Om te spreken van een arbeidsongeval moet het ongeval voldoen aan de volgende voorwaarden:
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie soorten arbeidsongevallen:
Bij een arbeidsongeval is het als werkgever interessant om een standaardprocedure op te stellen. Zorg er zeker voor dat al je medewerkers deze procedure kennen. Uiteraard is iedere medewerker verplicht om een arbeidsongeval, hoe klein ook, aan jou te melden. Als werkgever ben je ook verplicht om een arbeidsongevallenverzekering te nemen. Deze komt tussen in de medische kosten, arbeidsongeschiktheid en overlijden.
Bij een licht arbeidsongeval noteer je dit het best altijd in het eerstehulpregister. Wanneer het later blijkt dat een doktersbezoek toch noodzakelijk is, dan ben je alsnog verplicht dit te melden aan je arbeidsongevallenverzekeraar.
De dienst voor preventie en bescherming op het werk is verplicht om een arbeidsongevallensteekkaart bij te houden. Op deze kaart staat ieder arbeidsongeval met een arbeidsongeschiktheid van minstens vier dagen.
Daarnaast is het deze dienst die bevoegd is om het formulier voor de aangifte van een arbeidsongeval in te vullen, dat wordt verstuurd naar je arbeidsongevallenverzekeraar. Je moet dit formulier versturen binnen de acht kalenderdagen na het arbeidsongeval, samen met een medisch attest.
Bij de aangifte van een ernstig arbeidsongeval moet je een aantal stappen doorlopen:
De dag van het arbeidsongeval wordt het loon gewoon volledig uitbetaald. Is je medewerker tijdelijk arbeidsongeschikt? Dan ontvangt hij een dagvergoeding voor elke dag arbeidsongeschiktheid, ook in de weekends. In de praktijk betaal je het loon verder uit gedurende de eerste 30 dagen (gewaarborgd loon) en krijg je deze vergoedingen terugbetaald van je arbeidsongevallenverzekeraar. Deze dagvergoeding wordt als volgt berekend:(basisloon x 90%) / 365. Je medewerker ontvangt deze dagvergoeding tot hij genezen is verklaard of tot er een graad van blijvende arbeidsongeschiktheid wordt bepaald.
Bij de vaststelling van een blijvende arbeidsongeschiktheid heeft je medewerker recht op een vergoeding die afhankelijk is van de graad van arbeidsongeschiktheid en zijn basisloon. Op deze vergoeding heeft je medewerker levenslang recht.
Bij een arbeidsongeval met dodelijke afloop hebben de verwanten recht op verschillende vergoedingen, zoals de begrafeniskosten, vervoerskosten, rente en overlijdensbijslag.
Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.
Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp