Vorige

Wat zijn de voordelen van een fietslease?

15 januari 2021 Werkgevers
Charlotte Thijs

Het leasen van een bedrijfswagen is een welgekend concept, maar wist je dat werknemers ook een bedrijfsfiets kunnen leasen? Volgens onderzoek van Acerta, hebben drie op de tien werknemers interesse in een fietslease via hun werkgever. Ons advies? Ga ervoor! Fietsen is niet alleen gezond, het is ook duurzaam én voordelig voor zowel werkgever als werknemer. Over welke voordelen gaat dat dan precies? Hieronder geven we je een overzicht.

Leestijd: Later lezen?

1. Fietslease is vrijgesteld van VAA

Wanneer je werknemer een leasefiets gebruikt voor het woon-werkverkeer, dan is die fiets vrijgesteld van het Voordeel van Alle Aard (VAA). Dat betekent dat de bedrijfsfiets een voordeel heeft ten opzichte van de bedrijfswagen. De bedrijfswagen wordt trouwens vanaf dit jaar zwaarder belast.

2. Fietslease is fiscaal interessant

Je kan ervoor kiezen om de fietslease deel te laten uitmaken van het loonpakket van je medewerkers. Dan wordt het deel van de leasekost dat aan de werknemer wordt doorgerekend, verrekend via het brutoloon. Bekijk de simulatie hieronder en ontdek het voordeel van deze methode:

Leasen fiets_acerta

Je kan de bedrijfsfiets (en andere mobiliteitsoplossingen) trouwens ook implementeren in een cafetariaplan. Je leest er hier meer over.

3. Met een fietsvergoeding compenseer je de kost

Komen je werknemers al fietsend naar het werk? Dan kan je ze, naast het aanbieden van een bedrijfsfiets, ook een fietsvergoeding aanbieden. Cijfers van Acerta tonen aan dat 18,7% van de werknemers al een fietsvergoeding krijgt. Het maximaal vrijgestelde bedrag voor een fietsvergoeding is €0,24 per gereden kilometer tussen thuis en het werk. Werknemers met een fietsvergoeding hebben dus al snel de kost van hun fietsleasing terugverdiend.

Simulatie fietsvergoeding2_acerta

Drie op de tien heeft interesse in fietslease

Uit een grootschalige enquête van Acerta bij 2.000 werknemers blijkt dat 28% van de werknemers geïnteresseerd is in het leasen van een fiets via de werkgever. Ongeveer de helft (49%) van hen zou daar tot €20 netto per maand voor uittrekken en 36% zou er €40 euro of meer voor willen uittrekken. 15% zou zelfs bereid zijn de kost te regelen via de eindejaarspremie of jaarlijkse bonus.

Ben jij ook overtuigd van de voordelen van een fietslease?

Acerta informeert en adviseert je onderneming. Bereken jouw fietsleasebudget of ga samen met onze consultants op zoek naar de beste mobiliteitsoplossing in jouw onderneming.

Op weg met de fietslease

Deel dit artikel

Geschreven door Charlotte Thijs

Senior Consultant Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Aan de slag met het mobiliteitsbudget

29 februari 2024
Karolien Van Herpe

Hoe is het met het mobiliteitsbudget gesteld vijf jaar na de invoering ervan? Wat zijn de meest populaire keuzes? We geven je ook nog een overzicht van de voordelen als werknemer.

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

Mobiliteitsoplossingen voor je werknemers: de fiets als favoriet

25 januari 2024
Charlotte Thijs

Een leasefiets, (elektrische) bedrijfswagen of mobiliteitsbudget? Er zijn veel mogelijkheden om je werknemers flexibel te belonen als het op mobiliteit aankomt. En dit kan ook nog eens op een groene en duurzame manier.

Lees meer