Dat sporten gezond is, weten ook de werkgevers. Mede daardoor bieden steeds meer werkgevers hun medewerkers een bedrijfsfiets aan via fietslease. Ook de Vlaamse lokale besturen kunnen nu een fietslease aanbieden in de vorm van een cafetariaplan. Bonuspunt voor wanneer thuiswerk niet langer verplicht is: vaarwel files! Maar hoe gaat dit in z’n werk?

Leestijd: Later lezen?

Hoe je als lokaal bestuur een bedrijfsfiets aanbiedt

Een bedrijfsfiets aanbieden kan op 3 manieren:

  1. Je leaset een fiets en stelt deze ter beschikking van je medewerker, zonder deze daarvoor iets aan te rekenen.
  2. Je leaset een fiets, stelt deze ter beschikking van je medewerker en rekent een kost aan op het nettoloon van je medewerker. Dit kan de gehele kostprijs van de fietslease zijn of een deel daarvan.
  3. Nieuw! Je leaset een fiets, stelt deze ter beschikking van je medewerker en laat je medewerker een deel van zijn brutoloon inruilen om (een deel van) de kost van de fietslease te compenseren.

Nieuw: lokale besturen kunnen fiets leasen via cafetariaplan

Het was als lokaal bestuur bijzonder moeilijk om je medewerker een bedrijfsfiets aan te bieden via een fietslease, zonder dat je als werkgever bijkomende kosten moet dragen óf je als medewerker een deel van je nettoloon moet inleveren. De Vlaamse Regering heeft daar nu verandering in gebracht, met de aanpassing van het Rechtspositiebesluit dat op 14 april 2021 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd werd.

Wat is er veranderd?

De Vlaamse Regering heeft de mogelijkheid gecreëerd om op vrijwillige basis vakantiedagen, (een deel van) de eindejaarstoelage en zelfs de fietsvergoeding in te ruilen tegen een fiets en fietstoebehoren (zoals een onderhoudscontract voor de fiets of een gps-toestel).

Welke procedure moet er gevolgd worden?

De gemeente- resp. OCMW-raad zal naar eigen goeddunken de modaliteiten moeten vastleggen. Zo zal de raad moeten bepalen of en hoeveel vakantiedagen kunnen worden ingeruild. Met dien verstande dat steeds een minimum van 28 vakantiedagen verzekerd wordt. Voor het OCMW-personeel van de bijzondere diensten, dat in dienst kwam na 31 december 2010, blijft een minimum van 24 vakantiedagen verzekerd.

De raad kan ook kiezen voor het inruilen van de eindejaarstoelage, of een combinatie van de eindejaarstoelage en vakantiedagen.

Webinar: Hoe organiseer je een fietslease via cafetariaplan als lokaal bestuur?

Wil je als lokaal bestuur graag een fietslease aanbieden aan jouw medewerkers?  Acerta heeft de kennis en tools in huis om jou daarin te begeleiden. Kom er alles over te weten tijdens een gratis webinar op maandag 31 mei van 14 uur tot 15 uur. 

Schrijf je in

Deel dit artikel

Acerta_Dirk_Neefs.png

Geschreven door Dirk Neefs

Managing consultant

Gerelateerde artikels

Fietsvergoeding wordt verplicht
Werkgevers

Fietsvergoeding wordt verplicht

31 januari 2023 Nele Mertens

In de Nationale Arbeidsraad werd een cao gesloten die een algemene verplichting voorziet voor de werkgever om een fietsvergoeding toe te kennen.

Lees meer
Wat zijn de meestgestelde vragen over mobiliteit anno 2023?
Werkgevers

Wat zijn de meestgestelde vragen over mobiliteit anno 2023?

13 januari 2023 Ellen Van Grunderbeek

Het thema mobiliteit leeft bij Belgische ondernemingen. Het aantal vragen dat Acerta over groene mobiliteit krijgt, is het voorbije jaar sterk toegenomen. Wat zijn de meestgestelde vragen? We lijsten ze op én geven er een antwoord op.

Lees meer
Duurzaam werkgeverschap, dé inzet voor 2023
Werkgevers

Duurzaam werkgeverschap, dé inzet voor 2023

09 januari 2023 Chris Wuytens

Duurzaam werkgeverschap is het antwoord op de hr-uitdagingen van 2023 en de komende decennia. Bij Acerta identificeerden we drie dimensies van duurzaamheid om op in te spelen: duurzame loopbanen, duurzaam verlonen en duurzame mobiliteit.

Lees meer