Vorige

Als zelfstandige aan de slag in een vaccinatiecentrum?

23 maart 2021 Zelfstandigen
Nathalie de Groot

In 2021 start een nieuwe fase in de coronacrisis: de vaccinatie van onze bevolking. Voor de duizenden tot miljoenen Belgen die de komende maanden een spuitje zullen krijgen, zijn massaal veel helpende handen nodig. De overheid rekent op de inzet van medici en apothekers (in opleiding) om de vaccinatiestrategie een flinke boost te geven.

Leestijd: Later lezen?

Gepensioneerde artsen en medici in vaccinatiecentra

Artsen en apothekers op rust die alsnog een waardevolle bijdrage willen leveren in de strijd tegen covid, kunnen helpen in één of meerdere van de 120 vaccinatiecentra die ons land telt, zonder dat ze zich zorgen moeten maken over hun pensioen. Er ligt een wetsontwerp voor in het parlement dat hen toelaat om tot 30 juni onbeperkt bij te verdienen. Ze moeten zich wel opnieuw aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds én hun eenmanszaak hernemen, in het geval deze was stopgezet.

Inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) of niet?

Is er reeds een inschrijving voor een (para)medisch beroep en beschik je over een ondernemingsnummer? Dan moet je niets in de KBO laten aanpassen.

Heb je in de KBO nog geen inschrijving voor een (para)medisch beroep, dan moet je dat in orde brengen vóór de start van de activiteit. Je krijgt dan een ondernemingsnummer.

Je moet je ook aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Helpen als professional in een vaccinatiecentrum kan immers onmogelijk als een occasionele activiteit beschouwd worden, aangezien je je voor een langere periode inzet.

Of je sociale bijdragen moet betalen, hangt af van de hoogte van je inkomen. Wat wel een zekerheid is, is dat je voor de uitoefening van een (para)medisch beroep op zelfstandige basis ook een RIZIV-nummer nodig hebt. Vraag dit nummer tijdig aan.

Helpen als vrijwilliger is ook mogelijk

Artsen en apothekers kunnen niet als vrijwilliger beschouwd worden, omdat de aangeboden vergoeding hoger ligt dan de maximale kostenvergoeding die een vrijwilliger kan genieten.

Andere personen kunnen wél als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken (parkeerwachter, onthaal, administratie, …). De vergoeding die ze krijgen wordt beschouwd als onkostenvergoeding waarop ze geen belastingen of sociale bijdragen moeten betalen:

  • of een reële onkostenvergoeding op basis van voorgelegde bewijsstukken (bv. kasbonnetje, treinticket, …);
  • of een forfaitaire kostenvergoeding (maximum 35,41 euro per dag en maximum 2 600,90 euro per jaar). De verhoogde jaarvergoeding geldt voorlopig tot en met 31 maart 2021 voor vrijwilligerswerk dat rechtstreeks verband houdt met de gezondheidscrisis, maar de Ministerraad heeft ondertussen een wetsontwerp goedgekeurd om dat plafond te verlengen tot 31 december 2021

Als vrijwilliger is het uiteraard niet nodig je in te schrijven bij een sociaal verzekeringsfonds/ondernemingsloket.

Toekomstige apothekers steken handje toe

Apothekers en aspirant-apothekers hebben zich ook opgegeven om de vaccinatiecentra te ondersteunen. Als farmaceutische experten ontfermen zij zich over de voorbereiding en preparatie van de vaccins. Van aankomst in het centrum, tot in de spuit.

Ook studenten/stagiaires mogen ondersteuning bieden, indien zij beschikken over een bestaande professionele of opleidingsachtergrond. Ben je toekomstig apotheker en sta je te popelen om bij te springen in een vaccinatiecentrum? Dan moet je je inschrijven in de KBO en aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen. Student-zelfstandigen zijn echter vrijgesteld van sociale bijdragen tot een beroepsinkomen van 7 021,28 euro per jaar. Er zijn echter enkele bijzonderheden waarmee je moet rekening houden, dus is het aangeraden je te informeren bij de experten van Acerta.

Bovenstaande informatie is onder voorbehoud. De fiscus werkt aan een circulaire rond het fiscaal statuut voor mensen die zich inzetten in de vaccinatiecentra.

(Opnieuw) starten als zelfstandige?

Je zelfstandige activiteit uitbouwen, doe je via Acerta. Sluit je vandaag nog aan en geef je zaak een vliegende start.

Ik wil starten

Deel dit artikel

Geschreven door Nathalie de Groot

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Zelfstandigen

Mag jij heropstarten op 9 juni? Deze steunmaatregelen blijven gelden

08 juni 2021
Mieke Bruyninckx

Vanaf 9 juni 2021 kunnen verschillende sectoren hun activiteiten heropstarten. Hoe zit het met het (dubbel) overbruggingsrecht? Op welke steunmaatregelen kunnen zelfstandigen (blijven) rekenen?

Lees meer
Zelfstandigen

Heropening terrassen: op welke steunmaatregelen kan je (blijven) rekenen?

06 mei 2021
Mieke Bruyninckx

Op 8 mei mogen de terrassen weer openen. Goed nieuws dus voor de horecasector - al betreft het slechts een gedeeltelijke heropening. Steunmaatregelen blijven dus broodnodig.

Lees meer
Zelfstandigen

Op welk soort overbruggingsrecht heb jij recht?

05 maart 2021
Els Schellens

Hoewel minder zelfstandigen het overbruggingsrecht aangevraagd hebben tijdens het derde kwartaal van 2020, blijft het een interessante steunmaatregel. Ontdek hier de verschillende soorten.

Lees meer