Vorige

Getroffen door de overstromingen? Je kan beroep doen op overbruggingsrecht wegens omzetdaling

08 oktober 2021 Zelfstandigen
Mieke Bruyninckx

Is jouw onderneming getroffen door de overstromingen in juli? Wanneer je je zelfstandige activiteit volledig moest onderbreken, kon je al beroep doen op het klassiek overbruggingsrecht. Acerta ontving tot nu toe een 120-tal aanvragen voor het klassiek overbruggingsrecht van getroffen zelfstandigen. Ondertussen heeft de federale regering beslist dat slachtoffers ook in aanmerking kunnen komen voor het overbruggingsrecht wegens omzetdaling van oktober tot en met december 2021. Wat is het verschil tussen deze twee soorten overbruggingsrecht? Wat zijn de voorwaarden? En hoeveel bedraagt de uitkering? We lijsten het op voor jou.

Leestijd: Later lezen?

Twee soorten overbruggingsrecht

Zelfstandigen die het slachtoffer werden van de overstromingen in juli kunnen twee soorten overbruggingsrecht aanvragen: (1) het klassiek overbruggingsrecht bij een volledige onderbreking van hun activiteit en (2) het overbruggingsrecht wegens omzetdaling ingeval zij hun activiteit toch verder konden blijven uitoefenen.

Het klassiek overbruggingsrecht

Wat zijn de voorwaarden voor het klassiek overbruggingsrecht?

  • Het moet gaan over een natuurramp. De extreme weersomstandigheden van juli werden overigens erkend als natuurramp door de overheid.
  • De zelfstandige activiteit wordt volledig onderbroken.
  • De zelfstandige was verzekeringsplichtig in hoofdberoep gedurende het kwartaal van de natuurramp en het kwartaal daarvoor. Daarnaast moeten minstens vier van de laatste zestien kwartalen effectief betaald zijn. Startende zelfstandigen moeten slechts twee kwartalen effectief betaald hebben.
  • De hoofdverblijfplaats ligt in België.

Hoeveel bedraagt de uitkering van het klassiek overbruggingsrecht?

De uitkering voor een alleenstaande bedraagt  1 343,87 euro voor een volledige maand onderbreking (of  1679,31 voor een gezinshoofd). Als de onderbreking minder dan een maand duurt, krijgt men 25%, 50% of 75% van dit maandbedrag. De onderbreking moet wel minstens 7 dagen duren.

Overbruggingsrecht wegens omzetdaling

De federale regering heeft beslist dat de slachtoffers van de overstromingen ook in aanmerking komen voor het overbruggingsrecht wegens aanzienlijk omzetverlies voor de maanden oktober tot en met december 2021.

Wat zijn de voorwaarden voor het overbruggingsrecht wegens omzetdaling?

  • De omzet van de kalendermaand van de maand voor de maand van de uitkering moet minstens 65% lager liggen dan de omzet van diezelfde maand in 2019.
  • De sociale bijdragen van minstens 4 van de laatste 16 kwartalen moeten effectief betaald zijn. Voor starters volstaat de betaling van 2 kwartalen.

Hoeveel bedraagt de uitkering van het overbruggingsrecht wegens omzetdaling?

  • Zelfstandigen in hoofdberoep of met gelijkwaardige bijdragen krijgen 1 679,31 euro per maand (1 343,87 euro zonder gezinslast).
  • Zelfstandigen met een verminderde bijdrage krijgen de helft van deze uitkering.

Overbruggingsrecht aanvragen? Dat doe je hier

Is jouw onderneming getroffen door de overstromingen of door de coronacrisis? Vraag je overbruggingsrecht aan.

Overbruggingsrecht aanvragen

Deel dit artikel

Mieke Bruyninckx_acerta

Geschreven door Mieke Bruyninckx

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

welzijn zelfstandigen
Zelfstandigen

Zelfstandigen vs mentaal welzijn: hoe scoor jij?

16 februari 2024

Het cliché van de hardwerkende zelfstandige klopt, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Zeven op de tien zelfstandigen kloppen meer dan 40 uur per week en een derde zelfs meer dan 50 uur.

Lees meer
Zelfstandigen

Veranderingen voor starters en zelfstandigen in 2024

08 januari 2024
Mieke Bruyninckx

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen in de wetgeving waarmee je als starter en zelfstandige best rekening mee kan houden? We geven een makkelijk overzicht zodat je meteen weet waar er voor jou dit jaar van toepassing is.

Lees meer
Zelfstandigen

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen: stort je bedrag vóór het jaareinde

14 november 2023
Els Schellens

Ben je een startende zelfstandige of heb je net al heel wat jaren op de teller staan? In welke fase je je ook bevindt, je pensioen, daar denk je best op voorhand aan. Via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen kan je zelf extra pensioen opbouwen op een fiscaal gunstige manier.

Lees meer