Vorige

Wat als je werknemer ziek wordt door de vaccinatie?

16 maart 2021 Werkgevers
Marijke Beelen

Wat zijn de stappen die werkgever en werknemer moeten ondernemen wanneer de medewerker ziek wordt vanwege het coronavaccin? Het is een vraag die momenteel leeft bij werkgevers. Het antwoord lees je hier.

Leestijd: Later lezen?

Wanneer je werknemer ziek wordt vanwege een coronavaccin, dan heeft hij/zij dezelfde verplichtingen als bij een arbeidsongeschiktheid. Ook voor de werkgever blijven dezelfde regels van toepassing. We sommen ze nog even op:

  1. De werknemer brengt de werkgever onmiddellijk op de hoogte van het feit dat hij/zij ziek is. Dat kan via mail, telefoon, mondeling…
  2. De werkgever mag niet vragen naar de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid, maar de medewerker mag dit wel meedelen (zonder enige verplichting).
  3. De werknemer moet een attest als bewijs van die ongeschiktheid aanleveren wanneer een cao of het arbeidsreglement dat oplegt, of wanneer de werkgever dit vraagt. Je medewerker heeft 2 werkdagen de tijd om dit te doen.
    Op dat attest staat dat de werknemer ongeschikt is, hoe lang verwacht wordt dat die ongeschiktheid zal duren, en of de werknemer zich al dan niet kan verplaatsen.
  4. Wanneer de arbeidsongeschiktheid vaststaat, dan ben je als werkgever verplicht gewaarborgd loon te betalen.
  5. Zodra de arbeidsongeschiktheid beëindigd is, kan de werknemer terug aan de slag.

 

Wat als je wil controleren of je medewerker daadwerkelijk arbeidsongeschikt is?

Je kan de arbeidsongeschiktheid van je werknemer te controleren, al dan niet op een andere plaats (afhankelijk of hij/zij zich kan verplaatsen volgens het attest). Je kan dit dus ook doen bij ziekte vanwege de coronavaccinatie.

Ontdek Acerta Connect Employee Self Service

Dankzij Acerta Connect ESS kunnen je werknemers hun verlofopname, ziekteverlof, thuiswerkdagen etc. nu ook aangeven via hun smartphone. Handig en tijdbesparend!

Ontdek Acerta Connect ESS

Deel dit artikel

Marijke Beelen_acerta

Geschreven door Marijke Beelen

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer