Vorige

Geboorteverlof voor zelfstandigen: ken jij je rechten?

16 februari 2022 Zelfstandigen
Els Schellens

Wanneer je een kindje op de wereld zet, valt er heel wat te regelen. Ook als zelfstandige ontkom je er niet aan. Wist je dat je als kersverse mama kan rekenen op moederschapshulp, als aanvulling op moederschapsrust? En er bestaat ook een alternatief voor nieuwbakken vaders.

Leestijd: Later lezen?

Moederschapshulp wint aan populariteit

Al heel wat jaren hebben zelfstandige onderneemsters recht op 12 weken moederschapsrust, aangevuld met een uitkering. Omdat in praktijk jonge moeders de opschorting van hun zelfstandige activiteiten voor 12 weken soms te lang vonden, werd er in 2006 moederschapshulp in het leven geroepen. Deze steunmaatregel komt in de vorm van 105 dienstencheques, die pas bevallen moeders kunnen gebruiken om huishoudhulp in te schakelen. Zo kunnen ze de combinatie van zelfstandige en ouder zijn opvangen. En met succes, want de laatste vijf jaar zien we een stijging van maar liefst 28% in het aantal aanvragen.

Wat zijn je rechten als vader of mee-ouder?

Ook als  vader of mee-ouder heb je het recht om er even tussenuit te knijpen. Sinds 2021 voorziet de overheid twee opties: ofwel kies je voor 15 dagen geboorteverlof met een uitkering, ofwel kies je voor maximaal acht dagen geboorteverlof met een uitkering, aangevuld met 15 dienstencheques. In tegenstelling tot kersverse moeders, zijn de dienstencheques bij vaders dus niet automatisch een recht, maar wel een optie. Het aantal aanvragen voor geboorteverlof voor zelfstandige papa’s groeide de afgelopen drie jaar met 65%.

Dienstencheques kunnen eenvoudiger

Opvallend daarbij is dat de overgrote meerderheid van de zelfstandige vaders kiest voor de langere verlofperiode en niet voor de dienstencheques. In 2021 ging het om amper 2% van alle aanvragen. De reden hiervoor kan zijn dat vaders en mee-ouders kiezen om meer tijd met de baby door te brengen en dus meer geboorteverlof op te nemen. Echter kan ook de administratieve mallemolen voor het aanvragen van de dienstencheques er voor iets tussen zitten. Er kunnen zeker nog stappen gezet worden om de aanvraag voor geboorteverlof-cheques eenvoudiger te maken, zodat deze steun voor iedereen toegankelijk is.

Verwacht je als zelfstandige een kindje?

Proficiat! Wist je dat je recht hebt op tijd en ondersteuning na een geboorte of adoptie? We geven je een overzicht van de voordelen en toelagen.

Lees er meer over

Deel dit artikel

Els Schellens-acerta

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Zelfstandigen

Veranderingen voor starters en zelfstandigen in 2024

08 januari 2024
Mieke Bruyninckx

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen in de wetgeving waarmee je als starter en zelfstandige best rekening mee kan houden? We geven een makkelijk overzicht zodat je meteen weet waar er voor jou dit jaar van toepassing is.

Lees meer
klant zoeken_acerta
Zelfstandigen

Hoe vind je klanten als zelfstandige?

23 maart 2023
Els Schellens

Heb je je eigen zaak opgestart? Proficiat! Nu komt echter het moeilijke deel: voldoende klanten vinden om je zaak te laten floreren.

Lees meer
Zelfstandigen

4 wist-je-datjes over het EORI- en LEI-nummer

22 september 2022
Nicolas Pevenage

Is jouw zaak niet alleen afhankelijk van de Belgische markt? Dan heb je misschien wel een EORI-nummer of LEI-nummer nodig. We geven je vier interessante wist-je-datjes.

Lees meer