Vorige

Passen jouw medewerkers binnen vijf jaar nog bij hun job?

07 december 2020 Werkgevers
Tom Vlieghe

Het afgelopen jaar heeft het nogmaals aangetoond: de wereld kan er in een oogwenk helemaal anders uitzien. We leven nu eenmaal in een snel veranderende wereld, en het coronavirus heeft zelfs nog een extra versnelling veroorzaakt. Ook de werkomgeving en de jobinhoud van je medewerkers zijn onderhevig aan verandering. Volgens onderzoek van Acerta en Indiville, denken meer dan 6 op de 10 Belgen dat ze binnen vijf jaar niet meer bij hun huidig werk zullen passen. Mijn tip? Blijf in beweging.

Leestijd: Later lezen?

Actie is nodig

Jarenlang dezelfde job blijven uitoefenen? Steeds minder medewerkers geloven in het principe. Vooral medewerkers jonger dan 35 jaar beseffen dat ze binnen vijf jaar niet perse nog bij hun huidige job zullen passen. En er is niet enkel twijfel over de toekomstige fit met de job, maar ook met de werkgever. Slechts 36% van de medewerkers gelooft dat ze binnen 3 à 5 jaar nog bij hun huidige werkgever zullen passen. Is het dan een voldongen feit dat een langdurige samenwerking tussen een werkgever en zijn medewerker niet meer van deze tijd zijn? Nee, helemaal niet. Maar ‘duurzaam inzetbaar zijn’ vraagt inspanningen van beide partijen.

It takes two

Duurzame inzetbaarheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. Als werknemer zit je vanzelfsprekend aan het stuur zitten van je eigen loopbaan. Je medewerkers moeten zelf initiatieven nemen en inspanningen leveren om hun eigen talenten te ontwikkelen (met oog op de toekomst). Maar ook de werkgever heeft baat bij talentvolle medewerkers die in de toekomst inzetbaar blijven. Hoewel het ownership ongetwijfeld bij de medewerker ligt, kan de werkgever een belangrijke rol spelen in het faciliteren en het stimuleren van duurzame inzetbaarheid.

Interne jobrotatie als oplossing

Hoe kan je hierin dan een rol spelen als werkgever? Er zijn verschillende mogelijkheden. Een welgekende optie is om vacatures eerst intern bekend te maken. Maar het mag wat meer zijn. Denk maar aan taakverrijking of jobrotatie. Je kan je collega’s bijvoorbeeld (tijdelijk) elkaars job laten doen. Daarnaast is het belangrijk om met een langetermijnvisie te kijken naar interne doorstroming. In een krappe arbeidsmarkt is het blijven uitdagen en ontwikkelen van de eigen medewerkers erg belangrijk om talentvolle medewerkers te behouden.

Investeer in talentontwikkeling

Gooi daarom al je troeven in de strijd om kandidaten met potentieel te vinden en faciliteer de persoonlijke ontwikkeling van huidige medewerkers.

Zet in op de kracht van mensen

Deel dit artikel

Tom Vlieghe_acerta

Geschreven door Tom Vlieghe

Director Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Waarom een diversiteitsbeleid een must is

25 maart 2024
Sabine Goossens

Onze samenleving wordt steeds meer divers, dus ook onze werkvloer. Inzetten op diversiteit en inclusie is een win-win voor bedrijven, want het zet je op de kaart als maatschappelijk verantwoorde werkgever en je kan breder gaan rekruteren waardoor er meer kans is op het vinden van nieuwe, onontgonnen talenten.

Lees meer
Werkgevers

Individueel opleidingsrecht en opleidingsplannen

01 februari 2024
Annelies Baelus

De Arbeidsdeal, opleidingsplannen en individuele opleidingsdagen voor werknemers. Wat moeten bedrijven nu precies allemaal in orde brengen en hoe pakken ze dit concreet aan?

Lees meer
Werkgevers

Aanwerven van (nieuw) talent: hoe pak je dat aan?

18 januari 2024
Kate Hansen

Kmo’s zijn voorzichtiger om bijkomend personeel aan te werven. Toch zijn er andere manieren om het juiste talent te vinden en in te zetten in tijden van arbeidskrapte.

Lees meer