Vorige

Geen verplichte covid-preventiemaatregelen meer op de werkvloer

Op 7 maart 2022 trad de nieuwe generieke gids ‘Veilig werken tijdens een epidemie of een pandemie’ in de plaats van de oorspronkelijke generieke gids om de bestrijding van COVID-19 op het werk tegen te gaan.

De nieuwe generieke gids  introduceert een nieuwe preventieaanpak bij epidemieën en pandemieën. De bijzondere preventiemaatregelen variëren in functie van de ernst van de epidemie of van de pandemie in de onderneming en in de samenleving. Daartoe worden zij ingedeeld in drie fases:

  • Fase 1: Waakzaamheid
  • Fase 2: Interventie
  • Fase 3: Kritiek

Op het moment dat de epidemische noodsituatie wordt opgeheven, blijven de maatregelen uit de waakzaamheidsfase nog 2 maanden geldig. Tot voor kort zaten we dus in de zogenaamde “nazorgfase” of waakzaamheidsfase. Dit hield in dat binnen ondernemingen blijvende preventiemaatregelen moesten getroffen worden op vlak van hygiëne en ventilatie van binnenruimtes (en controle via CO2-meting). Ook social distancing moest zo goed als mogelijk gerespecteerd worden. Het gebruik van een mondmasker was aanbevolen als afstand houden niet mogelijk is.

Deze termijn van 2 maanden is intussen afgelopen. Vanaf woensdag 11  mei zijn werkgevers niet langer verplicht om specifieke preventiemaatregelen te treffen. Het blijft uiteraard belangrijk om voorzichtig en alert te blijven om te verhinderen dat nieuwe opflakkeringen zich voordoen. Werkgevers moeten daarom ook oog hebben voor mogelijke haarden van virusoverdracht en moeten in dat geval onmiddellijk de arbeidsarts contacteren. De sociale partners binnen de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk wijzen daarnaast ook op het belang van overleg met het CPBW rond ondersteuningsmaatregelen ter bevordering van de re-integratie op het werk van long-COVID patiënten en inspanningen op vlak van mentaal welzijn.

Deel dit artikel